Επίσκεψη Πομπέο: Στη Θεσσαλονίκη τα μεσάνυχτα – Συναντήσεις με Δένδια και Μητσοτάκη

Επίσκεψη Πομπέο: Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ θα φτάσει στο αεροδρόμιο Μακεδονία, κάτω από αυξημένα μέτρα ασφαλείας, τα μεσάνυχτα.

Επίσκεψη Πομπέο: Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται σήμερα, Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που επισκέπτεται τη χώρα μας σε μια κρίσιμη περίοδο για τα ελληνοτουρκικά. Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ θα φτάσει στο αεροδρόμιο Μακεδονία, κάτω από αυξημένα μέτρα ασφαλείας, τα μεσάνυχτα.

Αύριο, Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να συναντηθεί στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναμένεται κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη να επισκεφθεί το ψηφιακό κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας της Pfizer καθώς και το αμερικανικό κολέγιο Ανατόλια.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο Μ. Πομπέο αναμένεται να επισκεφθεί τον χώρο, όπου θα ανεγερθεί το Μουσείο Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης και να ξεναγηθεί από μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας.

Επίσκεψη Πομπέο

Επίσκεψη Πομπέο: Την Τρίτη στα Χανιά με τον Μητσοτάκη 

Το πρωί της Τρίτης 29 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Βάση Ευκολίας στο Ακρωτήρι Χανίων.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης θα γίνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα φιλοξενήσει τον κ. Πομπέο το σπίτι του στο Ακρωτήρι.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 17:00 ο Πρωθυπουργός και ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών θα ξεναγηθούν στον Αρχαιολογικό Χώρο Απτέρας.

Ο Πομπέο θα αναχωρήσει από την Ελλάδα το πρωί της Τετάρτης.

Επίσκεψη Πομπέο – Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ασφάλεια και ενέργεια στο επίκεντρο 

Η ιστορική αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και η ανάπτυξη της Ελλάδας ως ισχυρού περιφερειακού εταίρου των ΗΠΑ στους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας θα βρεθούν στο επίκεντρο της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη χώρα μας.

Όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «αυτό θα είναι το δεύτερο ταξίδι του υπουργού Πομπέο στην Ελλάδα. Μόλις πριν από ένα χρόνο πήγαμε στην Αθήνα για τον Στρατηγικό Διάλογο. Νομίζω ότι το γεγονός ότι επιστρέφουμε θα υπογραμμίσει πόσο ισχυροί έχουν γίνει οι δεσμοί ΗΠΑ-Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι πραγματικά σε ιστορικά υψηλό επίπεδο και αυτή η επερχόμενη επίσκεψη θα υπογραμμίσει τις επιτυχίες στις διμερείς σχέσεις».

Διαβάστε ακόμα | Συνάντηση Ελπιδοφόρου – Πομπέο: Η αποκλιμάκωση απαραίτητη προϋπόθεση για την οικοδόμηση ενός διαλόγου

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του Μάικ Πομπέο θα είναι η Θεσσαλονίκη, όπου θα τον υποδεχτεί ο Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η παρουσία των ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη αυξάνεται σταθερά. Ο κ. Πομπέο αναμένεται ότι θα δώσει έμφαση στη σημασία της ενεργειακής διαφοροποίησης και των έργων ενεργειακής υποδομής που υλοποιούνται στη χώρα μας, ενώ θα υπογράψει και διμερή συμφωνία για τη συνεργασία στον επιστημονικό και τεχνολογικό τομέα.

Επίσκεψη Πομπέο

Επίσκεψη Πομπέο – Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Θα δείξουμε πώς βρισκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας

«Στη Θεσσαλονίκη, θα δείξουμε πώς βρισκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας, επενδύοντας στο μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες στο να βοηθήσουν την Ελλάδα να γίνει ένας πιο ικανός εταίρος για τις ΗΠΑ στους τομείς της ενεργειακής διαφοροποίησης και ανεξαρτησίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο δεύτερος σταθμός του ταξιδιού θα είναι η Κρήτη, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχτεί τον κ. Πομπέο. Ο Αμερικανός αξιωματούχος στάθηκε στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Μάικ Πομπέο στη Βάση της Σούδας, λέγοντας ότι αντανακλά την επέκταση της αμυντικής σχέσης μετά την επικαιροποίηση της διμερούς Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).

Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο αξιωματούχος υπενθύμισε ότι η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί για την ανάγκη αποκλιμάκωσης. Επιπλέον, είπε ότι ο Μάικ Πομπέο έχει καλωσορίσει τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις και την προοπτική της επιστροφής στον διάλογο. Υπό αυτό το πρίσμα, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την ανακοίνωση για την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθεί στην επίσκεψη. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι πρωταρχικός στόχος του ταξιδιού παραμένει η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Τέλος, είπε ότι η πρόοδος στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι μια θετική εξέλιξη για ολόκληρη την περιοχή, ενώ σχετικά με την Τουρκία σχολίασε ότι οι σχέσεις με μια χώρα δεν επηρεάζουν τις σχέσεις με μια άλλη χώρα.

Επίσκεψη Πομπέο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού