ΕΕ- Τουρκία Τσαβούσογλου: Περιμένουμε συγκεκριμένα βήματα από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ

ΕΕ- Τουρκία Τσαβούσογλου: Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ακόμη πως η στήριξη που παρέχει η Γαλλία στην Αρμενία ισοδυναμεί με υποστήριξη της αρμενικής κατοχής στο Αζερμπαϊτζάν.

ΕΕ- Τουρκία Τσαβούσογλου:

ΕΕ- Τουρκία Τσαβούσογλου: Η Τουρκία αναμένει ότι στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 1 και 2 Οκτωβρίου, θα γίνουν συγκεκριμένα βήματα σε θέματα που περιλαμβάνουν την επικαιροποίηση της μεταναστευτικής συμφωνίας του 2016 και της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ, καθώς και για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου (βίζες) ανάμεσα στα δύο μέρη, δήλωσε σήμερα σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ακόμη πως η Τουρκία θα «κάνει ό,τι είναι απαραίτητο» αν το Αζερμπαϊτζάν ζητήσει υποστήριξη από την Άγκυρα, όταν ερωτήθηκε στη συνέντευξη αν η Τουρκία θα παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στους Αζέρους, καθώς συνεχίζονται σήμερα για τέταρτη ημέρα οι μάχες ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και αρμενικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Διαβάστε ακόμα:

Μισέλ για Τουρκία: «Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της»

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ακόμη πως η στήριξη που παρέχει η Γαλλία στην Αρμενία ισοδυναμεί με υποστήριξη της αρμενικής κατοχής στο Αζερμπαϊτζάν.

ΕΕ- Τουρκία Τσαβούσογλου:

Επιστολή Ερντογάν στους ηγέτες της ΕΕ πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Παραμονές της Συνόδου Κορυφής με επίκεντρο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε την Τετάρτη επιστολή στους ηγέτες των χωρών της ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι η επιστολή απευθύνεται στους ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά όχι στην Ελλάδα και την Κύπρο. Υπενθυμίζεται επίσης ότι χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, απέστειλε επιστολή προς τους Ευρωπαίους ηγέτες εν όψει της Συνόδου, στην οποία ζητούσε ένα εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρει στην επιστολή του πως η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις.

Ο Ερντογάν υπογράμμισε επίσης ότι οι σχέσεις με τις Βρυξέλλες ήταν πάντα προτεραιότητα για την Τουρκία και ότι «έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος σε αυτό το θέμα, ειδικά κατά τη διάρκεια της θητείας μας». Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπήρξαν προκλήσεις κατά τις έξι δεκαετίες στις σχέσεις των δύο πλευρών.

«Τον τελευταίο καιρό, οι σχέσεις μας βρίσκονται μπροστά από νέα πρόκληση λόγω των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο», αναγνώρισε.

Ερντογάν

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού