Γιασέρ Ταχέρι: Ο «μεταφραστής της δυστυχίας της Μόριας»

«Τα προσφυγικά κέντρα των νησιών μοιάζουν με αίθουσες αναμονής προς την Ευρώπη. Με τη συμβολή του ο Γιασέρ φέρνει πιο κοντά τον κόσμο στη Μόρια. Μεταφράζει τη δυστυχία»

Μακροσκελές ρεπορτάζ από τη Λέσβο διαβάζουμε στον Spiegelτο οποίο εστιάζει στην ιστορία του 16χρονου Αφγανού Γιασέρ Ταχέρι, ο οποίος από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι τη φωτιά της Μόριας ζούσε στο περιβόητο προσφυγικό κέντρο της Λέσβου.

«Ήταν η δική του Μόρια όλους αυτούς τους μήνες, ήξερε τους πάντες» γράφει το Spiegel, «οι φλόγες τώρα έχουν σβήσει αλλά ο ανατολικός άνεμος φέρνει ακόμη την οσμή από τις λιωμένες σκηνές και τα καμμένα ελαιόδεντρα. Ο Γιασέρ κοιτά πίσω από τους λόφους (…) Πριν από μερικές εβδομάδες, εκεί ήταν το μεγαλύτερο προσφυγικό κέντρο στην Ευρώπη, τώρα είναι στάχτη στον ορίζοντα».

O Γιασέρ στο μεταξύ μαθαίνει ξένες γλώσσες και έχει βοηθήσει πολλά διεθνή ΜΜΕ σε ρεπορτάζ ως διερμηνέας. Όπως παρατηρεί το Spiegel: «Τα προσφυγικά κέντρα των νησιών μοιάζουν με αίθουσες αναμονής προς την Ευρώπη. Με τη συμβολή του ο Γιασέρ φέρνει πιο κοντά τον κόσμο στη Μόρια. Μεταφράζει τη δυστυχία»Ταχέρι, Μόρια.

Ο ίδιος αισθάνεται απογοητευμένος και μπερδεμένος από τη στάση της Ευρώπης. Κι όπως λέει στο Spiegel, η Ευρώπη δεν θέλει αυτούς τους ανθρώπoυς, ούτε τον ίδιο ούτε κανέναν άλλον από τη Μόρια.

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού