«Πόσο υψηλό είναι το τίμημα της ενότητας στην ΕΕ;»

Ένα από τα κύρια σημεία κριτικής αφορά τη συμφωνία της διαδικασίας ασύλου με τις αρχές του κράτους δικαίου. Στο μέλλον, οι αιτούντες άσυλο με μικρή πιθανότητα να τύχουν διεθνούς προστασίας θα περνούν από την αποκαλούμενη επιταχυμένη διαδικασία. Δικηγόροι προειδοποιούν ότι σε μία τέτοια διαδικασία θα είναι πρακτικά αδύνατον να εξετάζεται διεξοδικά η κάθε περίπτωση, όπως προβλέπει το ισχύον ευρωπαϊκό δίκαιο

«Πόσο υψηλό είναι το τίμημα της ενότητας στην ΕΕ;» διερωτάται η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit με αφορμή τις νέες προτάσεις της Κομισιόν για το άσυλο.

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι οι επικριτές βλέπουν μία «απομάκρυνση από τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές» και αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ένα από τα κύρια σημεία κριτικής αφορά τη συμφωνία της διαδικασίας ασύλου με τις αρχές του κράτους δικαίου. Στο μέλλον, οι αιτούντες άσυλο με μικρή πιθανότητα να τύχουν διεθνούς προστασίας θα περνούν από την αποκαλούμενη επιταχυμένη διαδικασία. Δικηγόροι προειδοποιούν ότι σε μία τέτοια διαδικασία θα είναι πρακτικά αδύνατον να εξετάζεται διεξοδικά η κάθε περίπτωση, όπως προβλέπει το ισχύον ευρωπαϊκό δίκαιο.

Επιπλέον γίνεται ακόμη πιο δύσκολο στο μέλλον να προσφύγει κανείς σε δεύτερο βαθμό εναντίον μίας απορριπτικής απόφασης, παρότι πολλές αποφάσεις ασύλου είναι λανθασμένες…»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού