Δεσμεύτηκαν 900 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα

Ανοίγει και επί της ουσίας ο δρόμος για την καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. Σχετική απόφαση υπέγραψε ο υπ. Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, με την οποία δεσμεύονται 900 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτό.

Η εν λόγω Υπουργική Απόφαση προβλέπει πως εγκρίνεται η  δέσμευση πίστωσης ύψους 900 εκατ. ευρώ σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,  για την επιχορήγηση του e-ΕΦΚΑ για την κάλυψη παροχών κύριας σύνταξης ασφαλισμένων πλην δημοσίου, με την καταβολή ποσών που αντιστοιχούν σε μειώσεις συντάξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα του ν.4051/2012 και του ν.4093/2012.

Υπενθυμίζεται πως ποσό επιπλέον περίπου 500 εκατ. ευρώ προορίζεται για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του δημοσίου.

Σε αυξήσεις στις συντάξεις και επιδόματα σε δανειολήπτες “συμπληρωματική δαπάνη” 564 εκατ. ευρώ το 2021

Κονδύλι 564 εκατ. ευρώ θα διαθέσει η κυβέρνηση  για την κάλυψη των δαπανών των αυξήσεων στις κύριες -επικουρικές συντάξεις που προκύπτει από το νόμο Βρούτση αλλά και για την επιδοματική πολιτική.

Αυτό προβλέπει Διυπουργική Απόφαση την οποία υπέγραψαν οι Υπουργοί Εργασίας (Γ. Βρούτσης), Υγείας (Β. Κικίλιας) και ο Aναπληρωτής Υπ. Οικονομικών (Θ. Σκυλακάκης). Ο λόγος για τη συμπληρωματική δαπάνη υπέρ του κοινωνικού προϋπολογισμού η οποία έχει θεσπισθεί από πέρσι.

Το ποσό που προβλέπεται από την κυβέρνηση για το 2021 ως συμπληρωματική δαπάνη ανέρχεται στα 564 εκατ. ευρώ και θα αφορά όπως ορίζει η σχετική Διυπουργική Απόφαση:

– Την “κάλυψη δαπάνης που δημιουργείται  σε εφαρμογή των αποφάσεων 1890/2019 και 1891/2019 αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ποσόν ύψος 464 εκατ. ευρώ”. Πρόκειται για τις αυξήσεις που προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος Βρούτση, λαμβάνοντας υπόψην τις αποφάσεις του ΣτΕ  του Οκτωβρίου 2019 σύμφωνα με τις οποίες ήταν αντισυνταγματικές οι περικοπές  (βάσει του νόμου Κατρούγκαλου) στις επικουρικές συντάξεις το 2016 αλλά και στις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους με μακρύ ασφαλιστικό βίο

– Την “κάλυψη της δαπάνης για τη χρηματοδότηση επιδοματικών πολιτικών σε δανειολήπτες, ποσόν ύψους 100 εκατ. ευρώ”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού