Κυβέρνηση: Σε οριακό σημείο οι σχέσεις Μητσοτάκη – Δένδια

Κυβέρνηση: Τα πράγματα κινδύνευσαν να πάρουν ανεξέλεγκετες διαστάσεις, όταν ένας κορυφαίος συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη επικοινώνησε με τον κ. Δένδια για να διερευνήσει το ενδεχόμενο παραίτησης του υπουργού Εξωτερικών

Κυβέρνηση: Σε οριακό σημείο έχουν περιέλθει οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών, με αφορμή την κυβερνητική θέση για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, μετά τις νέες διελεύσεις του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο.

Την πληροφορία έδωσε άριστα πληροφορημένη κυβερνητική πηγή, η οποία έχει γνώση από πρώτο χέρι της ενδοκυβερνητικής διαφωνίας και τις σοβαρές διαστάσεις που έχει προσλάβει εδώ και μερικά 24ωρα. Συγκεκριμένα, η πηγή αναφέρει ότι έναυσμα για την εκδήλωση της διαφωνίας μεταξύ των δύο ανδρών ήταν η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα «ΝΕΑ», στην οποία ο Νίκος Δένδιας διάβασε έκπληκτος την εξής φράση του πρωθυπουργού:

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα έρχεται και συζητάει ένα ζήτημα που αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο σημαίνει πως αναγνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια περιοχή όπου και η Τουρκία έχει διεκδικήσεις. Εάν δεν το αναγνωρίζαμε αυτό, δεν θα πηγαίναμε σε συζήτηση».

Η ίδια πηγή μας εξηγεί ότι στο υπουργείο Εξωτερικών σήμανε συναγερμός με τη διατύπωση αυτή, για 2 λόγους:

– Ο πρώτος λόγος είναι ότι για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός κάνει λόγο γενικά για «οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών» στην ανατολική Μεσόγειο, χωρίς την αναγκαία διευκρίνηση ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος θα αφορά υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και μόνο και δεν μπορεί να περιλαμβάνει και άλλες θαλάσσιες ζώνες (π.χ. χωρικά ύδατα) που δεν μπορούν να τεθούν σε διαπραγμάτευση κατά κανένα τρόπο, ως αναφαίρετα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

– Ο δεύτερος λόγος είναι επίσης η γενική αναφορά σε τουρκικές διεκδικήσεις, στις οποίες ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει ετοιμότητα να καθίσει σε τραπέζι διαπραγμάτευσης, παρ’ όλο που η Τουρκία στις διεκδικήσεις της συμπεριλαμβάνει και ζητήματα που δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης (π.χ. το εάν ελληνικά νησιά, σαν την Κρήτη ή τη Ρόδο, δικαιούνται να έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, πράγμα που αμφισβητεί η Τουρκία).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, από μεριάς του ΥΠΕΞ εκφράστηκε αρμοδίως έντονος προβληματισμός για τις αναφορές αυτές. Επιτελείς του κ. Δένδια, υπενθύμιζαν σε συνεργάτες του πρωθυπουργού ότι η θέση «μπορούμε να μιλήσουμε για όλα, αλλά διαπραγμάτευση θα γίνει μόνο για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ του Καστελόριζου» είναι αδιαπραγμάτευτη.

Κυβέρνηση

Κυβέρνηση: Η οργισμένη απάντηση Δένδια

Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα πράγματα κινδύνευσαν να πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, όταν ένας κορυφαίος συνεργάτης του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη επικοινώνησε με τον κ. Δένδια για να διερευνήσει το ενδεχόμενο παραίτησης του υπουργού Εξωτερικών. Η οργισμένη απάντηση του κ. Δένδια ήταν πως δεν είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί και είναι αποφασισμένος να δώσει σκληρή μάχη για την υποστήριξη της ελληνικής θέσης, που είναι θέση και της ελληνικής κυβέρνησης συλλογικά.

Επίσης ο κ. Δένδιας διεμήνυσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να ανεχτεί  έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου κατά κανένα τρόπο, όσο το Oruc Reis πραγματοποιεί διελεύσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο. «Η θέση μας ήταν και είναι ότι διαπραγμάτευση υπό την απειλή σκιά των κανονιοφόρων δεν μπορεί να υπάρξει», υπενθύμισε ο κ. Δένδιας.

Η έντονη αντίδραση του ΥΠΕΞ οδήγησε σε υπαναχώρηση του μεγάρου Μαξίμου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης για να κατευνάσει την

έντονη αντίδραση του ΥΠΕΞ δήλωσε διαθεσιμότητα να θέσει με αποφασιστικότητα το ζήτημα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Παραλληλα, δόθηκε εντολή στον κυβερνητικό εκπρόσωπο να υπογραμμίσει ότι όσο το Oruc Reis βρίσκεται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα ελληνοτουρκικός διάλογος δεν μπορεί να ξεκινήσει, πράγμα που ο κ. Πετσας ανακοίνωσε την επόμενη μέρα (χθες) το πρωί.

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι ο κ. Δένδιας στη συνάντησή του με τον Καναδό ομόλογό του λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις Πέτσα, όχι μόνο επανέλαβε ότι δεν ξεκινάει ελληνοτουρικός διάλογος λόγω Oruc Reis, αλλά για πρώτη φορά συνέδεσε  τον ελληνοτουρικό διάλογο με το Κυπριακό (με αφορμή το άνοιγμα των Βαρωσίων), αναφορά που προκάλεσε σύγχυση στο μέγαρο Μαξίμου, το οποίο επιθυμεί  ο ελληνοτουρκικός διάλογος να μην περιλαμβάνει το Κυπριακό, παρ’ ό,τι η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη.

Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός επαναλάμβανε στη συνάντησή του με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει ελληνοτουρκικός διάλογος σ’ αυτές τις συνθήκες, υιοθετώντας πλήρως τη γραμμή Δένδια.

Ελλημοτουρκικά

Ειδικού συνεργάτη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού