Ο προϋπολογισμός και ο φόβος της παρατεταμένης ύφεσης

Πάντα και κάθε χρονιά οι διενέξεις μεταξύ υπουργών για τη διεκδίκηση όσο το δυνατό μεγαλύτερου μεριδίου για το δικό τους υπουργείο κατά την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού, ήταν στην πολιτική ημερήσια διάταξη αυτήν την εποχή, σχολίαζαν οι ίδιες πηγές. Φέτος, όμως, πρόκειται για πραγματικό πόλεμο μεταξύ υπουργών, συμπλήρωναν

Σε συνθήκες μεγάλης ανησυχίας έχει καταρτιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός για το επόμενο έτος 2021, δοθέντος ότι όλα σχετικά με την εικόνα της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα έτη θα κριθούν από την αναπτυξιακά ανακλαστικά της, τα οποία ως τώρα δεν τα έχουν πάει καλά μετά το λοκντάουν της άνοιξης και με την παράλληλη τραγική εικόνα της φετινής τουριστικής κίνησης προμηνύονται σοβαρές πιθανότητες παρατεταμένων υφεσιακών πιέσεων.

Σοβαρές πηγές από κύκλους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αναφέρουν ότι οι συντάκτες του σχεδίου προϋπολογισμού που θα οδηγηθεί προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες, έχουν πλήρη συναίσθηση ότι με τη διαδικασία αυτή τερματίζεται η επικοινωνιακή ως σήμερα διαχείριση της κακής ψυχολογίας στην οικονομία και περνάμε στην περίοδο των προβλέψεων (που στη βάσει τους καταρτίζεται ο προϋπολογισμός), η αξιοπιστία των οποίων θα δοκιμαστεί σκληρά τους επόμενους μήνες έναντι της ΕΕ και των ευρωπαϊκών θεσμών. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, το θέμα της αξιοπιστίας είναι μείζον, διότι απ’ αυτό θα κριθεί το πόσα αλλά και το πότε θα εκταμιευτούν οι προβλεπόμενες για την Ελλάδα πιστώσεις από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης μέσα στο 2021.

Το σημείο αυτό, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι κρίσιμο, διότι η εκτίμηση στο σχέδιο του παρόντος προϋπολογισμού μιας καλής τουριστικής χρονιάς για το 2021 είναι αναγκαία για να «βγαίνουν τα νούμερα» των προβλέψεων για ισχυρή ανάκαμψη. Όμως, τόσο τα δεδομένα στο παγκόσμιο τουριστικό προïόν αλλά και ειδικά η εικόνα για την Ελλάδα προαναγγέλλουν μικρή αύξηση του τουρισμού το επόμενο καλοκαίρι, εκτροχιάζοντας από τώρα τη βασιμότητα των προβλέψεων για ισχυρή ανάκαμψη.

Παράλληλα, εμβληματικές ιδιωτικές επενδύσεις που προσδοκούσε η κυβέρνηση καθώς και κακές αποδόσεις στα έσοδα από φόρους και το ΤΑΙΠΕΔ, επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την εικόνα, κάνοντας αυτό το «να βγαίνουν τα νούμερα» πολύ δύσκολο εγχείρημα.

Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η κλασσική συνταγή περικοπής του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (παρόλο που ακόμη και το ΔΝΤ προτρέπει με έκθεσή του για δημόσιες επενδύσεις) έχει και φέτος επιλεγεί για εξοικονόμηση πόρων. Όμως, καταγράφονται διχογνωμίες μεταξύ υπουργών, καθώς όλα τα μέλη της της κυβέρνησης γνωρίζουν καλά ότι πρέπει να «βγάλουν τη χρονιά» με ελάχιστα, ακριβώς σε περίοδο που οι ανάγκες μεγαλώνουν.

Πάντα και κάθε χρονιά οι διενέξεις μεταξύ υπουργών για τη διεκδίκηση όσο το δυνατό μεγαλύτερου μεριδίου για το δικό τους υπουργείο κατά την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού, ήταν στην πολιτική ημερήσια διάταξη αυτήν την εποχή, σχολίαζαν οι ίδιες πηγές. Φέτος, όμως, πρόκειται για πραγματικό πόλεμο μεταξύ υπουργών, συμπλήρωναν.

Ειδικού συνεργάτη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού