ΝΔ: Περίεργο κλίμα στο εσωτερικό της μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής τερματίζεται κάθε δυνατότητα άλλης πολιτικής εκπροσώπησης αυτής της μερίδας ψηφοφόρων της δεξιάς παράταξης (που προσπάθησε να κληρονομήσει ο Κασιδιάρης) και δεν απομένει παρά ο μονόδρομος υπερψήφισης της ΝΔ

Δίκη Χρυσής Αυγής

ΝΔ: Περίεργο κλίμα διαμορφώνεται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος μετά την απόφαση του δικαστηρίου που καταδικάζει τη Χρυσή Αυγή. Υψηλόβαθμες έγκυρες κομματικές πηγές μεταφέρουν ότι υπάρχουν αντιδράσεις στη βάση του κόμματος κυρίως στην περιφέρεια, οι οποίες εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για τη δικαστική απόφαση. Κι αυτό παρόλο που η παραταξιακή ηγεσία και η κυβέρνηση εδώ και μέρες σε υψηλούς τόνους έχουν σπεύσει να προειδοποιούν κοιτάζοντας στο εσωτερικό της ΝΔ ότι δεν υπάρχει περιθώριο καμιάς ανοχής στους χρυσαυγίτες.

Σύμφωνα με τις ίδιες κομματικές πηγές, ακριβώς η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να τοποθετηθεί με απόλυτο τρόπο κατά των νεοναζιστικού σχηματισμού, είναι προσχεδιασμένη εδώ και καιρό και σκοπό είχε να προϊδεάσει ότι συμπεριφορές ανοχής  απέναντι στη Χρυσή Αυγή δεν θα γίνουν ανεκτές μέσα στη ΝΔ, για να μην αποτρέπονται οι κεντρώοι.

Το σχέδιο αυτό προσέφερε και την ευκαιρία για επαναπροσέγγιση Κυριάκου Μητσοτάκη-Αντώνη Σαμαρά, η σχέση των οποίων έχει διαταραχτεί λόγω της έναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι εξακολουθεί να είναι εκτίμηση του κύκλου κομματικών στελεχών γύρω από τον Αντώνη Σαμαρά ότι το κόμμα έχασε τις εκλογές του 2015 ακριβώς λόγω της Χρυσής Αυγής, που τότε με 7% είχε αναδειχτεί τρίτο κόμμα και από τότε ο πρώην πρωθυπουργός και τέως πρόεδρος της ΝΔ το κρατάει «μανιάτικο» κατά των χρυσαυγιτών.

ΝΔ Δικη Χρυσής Αυγής

ΝΔ: Το πρόσωπο αναφοράς για την εσωκομματική ακροδεξιά

Παράλληλα, αναφέρεται ότι ένα μέρος της εσωκομματικής δυσαρέσκειας για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής προέρχεται από την ίδια στάση ακροδεξιών και νεοδημοκρατών στην περιφέρεια κατά την περίοδο των συλλαλητηρίων κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Το μήνυμα προς την κομματική βάση να διακόψει κάθε σχέση  με τους χρυσαυγίτες υπογράμμισε και ο Μάκης Βορίδης, που παραμένει πρόσωπο αναφοράς για την εσωκομματική ακροδεξιά, ο οποίος υποχρεώθηκε σε δήλωση καταδίκης των νεοναζιστών.

Πίσω απ’ αυτό το παρασκηνιακό παιχνίδι, που έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από ό,τι ακούγεται δημοσίως, υπάρχει το σχεδόν 3%, που είναι το ποσοστό που έλαβε η Χρυσή Αυγή στις τελευταίες εκλογές και το οποίο παραμένει στο στόχαστρο του Κυριάκου Μητσοτάκη ως απολύτως αναγκαίο για τις κάλπες που θα ακολουθήσουν.

Πρόσωπο από το στενό περιβάλλον συνεργατών του πρωθυπουργού έχει από καιρό αναφερθεί σε τέτοιο σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη βάση της εκτίμησης ότι η κομματική παράδοση είναι όταν η ακροδεξιά του κόμματος αποδυναμώνεται η εκλογική βάση της να επιστρέφει στο «μαντρί» της ΝΔ αναμένοντας καλύτερες μέρες για να επανεμφανιστεί. Κι αυτό είναι το σχέδιο και σήμερα, αφού με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής τερματίζεται κάθε δυνατότητα άλλης πολιτικής εκπροσώπησης αυτής της μερίδας ψηφοφόρων της δεξιάς παράταξης (που προσπάθησε να κληρονομήσει ο Κασιδιάρης) και δεν απομένει παρά ο μονόδρομος υπερψήφισης της ΝΔ, ενώ ο Βελόπουλος θεωρείται χειρίσιμη περίπτωση.

Δικη Χρυσής Αυγής

Ειδικού συνεργάτη

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού