Γαλλία – Γερμανία: Εντείνεται η διένεξη για την οικονομία και την ανατολική Μεσόγειο

Γαλλία - Γερμανία: Όπως μας έλεγε έμπειρος και έγκυρος δημοσιογράφος του κοινοτικού ρεπορτάζ στη βελγική πρωτεύουσα, ποτέ άλλοτε δεν θυμάται τόση ένταση στις σχέσεις μεταξύ Γάλλων και Γερμανών αξιωματούχων στον κύκλο της Κομισιόν

Γαλλία – Γερμανία: Σε σκληρή αντιπαράθεση Παρισιού-Βερολίνου τείνει να μετεξελιχτεί το σκηνικό στην ΕΕ επί του δεύτερου πανδηνικού κύματος, όπως μεταφέρουν έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές στις Βρυξέλλες. Η ανησυχία για την εξέλιξη αυτή είναι εμφανής στην Κομισιόν και το επιτελείο της νέας προέδρου φον ντερ Λάιεν, η οποία καλείται στις σημερινές εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές και υγειονομικές συνθήκες να ισορροπήσει ανάμεσα στις ριζικά διαφορετικές θέσεις των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, η συνοχή της σχέσης των οποίων εδώ και δεκαετίες παρέμενε αδιατάρακτη εγγυόμενη και την ενότητα της ΕΕ.

Το νέο επεισόδιο που εκδηλώθηκε προχθές με τη ρητή δήλωση της γαλλικής απροθυμίας να συναινέσει σε παράταση του συμφώνου δημοσιονομικής σταθερότητας, ανοίγει ένα καινούριο μέτωπο με προοιωνιζόμενη πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια για την αναμέτρηση Γαλλίας-Γερμανίας την επόμενη περίοδο. Υπενθυμίζεται ότι η νέα γαλλική δήλωση κατά του συμφώνου σταθερότητας έρχεται μετά την απόφαση της συνόδου κορυφής της ΕΕ προ διμήνου, που ενέκρινε το σχέδιο ανασυγκρότησης της ευρωπαϊκής οικονομίας, μετά το σοκ του λοκντάουν την περασμένη Άνοιξη.

Γαλλικές πηγές, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες δημοσιογραφικές πηγές στις Βρυξέλλες, αφήνουν τώρα να γίνει σαφές ότι θεωρούσαν εξ αρχής το σχέδιο ανασυγκρότησης της ευρωπαϊκής οικονομίας που έχει εγκριθεί κατώτερο των περιστάσεων και της αρχικής πρότασης Μέρκελ-Μακρόν, κάτι που απέφευγαν ως σήμερα να δηλώσουν ανοιχτά, για να μην κλονιστεί ακόμη περισσότερο η δοκιμαζόμενη από τον κορωνοϊό οικονομία της ευρωζώνης. Σήμερα, όμως, με την επιδείνωση των υγειονομικών δεδομένων από το δεύτερο πανδημικό κύμα, το Παρίσι δεν φαίνεται διατεθειμένο να παρατείνει τη σιωπή του και δηλώνει έτοιμο να διεκδικήσει ουσιαστικότερες αλλαγές στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Οι ίδιες πηγές μας υπενθύμιζαν ότι όλ’ αυτά έπονται της σαφέστατης διαφοράς στάσης ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο σχετικά με τον ελληνοτουρκικό διάλογο για την ανατολική Μεσόγειο και την ώρα που η γαλλική διπλωματία εμφανίζεται αυτονομημένη από την ευρωπαϊκή διπλωματία Μπορέλ και στρατιωτικά αυτενεργούσα στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως μας έλεγε έμπειρος και έγκυρος δημοσιογράφος του κοινοτικού ρεπορτάζ στη βελγική πρωτεύουσα, ποτέ άλλοτε δεν θυμάται τόση ένταση στις σχέσεις μεταξύ Γάλλων και Γερμανών αξιωματούχων στον κύκλο της Κομισιόν.

Αν στα σημεία αυτά προστεθεί και η διαφορετική στάση του Γάλλου προέδρου απέναντι στο ΝΑΤΟ, όπως αυτή σηματοδοτήθηκε από την γνωστή δήλωση Μακρόν η Συμμαχία είναι «εγκεφαλικά νεκρή», και συνεκτιμηθεί και η δυσαρέσκεια του Παρισιού για την τελευταία προσέγγιση Βερολίνου-Ουάσιγκτον στο ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου, τότε ίσως κατανοηθεί ότι βρισκόμαστε μπροστά σε σοβαρές ανακατατάξεις στις εσωτερικό της ΕΕ, υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές.

Γαλλία - Γερμανία

 

Ειδικού συνεργάτη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού