Βαρώσια: «Άνοιγμα έναντι ελευθερίας»

Η ενέργεια του Ερντογάν αξιολογήθηκε περισσότερο ως προεκλογικό τέχνασμα για να αποδυναμώσει τον νυν επικεφαλής εν όψει των εκλογών και κυρίως του δεύτερου γύρου

«Άνοιγμα έναντι ελευθερίας» είναι ο τίτλος εκτενούς ρεπορτάζ στην Frankfurter Allgemeine Zeitung που επιχειρεί να διαφωτίσει τα βαθύτερα αίτια που οδήγησαν στο άνοιγμα των Βαρωσίων.

«[…] Η ενέργεια του Ερντογάν και του πιθανού μελλοντικού κυβερνήτη του στη βόρεια Κύπρο αξιολογήθηκε περισσότερο ως προεκλογικό τέχνασμα για να αποδυναμώσει τον νυν επικεφαλής εν όψει των εκλογών και κυρίως του δεύτερου γύρου. Ο Τατάρ αμφισβητεί -και δικαίως- την προοπτική περαιτέρω διαπραγματεύσεων για την ”επανένωση” του διχοτομημένου νησιού, από τη στιγμή που οι Ελληνοκύπριοι την είχαν απορρίψει συντριπτικά το 2004 σε σχετικό δημοψήφισμα. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της λύσης των δυο κρατών, με ακόμη στενότερη διασύνδεση της βόρειας Κύπρου με την Τουρκία και, πέραν αυτού, υπέρ της τουριστικής ανάπτυξης των Βαρωσίων. Θέλει να προβληθεί ως ένας αποφασισμένος άνθρωπος των πράξεων τον οποίο ακούνε στην Άγκυρα.

Ο Ακιντζί από την πλευρά του μπορεί να διαμαρτυρήθηκε για την ανάμειξη της ηπειρωτικής Τουρκίας στις βορειοκυπριακές εκλογές, εντούτοις η κίνηση του Ερντογάν στα Βαρώσια ενδέχεται εν τέλει να τον βοηθήσει. Διότι, όσο σημαντική από οικονομική σκοπιά κι αν είναι για τη βόρεια Κύπρο η αξιοποίηση της πόλης, καθότι βρίσκεται σε εξαιρετικό σημείο, άλλο τόσο αντιδρούν οι Τουρκοκύπριοι στην προφανή προσπάθεια της Άγκυρας να αναμειχθεί στις υποθέσεις τους. Επιπλέον, είναι επίσης προφανές ότι μαζί με το άνοιγμα των Βαρωσίων, η τουρκοκυπριακή κοινωνία, με τα σχετικά ελεύθερα ακόμη μέσα ενημέρωσης και την σχετικά ανεξάρτητη κουλτούρα διαλόγου, θα μπορούσε να οδηγηθεί πιο κοντά στο σύστημα καταπίεσης του Ερντογάν. Μπορεί άραγε να οδηγήσει σε εκλογική νίκη το μοντέλο ”ανοιχτή πόλη έναντι κλειστής κοινωνίας”;».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού