Ναγκόρνο Καραμπάχ: Αρμενία – Άλλοι 45 στρατιώτες σκοτώθηκαν

Συγκρούσεις μαίνονταν σήμερα μεταξύ των αυτονομιστικών δυνάμεων του Ναγκόρνο Καραμπάχ και του στρατού του Αζερμπαϊτζάν, κατά παράβαση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας

Ναγκόρνο Καραμπαχ

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εθνοτικοί Αρμένιοι αξιωματούχοι του θύλακα δήλωσαν σήμερα ότι 45 ακόμη μέλη ενόπλων δυνάμεων σκοτώθηκαν σε μάχες με τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θανάτων στρατιωτών σε 525 από τις 27 Σεπτεμβρίου οπότε ξέσπασαν οι μάχες στην περιοχή.

Από τότε τουλάχιστον 25 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 100 έχουν τραυματιστεί.

Οι αζερικές και οι αρμενικές δυνάμεις αλληλοκατηγορήθηκαν σήμερα ότι εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις μέσα και γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, λίγες ημέρες μετά την ανθρωπιστικού χαρακτήρα κατάπαυση του πυρός που είχε στόχο να σταματήσει τις σφοδρότερες μάχες που έχουν σημειωθεί στον θύλακο εδώ και περισσότερο από 25 χρόνια.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, έδαφος που κατοικείται στην πλειονότητά του από Αρμένιους, αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν προκαλώντας έναν πόλεμο που άφησε πίσω του 30.000 νεκρούς τη δεκαετία του 1990.

Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις παρά την εκεχειρία

Συγκρούσεις μαίνονταν σήμερα μεταξύ των αυτονομιστικών δυνάμεων του Ναγκόρνο Καραμπάχ και του στρατού του Αζερμπαϊτζάν, κατά παράβαση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας που τέθηκε σε εφαρμογή το Σάββατο και συμφωνήθηκε υπό την αιγίδα της Ρωσίας.

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι οι θέσεις του στρατού του έγιναν στόχος βομβαρδισμών στη διάρκεια της νύκτας. Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, που αναγνωρίζεται διεθνώς ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν αλλά διοικείται από Αρμένιους, απάντησε ότι οι δυνάμεις του απώθησαν τις επιθέσεις του αζέρικου στρατού.

Η εκεχειρία επλήγη ήδη από χθες όταν το Μπακού ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον ενός αρμένικου τάγματος, έπειτα από μια επίθεση της Αρμενίας με ρουκέτες εναντίον πολιτικού κτιρίου.

Η Αρμενία διέψευσε και τους δύο ισχυρισμούς του Αζερμπαϊτζάν.

Η ανθρωπιστική εκεχειρία, που τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο, συμφωνήθηκε στη διάρκεια συνομιλιών που διεξήχθησαν στη Μόσχα, προκειμένου οι αυτονομιστικές δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ και ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν να ανταλλάξουν κρατούμενους και νεκρούς.

Οι συνομιλίες αυτές ήταν η πρώτη διπλωματική επαφή των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών μετά το ξέσπασμα του τελευταίου γύρου των εχθροπραξιών στον θύλακα, στις 27 Σεπτεμβρίου. Περίπου 500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί έκτοτε, εκ των οποίων περίπου 60 άμαχοι, όμως ο πραγματικός απολογισμός ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος καθώς το Μπακού δεν ανακοινώσει τον αριθμό των στρατιωτών του που έχουν σκοτωθεί.

Κάθε πλευρά ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει χιλιάδες στρατιώτες της άλλης, την οποία κατηγορεί και για σκόπιμες επιθέσεις εναντίον κατοικημένων περιοχών.

Ο Ζόχραμπ Μνατσακανιάν, ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας, αναμένεται σήμερα στη Μόσχα για να συνομιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο φόβος της διεθνούς κοινότητας είναι να διεθνοποιηθεί η σύγκρουση, με την Άγκυρα να ενθαρρύνει την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν και τη Μόσχα να συνδέεται με την Αρμενία με στρατιωτική συμφωνία.

Εξάλλου η Τουρκία κατηγορείται ότι έχει στείλει Σύρους μισθοφόρους για να πολεμήσουν στο πλευρό του αζέρικού στρατού.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού