Ισραήλ: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο για περιορισμό των διαδηλώσεων στο πλαίσιο του 2ου lockdown

Στο Ισραήλ έχουν καταγραφεί συνολικά 234.060 κρούσματα και 1.515 θάνατοι από covid-19.

Ισραήλ: Νέα διαδήλωση κατά του Νετανιάχου με αίτημα την παραίτησή του

Το κοινοβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο της κυβέρνησης το οποίο έχει στόχο να περιορίσει τις διαδηλώσεις εναντίον του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για τον τρόπο που διαχειρίζεται την πανδημία του κορωνοϊού και τις κατηγορίες για διαφθορά που τον βαρύνουν.

Το νομοσχέδιο, που υιοθετήθηκε έπειτα από ολονύκτια συζήτηση στην Κνεσέτ, απαγορεύει στους Ισραηλινούς να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου από το σπίτι τους, ένα μέτρο το οποίο, όπως ισχυρίστηκε η κυβέρνηση, έχει στόχο να περιορίσει την εξάπλωση της covid-19.

Από την πλευρά τους οι επικριτές του μέτρου, που περιλαμβάνεται σε αυτά που ελήφθησαν στο πλαίσιο του δεύτερου lockdown το οποίο τέθηκε σε ισχύ στις 18 Σεπτεμβρίου στο Ισραήλ, καταγγέλλουν ότι στην πραγματικότητα έχει στόχο να εμποδίσει την πραγματοποίηση διαδηλώσεων κοντά στην επίσημη κατοικία του Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.

«Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Να απαγορευθεί στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης να μιλά στο κοινοβούλιο;», διερωτήθηκε ο Γιάιρ Λάπιντ στο Twitter.

Ισραήλ: Επί εβδομάδες στους δρόμους διαδηλωτές

Επί εβδομάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους της Ιερουσαλήμ και άλλων ισραηλινών ζητώντας την παραίτηση του Νετανιάχου.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, μόνο το ένα τέταρτο της κοινής γνώμης έχει εμπιστοσύνη στον τρόπο που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διαχειρίζεται την πανδημία, η οποία είχε υποχωρήσει σημαντικά μετά το lockdown της περιόδου Μαρτίου- Μαΐου.

Λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου εκατοντάδες Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο, καταγγέλλοντας ότι η επιβολή περιορισμών στις διαδηλώσεις αποτελεί πλήγμα για τη δημοκρατία.

Το δεύτερο lockdown στο Ισραήλ επιβλήθηκε αφού ο αριθμός των ημερήσιων, νέων κρουσμάτων έφτασε περίπου τα 7.000, σε μια χώρα με περίπου 9 εκατομμύρια κατοίκους.

Ο Νετανιάχου ισχυρίζεται ότι η κυβέρνησή του έχει διαχειριστεί σχετικά καλά την υγειονομική κρίση και τόνισε ότι δεν υπάρχει πολιτικό κίνητρο πίσω από την πρόθεσή της να περιορίσει τις διαδηλώσεις.

Στο Ισραήλ έχουν καταγραφεί συνολικά 234.060 κρούσματα και 1.515 θάνατοι από covid-19.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού