Τουρκία: Επιπλέον ποινή φυλάκισης σε Κούρδισσα βουλευτίνα επειδή προσέβαλε τον Ερντογάν

Τουρκία: "Η κατηγορούμενη δήλωσε ότι ο πρόεδρος είναι εχθρός των γυναικών και των Κούρδων”, δήλωσε η δικηγόρος Σιβάν Τσεμίλ Οζέ

Ερντογάν: Το «Oruc Reis» θα συνεχίσει τις έρευνες έως τις 23/08 - Παράλογες οι αξιώσεις της Αθήνας

Μια Κούρδισσα πρώην βουλευτίνα που κρατείται στην Τουρκία με την κατηγορία της τρομοκρατίας καταδικάστηκε σε επιπλέον ποινή φυλάκισης επειδή προσέβαλε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσαν δύο από τους δικηγόρους της. Η Σεμπαχάτ Τουντσέλ καταδικάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε 11 μήνες και 20 ημέρες φυλάκιση επειδή χαρακτήρισε τον Ερντογάν εχθρό των Κούρδων και των γυναικών σε ομιλία της το 2016, σχόλια τα οποία μία από τους δικηγόρους της επεσήμανε ότι αποτελούν νόμιμη κριτική ενός πολιτικού αντιπάλου.

“Η κατηγορούμενη δήλωσε ότι ο πρόεδρος είναι εχθρός των γυναικών και των Κούρδων”, δήλωσε η δικηγόρος Σιβάν Τσεμίλ Οζέν. Οι δηλώσεις της αυτές αποτελούν “κριτική ενός πολιτικού αντιπάλου, κάτι που είναι εντός των ορίων της ελευθερίας της έκφρασης”, πρόσθεσε. Τον Ιούλιο στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας η Τουντσέλ αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι θα πρέπει να είναι σε θέση να επικρίνει έναν πολιτικό της αντίπαλο. Σύμφωνα με την ίδια, οι κατηγορίες εναντίον της είναι μια απόπειρα “να παρεμποδιστεί η ελευθερία και η σκέψη, η έκφραση και η οργάνωση, κυρίως η ελευθερία άσκησης πολιτικής”.

Η Τουντσέλ είχε εκλεγεί στο κοινοβούλιο με το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP). Πέρυσι είχε καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη για διασπορά τρομοκρατικής προπαγάνδας και συμμετοχή στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), το οποίο είναι εκτός νόμου στην Τουρκία και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες.

Η κατηγορία της προσβολής του προέδρου επισύρει ποινή έως και τεσσάρων ετών φυλάκιση στην Τουρκία. Αυτές οι υποθέσεις σημείωσαν αύξηση κατά 30% το 2019, με 26.115 ανθρώπους να ερευνώνται. Από αυτούς περίπου 5.000 είναι αντιμέτωποι με δίκες και 2.462 έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Διαβάστε ακόμα: 

Τηλεδιάσκεψη Ερντογάν – Μέρκελ – Μισέλ

Τουρκία: Βουλευτής του HDP καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη για τρομοκρατία

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε προ ημερών μια βουλευτή του μεγαλύτερου φιλοκουρδικού κόμματος στην Τουρκία σε δέκα χρόνια φυλάκιση, καθώς κρίθηκε ενοχή για συμμετοχή σε “ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση”, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα. Η Ρεμζιγέ Τοσούν, βουλευτής του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) για την επαρχία Ντιγιάρμπακιρ όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, στη νοτιοανατολική Τουρκία, θα παραμείνει ελεύθερη εν αναμονή της διαδικασίας εφέσεων, σύμφωνα με τα έγγραφα.

Η Τοσούν κατηγορείται ότι περιέθαλψε τραυματισμένα μέλη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στη συνοικία Σουρ του Ντιγιάρμπακιρ το 2016, δήλωσε ο δικηγόρος της. “Δεν υπάρχουν αποδείξεις που να στηρίζουν τη δικαστική απόφαση. Αυτή βασίζεται σε δηλώσεις που ελήφθησαν δια της βίας από πρόσωπα που βρίσκονταν εκεί κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου”, δήλωσε ο Μουχαρέμ Σαχίν.

Πρόσθεσε ότι η Τοσούν ζούσε στην περιοχή και δεν έχει εμπειρία στην περίθαλψη ανθρώπων. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί συχνά το HDP ότι είναι “πολιτική βιτρίνα” του PKK, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της.

Το HDP, του οποίου αρκετοί αξιωματούχοι έχουν συλληφθεί τα τελευταία τρία χρόνια, απορρίπτει τις κατηγορίες και δηλώνει θύμα καταστολής λόγω της σφοδρής αντίθεσής του προς τον Τούρκο πρόεδρο. Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο εμβληματικός πρώην ηγέτης του HDP, κρατείται από τον Νοέμβριο του 2016 για κατηγορίες που έχουν σχέση με “τρομοκρατία”.

Αρκετοί φιλοκούρδοι δήμαρχοι στη νοτιοανατολική Τουρκία καθαιρέθηκαν από το δημαρχιακό τους αξίωμα και συνελήφθησαν τους τελευταίους μήνες για τις φερόμενες σχέσεις τους με το PKK.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού