Κιργιστάν: Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ακύρωσε το αποτέλεσμα των εκλογών – Ένας νεκρός

Κιργιστάν: Διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στο Κιργιστάν εισέβαλαν στην έδρα της κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφαλείας νωρίς σήμερα το πρωί, την ώρα που σημειώνονταν πυρκαγιές στην πρωτεύουσα Μπισκέκ και η αντιπολίτευση προσπάθησε να την θέσει υπό τον έλεγχό της, μετέδωσαν τα τοπικά ειδησεογραφικά πρακτορεία Akipress και 24.kg.

Κιργιστάν

Κιργιστάν: Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ακυρώνει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος 24.kg, λίγη ώρα αφού έγινε γνωστό ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε στη διάρκεια της νύκτας, αφού χιλιάδες άνθρωποι κατέλαβαν την έδρα της κυβέρνησης και απελευθέρωσαν από τη φυλακή τον πρώην πρόεδρο της χώρας.

Το Κιργιστάν συγκλονίζεται από χθες, Δευτέρα, από διαδηλώσεις μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με τα οποία τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, που πρόσκειται στον πρόεδρο, συγκεντρώνουν ποσοστό 24% το καθένα.

Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ και τη διεξαγωγή νέων εκλογών, καταγγέλλοντας παρατυπίες και εξαγορά ψήφων.

Ο Ζεενμπέκοφ τόνισε νωρίτερα σήμερα ότι “ελέγχει την κατάσταση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα θέσουν το συμφέρον της χώρας πάνω από το δικό τους”.

Ένας άνδρας, “πιθανόν διαδηλωτής” καθότι φορούσε πολιτικά, πέθανε αφού τραυματίστηκε σε συγκρούσεις που σημειώθηκε χθες στην πρωτεύουσα Μπισκέκ μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας του Κιργιστάν.

Από την πλευρά του ο Κιργίζιος πρόεδρος διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του ότι δεν έχει δώσει εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίξουν πυρ εναντίον των διαδηλωτών οι οποίοι έχουν καταλάβει κάποια κυβερνητικά κτίρια, ανάμεσά τους και την έδρα της κυβέρνησης, τα γραφεία της οποίας λεηλατήθηκαν εν μέρει.

“Έδωσα εντολή στις δυνάμεις της τάξης (…) να μη χυθεί αίμα”, υπογράμμισε ο Ζεενμπέκοφ, ενώ πρόσθεσε ότι ζήτησε από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή να εξετάσει ενδελεχώς ολες τις παρατυπίες και, αν το κρίνει απαραίτητο, να ακυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών”.

Οι δηλώσεις αυτές του Κιργίζιου προέδρου έγιναν αφού διαδηλωτές απελευθέρωσαν τον προκάτοχό του Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ, πρώην σύμμαχό του που έγινε αντίπαλός του. Ο Αταμπάγιεφ έχει καταδικαστεί σε ένδεκα χρόνια κάθειρξη για διαφθορά και κρατούνταν στη φυλακή των υπηρεσιών ασφαλείας του Κιργιστάν, την έδρα των οποίων κατέλαβαν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές.

Εναντίον του εκκρεμούν κατηγορίες για οργάνωση μαζικών ταραχών και φόνου, οι οποίες συνδέονται με τη σύλληψή του κατά τα βίαια επεισόδια του 2019 τα οποία κινδύνευσαν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

Κιργιστάν: Στα πρόθυρα εξέγερσης η χώρα

Διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στο Κιργιστάν εισέβαλαν στην έδρα της κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφαλείας νωρίς σήμερα το πρωί, την ώρα που σημειώνονταν πυρκαγιές στην πρωτεύουσα Μπισκέκ και η αντιπολίτευση προσπάθησε να την θέσει υπό τον έλεγχό της, μετέδωσαν τα τοπικά ειδησεογραφικά πρακτορεία Akipress και 24.kg.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Κιργιστάν Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ κάλεσε σήμερα τους αντιπάλους του να σταματήσουν τις διαδηλώσεις και δήλωσε ότι ζήτησε από τις δυνάμεις της τάξης να μην κάνουν χρήση πυροβόλων όπλων. Παράλληλα επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να ακυρώσει τα αποτελέσματα των αμφισβητούμενων βουλευτικών εκλογών.

Κιργιστάν: «Προσπάθεια κάποιων πολιτικών δυνάμεων να καταλάβουν παράνομα την εξουσία»

Σε ανακοίνωση στον ιστότοπό του ο Κιργίζιος πρόεδρος χαρακτήρισε τις ενέργειες των διαδηλωτών που κατέλαβαν την έδρα της κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφαλείας ως προσπάθεια κάποιων πολιτικών δυνάμεων να καταλάβουν παράνομα την εξουσία.

Οι διαδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων ξέσπασαν αφού τα δύο βασικά κόμματα του Κιργιστάν, ένα από τα οποία πρόσκειται στον Ζεενμπέκοφ, κέρδισαν στις εκλογές της Κυριακής, με ποσοστό περίπου 24% το καθένα, σύμφωνα με τα προκαταρτικά αποτελέσματα. Όμως υπάρχουν πολλές καταγγελίες για παρατυπίες και εξαγορά ψήφων.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του Ζεενμπέκοφ και τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εξετάσει το αίτημα των διαδηλωτών, ενώ μία εκπρόσωπος του Κιργίζιου προέδρου δήλωσε ότι και ο ίδιος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ακυρώσει το αποτέλεσμα των αμφισβητούμενων εκλογών.

Κιργιστάν

Κιργιστάν: Εισβολή στην έδρα του προέδρου και του κοινοβουλίου

Η αστυνομία διέλυσε τη διαδήλωση αργά χθες Δευτέρα, όμως οι διαδηλωτές επέστρεψαν στην κεντρική πλατεία του Μπισκέκ λίγες ώρες αργότερα και εισέβαλαν στο κτίριο που αποτελούν έδρα του προέδρου και του κοινοβουλίου. Το κτίριο, που στο Κιργιστάν είναι γνωστό ως Λευκός Οίκος, πυρολύθηκε σήμερα το πρωί.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές εισέβαλαν στην έδρα της Κρατικής Επιτροπής για την Εθνική Ασφάλεια και απελευθέρωσαν τον πρώην πρόεδρο Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ, ο οποίος καταδικάστηκε φέτος σε πολυετή κάθειρξη για διαφθορά αφού ήρθε σε αντιπαράθεση με τον διάδοχό του Ζεενμπέκοφ.

Ο Κιργίζιος πρόεδρος είχε δηλώσει αργά χθες Δευτέρα το βράδυ ότι σήμερα θα συναντηθεί με τους επικεφαλής όλων των κομμάτων που συμμετείχαν στις βουλευτικές εκλογές.

Στο μεταξύ ομάδες της αντιπολίτευσης διόρισαν δικό τους μεταβατικό επικεφαλής της εθνικής ασφάλειας και διοικητή του Μπισκέκ, αν και δεν είναι ξεκάθαρο πόση πραγματική εξουσία διαθέτουν.

Εκπρόσωπος του Ζεενμπέκοφ διαβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος παραμένει στην πρωτεύουσα και διατηρεί τον έλεγχο της χώρας.

Παράλληλα αρκετοί τοπικοί κυβερνήτες έχουν παραιτηθεί, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Κιργιστάν: Απλώνονται σε όλη τη χώρα οι διαδηλώσεις

Σήμερα τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν ξεκινήσει σε πολλές πρωτεύουσες επαρχιών, ενώ στη νότια πόλη Ος πραγματοποιείται διαδήλωση υπέρ του προέδρου, στη διάρκεια της οποίας ο αδελφός του έκανε έκκληση για ενότητα και τάξη,

Τη Δευτέρα ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τουλάχιστον 590 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Μπισκέκ στα επεισόδια που ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας.

Το Κιργιστάν, μια χώρα 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων στην κεντρική Ασία, έχει μακρά ιστορία πολιτικών αναταραχών. Τα τελευταία 15 χρόνια δύο πρόεδροι ανατράπηκαν από λαϊκές εξεγέρσεις και ένας τρίτος φυλακίστηκε από τον διάδοχό του, τον σημερινό πρόεδρο Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ.

Κιργιστάν

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού