ΗΠΑ- Πόρτλαντ: Λιγότεροι απ’ ό,τι αναμενόταν στη συγκέντρωση των Proud Boys

Η συγκέντρωση σ΄ένα πάρκο στο βόρειο Πόρτλαντ τελείωσε έπειτα από λίγες ώρες ομιλιών και συνθημάτων, πολλών εναντίον των αντιφασιστών και υποστηρικτών της κινητοποίησης Black Lives Matter (Οι Ζωές των Μαύρων Έχουν Αξία) που πραγματοποιούσαν αντισυγκέντρωση σε κοντινή απόσταση.

Περίπου χίλιοι υποστηρικτές της ακροδεξιάς οργάνωσης Proud Boys, μερικοί οπλισμένοι, συγκεντρώθηκαν χθες, Σάββατο, στο Πόρτλαντ της αμερικανικής πολιτείας του Όρεγκον για μια σε μεγάλο βαθμό ειρηνική εκδήλωση, η οποία προσήλκυσε πολύ λιγότερους υποστηρικτές απ’ ό,τι προέβλεπαν οι οργανωτές της και φοβούνταν οι αρχές της πολιτείας.

Η συγκέντρωση σ΄ένα πάρκο στο βόρειο Πόρτλαντ τελείωσε έπειτα από λίγες ώρες ομιλιών και συνθημάτων, πολλών εναντίον των αντιφασιστών και υποστηρικτών της κινητοποίησης Black Lives Matter (Οι Ζωές των Μαύρων Έχουν Αξία) που πραγματοποιούσαν αντισυγκέντρωση σε κοντινή απόσταση.

«Είστε εδώ για τους σωστούς λόγους, αυτοί που έχουν συγκεντρωθεί πιο κάτω είναι εναντίον της Αμερικής», λέει ένας ανώνυμος ομιλητής σε βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελιδα αυτών που αυτοαποκαλούνται «δυτικοί σωβινιστές» Proud Boys.

Οι Proud Boys προέβλεπαν ότι θα συγκέντρωναν ένα πλήθος τουλάχιστον 10.000 ανθρώπων, όταν ζήτησαν άδεια για να πραγματοποιήσουν διαδήλωση, αίτημα που τους αρνήθηκαν οι αρχές της πόλης.

Η κυβερνήτης της πολιτείας Κέιτ Μπράουν κήρυξε το σαββατοκύριακο κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη μεγαλύτερη πόλη του Όρεγκον λέγοντας πως «ομάδες που υποστηρίζουν τη λεγόμενη λευκή υπεροχή» καταφθάνουν από άλλες πολιτείες για να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που είχαν οργανώσει οι Proud Boys θέλοντας, όπως έλεγαν, να βάλουν «ένα τέλος στην εγχώρια τρομοκρατία» στο Πόρτλαντ.

Στην πόλη, την οποία ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, σημειώνονται εδώ και τέσσερις μήνες σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις εναντίον της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού, πολλές από τις οποίες καταλήγουν σε βίαια επεισόδια.

Καθώς η συγκέντρωση των Proud Boys διαλυόταν, η αστυνομία του Πόρτλαντ σταμάτησε ένα όχημα και κατέσχεσε απ’ αυτό πυροβόλα όπλα, όπλα για πέιντμπολ, ρόπαλα του μπέιζμπολ και ασπίδες.

Η οργάνωση Proud Boys, στην οποία μετέχουν μόνο άνδρες, αυτοχαρακτηρίζεται αδελφότητα που «τιμά τη νοικοκυρά» και είναι «αντίθετη στην πολιτική ορθότητα».

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Πόρτλαντ λόγω συγκέντρωσης των ακροδεξιών «Proud Boys»

Η κυβερνήτης Κέιτ Μπράουν κήρυξε χθες τη μεγαλύτερη πόλη του Όρεγκον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το Σαββατοκύριακο

Χιλιάδες υποστηρικτές της ακροδεξιάς οργάνωσης Proud Boys αναμένονται στο Πόρτλαντ, στο Όρεγκον σήμερα Σάββατο, με την αστυνομία να προετοιμάζεται για επεισόδια και συγκρούσεις σε μια πόλη που έχει γίνει το επίκεντρο σε ορισμένες περιπτώσεις θανατηφόρας πολιτικής βίας, πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Η κυβερνήτης Κέιτ Μπράουν κήρυξε χθες τη μεγαλύτερη πόλη του Όρεγκον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το Σαββατοκύριακο, εξηγώντας πως «οργανώσεις υπέρ της ανωτερότητας της λευκής φυλής» ταξιδεύουν από άλλες πολιτείες για να παραστούν σε μια εκδήλωση για την οποία η ομάδα Proud Boys λέει ότι έχει οργανωθεί με στόχο «να τερματιστεί η εγχώρια τρομοκρατία».

Οι αυτοαποκαλούμενοι «δυτικοί σωβινιστές» Proud Boys, με μέλη μονάχα άνδρες, είχαν ενημερώσει για την κινητοποίηση στο Facebook εδώ και εβδομάδες, παρά τη δέσμευση του μέσου κοινωνικής δικτύωσης ότι θα μπλοκάρει τέτοιου είδους σελίδες, σύμφωνα με τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το Tech Transparency Project κι έχουν περιέλθει στη γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. Το Facebook απάντησε χθες ότι διέγραψε τους λογαριασμούς.

Οι Proud Boys, που είναι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ και της οπλοκατοχής, δημοσίως καταγγέλλουν τη βία, ωστόσο μέλη του, που φορούν ως σήμα κατατεθέν μπλουζάκια σε μαύρο και κίτρινο χρώμα συχνά διαπληκτίζονται με αριστερούς αντιπάλους τους σε συγκεντρώσεις.

Το Πόρτλαντ έχει αναδειχθεί σε μαγνήτης αντιδιαδηλώσεων ακροδεξιών έπειτα από μήνες κινητοποιήσεων που οργανώνουν αντιφασιστικές οργανώσεις και το κίνημα Black Lives Matter κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού.

Βάσει της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κήρυξε η Κέιτ Μπράουν, οι τοπικές και πολιτειακές δυνάμεις επιβολής του νόμου μπορούν να κάνουν «αναλογική χρήση βίας», μεταξύ άλλων χρήση δακρυγόνων για να διατηρήσουν την τάξη.

Οι Proud Boys θα συγκεντρωθούν το μεσημέρι τοπική ώρα στο Delta Park. Αριστερές οργανώσεις θα πραγματοποιήσουν αντιδιαδήλωση σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων. Η αστυνομία στοχεύει να μην τους αφήσει να συναντηθούν.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού