Μάλλον δυσαρεστημένη υποδοχή του νέου συμφώνου μετανάστευσης της ΕΕ από τον γερμανικό Τύπο

Σύμφωνα με τις προτάσεις ο Κανονισμός του Δουβλίνου θα εξακολουθήσει να ισχύει στο πυρήνα του, ταυτόχρονα όμως οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θα λάβουν μεγαλύτερη στήριξη. Όχι μέσω της ποσόστωσης, όπως εκείνη του 2015, την οποία δεν θα αποδεχθούν ποτέ οι Όρμπαν, Κουρτς και λοιποί

Με τίτλο «Συμφωνείστε επιτέλους», η Handelsblatt σχολιάζει τις προτάσεις της Κομισιόν για το άσυλο: «Σύμφωνα με τις προτάσεις ο Κανονισμός του Δουβλίνου θα εξακολουθήσει να ισχύει στο πυρήνα του, ταυτόχρονα όμως οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θα λάβουν μεγαλύτερη στήριξη. Όχι μέσω της ποσόστωσης, όπως εκείνη του 2015, την οποία δεν θα αποδεχθούν ποτέ οι Όρμπαν, Κουρτς και λοιποί. Χώρες που δεν θέλουν πρόσφυγες θα υποχρεώνονται να οργανώνουν στις χώρες εισόδου την απέλαση όσων δεν έχουν δικαίωμα ασύλου. Παράδειγμα: σε περίπτωση που η Ελλάδα βρεθεί αντιμέτωπη με νέα προσφυγική κρίση, τότε η Ουγγαρία θα αναλάβει να επαναπατρίσει, ενδεχομένως και χιλιάδες ανθρώπους από τα νησιά του Αιγαίου ή να τους δεχθεί στο έδαφός της.

Από τη πλευρά της η Frankfurter Allgemeine Zeitungσχολιάζει ότι «οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν μονάχα ένα καινούργιο στοιχείο. Ό,τι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα λαμβάνει χώρα μια συνοπτική διαδικασία ασύλου έτσι ώστε να μην καλλιεργούνται προσδοκίες σε όσους δεν χρίζουν προστασίας. Ήταν έξυπνο ότι η Κομισιόν δεν προσπάθησε καν να επιβάλλει στις χώρες-μέλη ένα μηχανισμό κατανομής προσφύγων. Η ΕΕ πρέπει να ακολουθήσει τη μέση οδό, μεταξύ κατασκευής τειχών και γενναιοδωρίας, η οποία όμως θα πρέπει να περνά μέσα από τις συνεπείς απελάσεις. Μόνο έτσι μπορούν να πεισθούν και οι χώρες εκείνες που θα προτιμούσαν να καταργηθεί η κοινή, ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου».

Τέλος η Süddeutsche Zeitungσχολιάζει τις προτάσεις της Κομισιόν με τίτλο «Βάση για συμβιβασμό»: «Σε περίπτωση που επιτευχθεί μια πρώτη επιλογή στα εξωτερικά σύνορα και λειτουργήσει στη συνέχεια ο επαναπατρισμός όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής τότε θα μειωθεί η πίεση στο σύστημα ασύλου και θα διευκολυνθεί η εξεύρεση ενός συμβιβασμού. Πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη μιας συμφωνίας δείχνει η παραβίαση δικαίου, όχι μόνο στη Μόρια. Ο λόγος για υπαλλήλους, οι οποίοι, στη θάλασσα, απωθούν πρόσφυγες και τους επαναπροωθούν παράνομα. Όλα αυτά πλήττουν την αξιοπιστία της ΕΕ. Η πρόθεση της Κομισιόν να ελέγχει αυστηρότερα τους συνοριοφύλακές της αποτελεί καλή είδηση».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού