Κορωνοϊός-Ελλάδα: Εννιά θάνατοι, 342 νέα κρούσματα, 68 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός-Ελλάδα: Στους 366 οι νεκροί - 16.627 συνολικά τα κρούσματα

Κορωνοϊός-Ελλάδα

Κορωνοϊός-Ελλάδα: Από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 342 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού  στη χώρα, εκ των οποίων 24 συνδέονται με γνωστές συρροές και 30 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 16.627, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

2.726 (16.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6915 (41.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

68 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 21 (30.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 192 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 9 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 366 θανάτους συνολικά στη χώρα. 135 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 97.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Κορωνοϊός-Ελλάδα: Η γεωγραφική κατανομή

Και πάλι περισσότερα από 200 τα νέα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στην Αττική, όπου, σε σύνολο 342 πανελλαδικά, έφθασαν τα 213.

Από τα 312 εγχώρια κρούσματα, τα 24 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικότερα, η γεωγραφική κατανομή έχει ως εξής:

– 30 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 213 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 4 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου,

– 23 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Κορωνοϊός-Ελλάδα – Κοντοζαμάνης: Σχεδιασμός για 1.200 κλίνες ΜΕΘ

Αυξάνουμε τις ΜΕΘ όποτε υπάρχει ανάγκη, κάθε μέρα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα, υπάρχει προγραμματισμός, υπογράμμισε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Συνδέσεις» και αναφέρθηκε στη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα για την ενίσχυση των ΜΕΘ.

Στην Αττική είναι διαθέσιμο το 40% των ΜΕΘ (σε σύνολο 107 ΜΕΘ Covid-19 στην Αττική), ενώ μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα δοθούν άλλες 22 κλίνες.

Όπως ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης, προκηρύχθηκαν 400 θέσεις ιατρικού προσωπικού, οι 185 για τις ΜΕΘ.

Στόχος μας να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλαδή 1.200 κλίνες, αυτή τη στιγμή έχουμε 941 κλίνες – όταν αναλάβαμε είχαμε 565 κλίνες, συμπλήρωσε ο υφυπουργός.

Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα υπάρχει εδώ και χρόνια, σταδιακά θα διατεθούν άλλες 100 κλίνες από αυτόν, ανέφερε και πρόσθεσε πως «όλα τα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας τα έχουμε νομοθετήσει, προσπαθούμε να αποτρέψουμε το χειρότερο σενάριο».

Κορωνοϊός-Ελλάδα

Κορωνοϊός-Ελλάδα: «Λίγο πριν τον πλήρη κορεσμό» ο Ευαγγελισμός

Ο διευθυντής Α΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού Σπύρος Ζακυνθινός, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Alpha υποστήριξε ότι το νοσοκομείο βρίσκεται στα όρια του λόγω του μεγάλου αριθμού νοσηλευόμενων με κορωνοϊό που καλείται να φροντίσει.

Στα όριά τους βρίσκονται τα νοσοκομεία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα. Ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως μετά το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, δραματική η κατάσταση και στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον Ευαγγελισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Ζακυνθινό το νοσοκομείο μπορεί να αντέξει μόνο για λίγο ακόμη: «Δεν είμαστε 100% γεμάτοι και έχουμε και αλλά περιθώρια αλλά είμαστε λίγο πριν τον πλήρη κορεσμό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εξέφρασε το φόβο του ότι σε λίγες μέρες θα έχει γεμίσει τελείως το νοσοκομείο. Παράλληλα, υπογράμμισε πως ανησυχεί όχι μόνο για τον Ευαγγελισμό αλλά και για ολόκληρο το Σύστημα Υγείας.

Ο κ. Ζακυνθινός τόνισε ότι ακόμα και ένα μεγάλο νοσοκομείο στον Ευαγγελισμό «δε μπορεί να τα φέρει βόλτα» όταν υπάρχει μία τόσο μεγάλη αύξηση περιστατικών με COVID-19. Γι΄αυτό υπογράμμισε ότι και «τα άλλα νοσοκομεία πρέπει να βοηθήσουν»

Αναφορικά με τη διαθεσιμότητα των κλινών COVID-19 ανέφερε πως τουλάχιστον το 30% είναι άδειες

Όσον αφορά στις ΜΕΘ ανέφερε ότι το 75% είναι γεμάτο.

Κορωνοϊός-Ελλάδα

Κορωνοϊός-Ελλάδα: Σκληρότερα μέτρα ζητούν Λαζανάς – Λινού

Στην εκτίμηση ότι θα πρέπει να υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων και υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, προχώρησε σε συνέντευξή του για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς. Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων δεν έχει τεθεί ως θέμα συζήτησης το lockdown, αλλά ούτε και το κλείσιμο των σχολείων, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται για το μέλλον, αν δεν αποδώσουν τα ισχύοντα μέτρα.

“Το lockdown είναι οικονομικά επώδυνο. Αυτό που απαιτείται είναι η αυστηροποίηση των μέτρων με υποχρεωτική χρήση της μάσκας μέσα κι έξω”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζανάς, επισημαίνοντας ότι είναι ανέξοδο μέτρο και προφυλάσσει. “Αν είναι 4 ή 5 άτομα χωρίς μάσκα, δεν είναι συνάθροιση; Τι βλάπτει να φορέσουμε μάσκα;”, πρόσθεσε.

Παράλληλα, επεσήμανε πως είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα και για τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αυξάνοντας τη συχνότητα των δρομολογίων και αν δεν υπάρχουν τόσο πολλά μέσα, η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει στην ενοικίαση πούλμαν. Σε ό,τι αφορά στους εργασιακούς χώρους, ο λοιμωξιολόγος πρότεινε την αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας, υπογραμμίζοντας βέβαια την ανάγκη διασφάλισης των θέσεων εργασίας ώστε να μην απολυθούν εργαζόμενοι λόγω του μέτρου.

Κορωνοϊός-Ελλάδα

Κορωνοϊός-Ελλάδα: Ζητά μέτρα η Λίνου

Την καθολική χρήση μάσκας και στους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς χώρους υποστηρίζει, αναλύοντας τις θέσεις της η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

“Αν δεν προλάβουμε να αναστρέψουμε την πανδημία, μετά η αντιμετώπιση θα είναι πάρα πολύ δύσκολη και για μερικούς θα είναι αδύνατη” υπογράμμισε η κ. Λινού και ανέφερε ότι για τη λήψη επιπλέον μέτρων δεν πρέπει να σκεφτόμαστε αριθμητικά, αλλά “πρέπει η πολιτεία και οι πολίτες να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, με σύνεση και αισιοδοξία για να αναστρέψουμε την κατάσταση”.

“Πρέπει να επικεντρωθούμε στην πρόληψη, παρόλο που πέσαμε έξω γιατί δεν εφαρμόσαμε τα μέτρα για τον κορωνοϊό εγκαίρως”, τόνισε, μεταξύ άλλων μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 η καθηγήτρια επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού.

«Να μην περιμένουμε άλλη μια εβδομάδα»

Η καθηγήτρια, επιπλέον, επεσήμανε ότι πρέπει “να προσπαθήσουμε άμεσα και να μην περιμένουμε την άλλη Δευτέρα για να λάβουμε μέτρα” και πρόσθεσε ότι “πρέπει να λάβουμε μέτρα σήμερα”.

Ανέφερε μάλιστα ότι δεν χρειάζεται να συγκρίνουμε τα κρούσματά μας με αυτά άλλων χωρών, καθώς σε κάθε χώρα παίζει ρόλο ο πληθυσμός, η ιχνηλάτηση που γίνεται, καθώς και τα τεστ που διενεργούνται και υπογράμμισε ότι “το θέμα είναι να βλέπουμε αναλογικά τις εισαγωγές στις ΜΕΘ και τους θανάτους και όχι τα κρούσματα”.

Αναφερόμενη και στο γεγονός ότι στη Μαδρίτη κατέβασαν στον δρόμο τον στρατό, η κ. Λινού είπε ότι “αν είχαμε κατεβάσει τον στρατό στα ΜΜΜ, ενδεχομένως και να είχαμε αποτρέψει κάποιους θανάτους”. “Εξάλλου, δεν θα μας κόστιζε τίποτα και θα έδινε και το μήνυμα “προσέξτε” στον κόσμο”, πρόσθεσε.

Προτάσεις για την αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων

Η Αθηνά Λινού τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η χρήση μάσκας παντού, τόσο στους εξωτερικούς όσο και στους εσωτερικούς χώρους. Ανέφερε, μάλιστα, ότι είναι αναγκαίο να φοράμε μάσκα όλες τις ώρες που βρισκόμαστε στον εργασιακό μας χώρο, ακόμα και όταν είμαστε μόνοι μας, καθώς ακόμα και με τη λειτουργία των κλιματιστικών ο αέρας μεταφέρεται από χώρο σε χώρο.

Χαρακτήρισε, επίσης, πολύ πιθανό το αποτέλεσμα έρευνας σύμφωνα με την οποία το 40% των κρουσμάτων προέρχεται από τον χώρο δουλειά, και τόνισε ότι πρέπει “να εφαρμοστεί η καθολική εξ αποστάσεως εργασία όπου είναι δυνατόν. Να εργάζεται με τηλεργασία όχι μόνο το 40%, αλλά το 80% και το 90%”.

Κορωνοϊός-Ελλάδα: Να αυξηθούν άμεσα τα δρομολόγια των ΜΜΜ

Επιπλέον, υπογράμμισε και την αναγκαιότητα της αύξησης των δρομολογίων στα ΜΜΜ και πρότεινε είτε την ενοικίαση από το δημόσιο τουριστικών λεωφορείων, το οποίο θα βοηθήσει και τους εργαζόμενους στον κλάδο αυτό, καθώς επλήγησαν ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά, είτε τη χρήση κουπονιών για τα ταξί, αλλά και κίνητρα για τη μετακίνηση με τα ιδιωτικά μέσα. “

Πρέπει αυτά να γίνουν σήμερα, καθώς στα ΜΜΜ είναι η μεγάλη έκρηξη”, είπε χαρακτηριστικά. Όσο για ανθρώπους που δουλεύουν μεροκάματο και δεν σταματάνε τη δουλειά τους αν εμφανίσουν συμπτώματα, καθώς δεν θέλουν να χάσουν το μεροκάματό τους, η κ. Λινού, πρότεινε ότι πρέπει να δεσμευτεί το κράτος ή ο ΕΟΔΥ να τους πληρώσει για 15 ημέρες, ώστε να τους δοθεί κίνητρο για να απομονωθούν.

Τέλος, η κ. Λινού τόνισε ότι “μπορεί να φαίνεται ότι η λήψη μέτρων κοστίζει, ωστόσο η μη λήψη τους κοστίζει ακόμα περισσότερο”.

Διαβάστε ακόμα:

Κορωνοϊός – Θεσσαλονίκη: Τμήματα 7 σχολείων έκλεισαν, με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού