Γαλλία- ΕΕ μεταναστευτικό: «Μεγαλύτερη “ευρωπαϊκή αλληλεγγύη”» ζητά ο Νταρμανέν

Γαλλία- ΕΕ μεταναστευτικό: «Επιθυμούμε μια ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Δεν υπάρχει λόγος μόνο η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία, γενικά μιλώντας, μαζί με την Ελλάδα, να μοιράζονται αυτή την αλληλεγγύη», δήλωσε ο υπουργός εσωτερικών

Γαλλία- ΕΕ μεταναστευτικό: Μεγαλύτερη “ευρωπαϊκή αλληλεγγύη” για την επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου καθώς και για τις “επιστροφές” των μεταναστών επιθυμεί η Γαλλία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, καθώς οι Βρυξέλλες παρουσιάζουν τη μεταρρύθμισή τους για το ακανθώδες μεταναστευτικό θέμα. “Το μεταναστευτικό διευθετείται μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο”, υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, πριν από την πολλάκις αναβληθείσα παρουσίαση του “νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο” από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πέντε χρόνια μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015, αυτό προβλέπει “έναν υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης” όλων των χωρών της ΕΕ προς τις χώρες πρώτης εισόδου μεταναστών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία ή η Μάλτα, όταν οι τελευταίες τελούν “υπό πίεση”. “Επιθυμούμε μια ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Δεν υπάρχει λόγος μόνο η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία, γενικά μιλώντας, μαζί με την Ελλάδα, να μοιράζονται αυτή την αλληλεγγύη”, δήλωσε, εξηγώντας πως οι δεσμεύσεις για επανεγκατάσταση στην Ευρώπη πρέπει να μοιραστούν από “ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Γαλλία- ΕΕ μεταναστευτικό

Γαλλία- ΕΕ μεταναστευτικό: «Να “σταματήσουμε το Δουβλίνο”, έναν μηχανισμό που “δεν λειτουργεί καλά”»

Το νέο ευρωπαϊκό κείμενο, που θα αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων για “μερικούς μήνες”, σύμφωνα με τον Νταρμανέν, προβλέπει μεταξύ άλλων την αντικατάσταση του κανονισμού του Δουβλίνου, βασικού συστατικού του παρόντος συστήματος, που αποκρυστάλλωσε τις εντάσεις εναποθέτοντας στην πρώτη χώρα εισόδου των μεταναστών την ευθύνη [διαχείρισης] του αιτήματος ασύλου τους.

Πρέπει να “σταματήσουμε το Δουβλίνο”, έναν μηχανισμό που “δεν λειτουργεί καλά”, είπε. “80.000 αιτήσεις ασύλου στη Γαλλία το 2015, 135.000 πέρυσι. Αν δεν έχουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση και κάθε χώρα κάνει αυτό που επιθυμεί στη γωνιά της, θα έχουμε δυσκολία στην επεξεργασία αυτών των αιτημάτων ασύλου”, είτε αυτό πρέπει να γίνει “γρήγορα, γιατί το οφείλουμε στους αιτούντες άσυλο” είτε συνίσταται “στην επιστροφή” για εκείνους που απορρίπτεται η αίτησή τους, συνέχισε ο Νταρμανέν, επιμένοντας στο γεγονός πως η Γαλλία αποτελεί συχνά μια χώρα “δεύτερου αιτήματος”. “Αυτό εξηγεί γιατί η Γαλλία καταγράφει μια πολύ ισχυρή αύξηση” των αιτημάτων ασύλου τα τελευταία χρόνια, πρόσθεσε.

Γαλλία- ΕΕ μεταναστευτικό: Το 2019, οι μετανάστες αυτοί που πέρασαν από μια πρώτη ευρωπαϊκή χώρα προτού έρθουν να υποβάλουν την αίτησή τους για άσυλο αλλού στην Ευρώπη ήταν 35.000 σε σύνολο 138.000 αιτούντων άσυλο στη Γαλλία. Ο υπουργός Εσωτερικών επιθυμεί ως εκ τούτου οι αιτούντες καθεστώς πρόσφυγα να μπορούν να καταθέσουν το αίτημα ασύλου τους για τη Γαλλία απευθείας στις μεσογειακές χώρες, “αλλά να μείνουν στην Ισπανία ή στην Ιταλία στα κέντρα υποδοχής” εν αναμονή μιας απάντησης.

Γαλλία- ΕΕ μεταναστευτικό

Γαλλία: Διπλασιάστηκε η διάρκεια της άδειας πατρότητας

Διπλασιάστηκε η διάρκεια της άδειας πατρότητας στη Γαλλία και πλέον φτάνει τις 28 ημέρες, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η γαλλική προεδρία. Όταν η Γαλλία θεσμοθέτησε την άδεια πατρότητας το 2002 η διάρκειά της ήταν 11 ημέρες και επιπλέον 3 ημέρες άδεια γέννησης.

Τότε η χώρα ήταν πρωτοπόρος στο θέμα, όμως έκτοτε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υιοθέτησαν πιο γενναιόδωρες νομοθεσίες. Με τη μεταρρύθμιση αυτή η Γαλλία θα βρεθεί μαζί με την Ισπανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία και την Πορτογαλία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που παρέχουν τη μεγαλύτερη άδεια πατρότητας, σχολίασε η γαλλική προεδρία.

“Ο χρόνος είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ενός σημαντικού δεσμού μεταξύ του παιδιού και των γονιών. Αυτή τη στιγμή ο χρόνος αυτός, οι 14 ημέρες, είναι πολύ λίγος”, εκτίμησε το Παρίσι, ενώ πρόσθεσε ότι “το 80% των πολιτών” συμφωνεί με την αλλαγή αυτή. Εξάλλου για πολύδυμες κυήσεις θα δίνονται επιπλέον επτά ημέρες. Η νέα νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2021.

Το Παρίσι επιθυμεί να καταστήσει αυτή την άδεια υποχρεωτική και να επιβάλει κυρώσεις στις επιχειρήσεις που δεν την παρέχουν στους εργαζόμενούς τους, με πρόστιμα τα οποία θα μπορούν να φτάνουν τα 7.500 ευρώ. Στόχος είναι να παρακινηθούν περισσότεροι νέοι πατεράδες να εκμεταλλευθούν την άδεια πατρότητας, κυρίως όσοι εργάζονται σε επισφαλείς συνθήκες.

Συνολικά το 67% των πατεράδων κάνει χρήση της άδειας πατρότητας αυτή τη στιγμή, ένα ποσοστό που δεν έχει αλλάξει πολύ από τότε που τέθηκε σε ισχύ η νομοθεσία το 2002. Εξάλλου υπάρχουν μεγάλες ανισότητες μεταξύ των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου και αυτών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (80% έναντι 60%).

Διαβάστε ακόμα: 

Κορωνοϊός – Γαλλία: Το Παρίσι θα απαγορεύσει τις συναθροίσεις περισσότερων των 10 ατόμων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

No results found

No results found

Μενού