Επιφυλακτική η Ελλάδα στην πρόταση της ΕΕ για πολυμερή διάσκεψη στην αν. Μεσόγειο αντί για κυρώσεις

Αθήνα και η Λευκωσία εμφανίζονται να μην καλύπτονται από τη διατύπωση του κειμένου σε «πολυμερή διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο», που ανατίθεται στον Τζοσέπ Μπορέλ να προωθήσει τη σύγκλησή της

Επιφυλακτική εμφανίζεται να είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στην πρόταση της ΕΕ για πολυμερή διάσκεψη στην αν. Μεσόγειο αντί για κυρώσεις, ως απόφαση της συνόδου κορυφής.

Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ειυρπάιοι ηγέτες στο σχέδιο συμπερασμάτων δηλώνουν την πρόθεσή τους να εκκινήσει μια θετική πολιτική ατζέντα στις ευρωτουρικές σχέσεις, με προτεραιότητα στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ενωσης και το εμπόριο. Στο κείμενο αυτή η βούληση συνδέεται με την υποχρέωση της Τουρκίας να επιδείξει διατηρήσιμα καλή στάση στην αν. Μεσόγειο. Ωστόσο, επειδή δεν γίνεται αναφορά σε κυρώσεις υπάρχει ελληνοκυπριακή αντίδραση.

Συγκεκριμένα, η Αθήνα και η Λευκωσία εμφανίζονται να μην καλύπτονται από τη διατύπωση του κειμένου σε «πολυμερή διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο», που ανατίθεται στον Τζοσέπ Μπορέλ να προωθήσει τη σύγκλησή της.

Ιδιαίτερα για την Κύπρο οι αναφορές θεωρούνται ανεπαρκείς, αφού το κείμενο περιορίζεται στην αναφορά σε ανάγκη να σταματήσουν οι δραστηριότητες της Τουρκίας και να ξεκινήσει διάλογος τουρκοκυπριακός διάλογος για τις διμερείς διαφορές και για τη λύση του Κυπριακού.

Επιβεβαιώνει την επιφύλαξη ο Πέτσας

«Είναι μία σημαντική σύνοδος για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και όχι μόνο, για όλες τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 για τις ενστάσεις της Ελλάδας όσον αφορά στο προσχέδιο θέσεων της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

«Ειδικά για το θέμα αυτό της ημερήσιας διάταξης που είναι ξανά η συζήτηση για το ποιον δρόμο ακολουθεί η Τουρκία που φαίνεται να ολισθαίνει μακριά από τη Δύση, το βασικό κείμενο που προτάθηκε ως πρώτη βάση συζήτησης δεν είναι αποδεκτό από την Ελλάδα. Και δεν είναι αποδεκτό γιατί δεν ήταν ισορροπημένο. Χρειάζεται να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων το οποίο θα έχει τουλάχιστον τέσσερις πυλώνες: ο πρώτος είναι φυσικά η έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την ΕΕ να καλεί την Τουρκία να σταματήσει αμέσως κάθε παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά να τερματίσει τις υπόλοιπες προκλητικές τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι άλλοι δύο πυλώνες είναι αλληλένδετοι κι έχουν να κάνουν με το καρότο, όταν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια και συνέχεια ότι εννοεί την αποκλιμάκωση δηλαδή οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στην Τουρκία στο πλαίσιο αυτό. Και το τελευταίο, είναι το μαστίγιο αν δεν δείξει η Τουρκία τη διάθεση έμπρακτης αποκλιμάκωσης επαναλαμβάνω, με συνέπεια και συνέχεια», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Αυτή την ώρα σε εξέλιξη συνάντηση Μητσοτάκη-Αναστασιάδη με Μέρκελ, Μισέλ, Μακρόν, Φον Ντερ Λάιεν 

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή εξαμερής συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της Γερμανίδας Καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και του Προέδρου της Κυπρου Νίκου Αναστασιάδη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού