“Γονατίζει” ο κορωνοϊός τη λατινική Αμερική – “Σαρώνει” σε Βραζιλία και Αργεντινή

Εν μέσω κύματος ζέστης, η Βραζιλία βλέπει να γεμίζουν οι παραλίες, ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν την επανεκκίνηση τομέων της οικονομίας που ως τώρα δεν χαρακτηρίζονταν απολύτως απαραίτητο να λειτουργούν. Σε ορισμένες πολιτείες, όπως το Σαν Πάουλου, εγκρίθηκε η επανέναρξη των παραδόσεων μαθημάτων με φυσική παρουσία σε δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες καταγράφηκε στην Αργεντινή, ενώ στη Βραζιλία ξεπεράστηκε το ορόσημο των 5 εκατ. κρουσμάτων, με τάση επιβράδυνσης χωρίς ωστόσο να απομακρύνεται η ανησυχία συνολικά στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Στη Βραζιλία οι θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 πλησιάζουν τους150.000, ωστόσο οι αρχές στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής διαβεβαιώνουν ότι η εξάπλωση της πανδημίας του κορvνοϊού επιβραδύνεται.

Με 31.553 κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας, η Βραζιλία μετράει 5.000.694 μολύνσεις, τον τρίτο υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην υφήλιο, πίσω από αυτούς στις ΗΠΑ (7,5 εκατομμύρια) και στην Ινδία (6,84 εκατ.).

Στη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων διαπιστώθηκαν το ίδιο διάστημα 734 θάνατοι, με τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων αφότου άρχισε η επιδημία να φθάνει τους 148.228 νεκρούς. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στον πλανήτη, πίσω από αυτόν στις ΗΠΑ (211.108 θάνατοι), ενώ στην τρίτη θέση τη Βραζιλία ακολουθεί η Ινδία (105.526 νεκροί).

Ο μέσος όρος των θανάτων την τελευταία εβδομάδα είναι 610 την ημέρα, επίπεδο που επιβεβαιώνει ότι η καμπύλη βρίσκεται σε πτώση έπειτα από το ατελείωτο «υψίπεδο» των 1.000 και πλέον θανάτων ημερησίως από τον Ιούνιο ως τις αρχές Αυγούστου.

Ο μέσος όρος των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα κατέγραψε επίσης πτώση, στα 27.477 έναντι 40.000 και πλέον στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Ο ρυθμός αναπαραγωγής (R0) του ιού, δείκτης-κλειδί που αντιστοιχεί στον μέσο αριθμό των ανθρώπων που μολύνει κάθε φορέας του ιού, κυμαίνεται γύρω στο 1.

Παρά τους ενθαρρυντικούς αυτούς δείκτες, ειδικοί επισημαίνουν ότι η κατάσταση στη Βραζιλία παραμένει «ανησυχητική».

«Η πτώση των αριθμών των κρουσμάτων και των θανάτων είναι ακόμη πολύ αδύναμη και όχι ακόμη σταθερή. Έχουμε άρα μια πρώτη τάση ύφεσης (της πανδημίας), αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί», εξήγησε ο Μάουρου Σάντσες, επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο της Μπραζίλιας.

Επανεκκίνηση

Ωστόσο εν μέσω κύματος ζέστης, η Βραζιλία βλέπει να γεμίζουν οι παραλίες, ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν την επανεκκίνηση τομέων της οικονομίας που ως τώρα δεν χαρακτηρίζονταν απολύτως απαραίτητο να λειτουργούν. Σε ορισμένες πολιτείες, όπως το Σαν Πάουλου, εγκρίθηκε η επανέναρξη των παραδόσεων μαθημάτων με φυσική παρουσία σε δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι που ήταν ως τώρα υπό περιορισμό θα μετατραπούν σε «νέο πληθυσμό επιδεκτικό στη μόλυνση» από τον κορωνοϊό, προειδοποίησε ο Σάντσες.

 

Η οικονομία της Βραζιλίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 5,8% του ΑΕΠ το 2020, κατά προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), πάντως πιο αισιόδοξες σε σύγκριση με τον Ιούνιο, όταν γινόταν λόγος για υποχώρηση του κατά 9,1%.

H Covid-19 προειδοποίησε ωστόσο ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία της Βραζιλίας παραμένουν «αυξημένοι και πολύμορφοι», αναφερόμενο ιδίως στο ενδεχόμενο να σημειωθεί δεύτερο επιδημικό κύμα, η ύφεση να είναι παρατεταμένη και να υπάρξει μείωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, λαμβανομένου υπόψη του υψηλού επιπέδου του χρέους, που πλησιάζει το 100% του ΑΕΠ.

Αργεντινή

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες καταγράφηκε στην Αργεντινή, με τον αριθμό των ανθρώπων που διαγνώστηκε πως προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό αυτό το διάστημα να ανέρχεται σε 16.447 και το σύνολό τους να φτάνει τους 840.915, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το υπουργείο Υγείας.

Το ίδιο εικοσιτετράωρο, ακόμη 401 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού να αυξάνεται στους 22.226 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Επί του παρόντος 3.997 ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Στην επαρχία Μπουένος Άιρες, τη μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη, έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα από οποιαδήποτε άλλη: 451.286.

Ωστόσο, 670.725 άνθρωποι που μολύνθηκαν έχει κριθεί ότι ανέρρωσαν.

Το ρεκόρ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανακοινώθηκε ενώ πλέον απομένουν λίγα 24ωρα ως την 11η Οκτωβρίου, δηλαδή την ημερομηνία που θεωρητικά εκπνέει η ισχύς της καραντίνας που επιβλήθηκε με προεδρικό διάταγμα την 20ή Μαρτίου για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού