Κύκλος συναντήσεων Δένδια για ενημέρωση της  αντιπολίτευσης σχετικά με την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

Κύκλο συναντήσεων για ενημέρωση των κομμάτων της  αντιπολίτευσης πραγματοποιέι ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, σχετικά με την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

Κύκλο συναντήσεων για ενημέρωση των κομμάτων της  αντιπολίτευσης πραγματοποιεί ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, σχετικά με την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Σήμερα διαπίστωσα ξανά την ύπαρξη ομοψυχίας στα εθνικά μας θέματα»

Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω, σήμερα, τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις εξελίξεις στην εξωτερική μας πολιτική, δήλωσε γραπτώς ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μετά το πέρας των συναντήσεών του με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων (Αθήνα, 15.10.2020).

«Ανέλυσα όλα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα, με τις κλιμακούμενες, παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο που δυναμιτίζουν το κλίμα και αυξάνουν την ένταση στην περιοχή», σημείωσε.

«Ανέπτυξα όλες τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η ελληνική διπλωματία -τα διαβήματα και την ενημέρωση συμμάχων και εταίρων στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, την ανάδειξη του ρόλου της Τουρκίας ως του υπονομευτή όχι μόνο κάθε προσπάθειας προόδου στις διμερείς σχέσεις μας αλλά και της περιφερειακής σταθερότητας», τόνισε ο υπουργός.

«Ως του ανειλικρινούς συνομιλητή που διακηρύττει την ετοιμότητα για διάλογο, ακυρώνοντάς την με τις πράξεις της. Σήμερα διαπίστωσα, για μία ακόμα φορά, την ύπαρξη εθνικής ομοψυχίας στις βασικές πτυχές των εθνικών μας θεμάτων. Γεγονός που αποτελεί το πιο μεγάλο εφόδιο για την αντιμετώπιση των έξωθεν προκλήσεων, υπογράμμισε ο υπουργός.

Τέλος, ο Ν. Δένδιας τόνισε ότι «Η χώρα μας δεν εκφοβίζεται. Πάντα στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας, η Ελλάδα ενωμένη είναι έτοιμη και ικανή να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση»,

ΚΚΕ: Αναγκαιότητα η απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ

«Η κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί της προηγούμενης περιόδου, περί αναδίπλωσης και υποχώρησης της τουρκικής κυβέρνησης και οι ψεύτικες προσδοκίες, που καλλιεργήθηκαν για το ρόλο των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, κατέρρευσαν για ακόμη μία φορά παταγωδώς. Αυτό τονίζει η νέα έξοδος του ερευνητικού πλοίου Ορούτς Ρέις και οι κινήσεις του σε συντεταγμένες, που εντάσσονται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η συνέχιση της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Καστελόριζου και άλλων ελληνικών νησιών, οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και το άνοιγμα της παραλίας της κατεχόμενης Αμμοχώστου» δήλωσε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά από τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

«Η τουρκική επιθετικότητα εκδηλώνεται στα πλαίσια της αντιπαράθεσης της ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση στην περιοχή και τροφοδοτείται από τις ισχυρές οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις, που διατηρεί η γειτονική χώρα με τους Αμερικάνους, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ιδίως με τη Γερμανία.

Η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς βάζει το λαό μας σε νέες περιπέτειες και μεγάλους κινδύνους.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κινούνται και θα συνεχίσουν να κινούνται μέσα από εντάσεις και συμβιβασμούς με κατεύθυνση τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Αν.Μεσογείου, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας» πρόσθεσε ο Γ.Μαρίνος και κατέληξε στην δήλωσή του τονίζοντας:

«Στις συνθήκες αυτές επιβεβαιώνεται καθημερινά η αναγκαιότητα της ενίσχυσης της λαϊκής πάλης ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων του Ευρωατλαντικού τόξου, για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Μυλωνάκης: Κυρώσεις εδώ και τώρα

Κυρώσεις εδώ και τώρα ζήτησε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, μετά την ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική παραβατικότητα, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να θέσει τις κόκκινες γραμμές της.

«Δεν κρύβω την ανησυχία μας, όχι μόνο τη δικιά μας, αλλά και του υπουργού Εξωτερικών», σημείωσε ο κ. Μυλωνάκης. «Ο Ερντογάν προσπαθεί να επιβάλει την άποψη ότι είναι περιφερειακή δύναμη χωρίς να σέβεται κανένα δίκαιο, το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας».

Όσον αφορά το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επεσήμανε ότι «οι αποφάσεις τις οποίες πρέπει να πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καθοριστικές: κυρώσεις εδώ και τώρα».

ΜεΡΑ25: Να είμαστε όλοι ενωμένοι απέναντι στις προκλήσεις

Την ανάγκη η Ελλάδα να είναι ενωμένη απέναντι στις προκλήσεις επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης, μετά την ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική παραβατικότητα.

«Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και ενημέρωση από τον κ. υπουργό, διεξοδική για όλα τα θέματα που απασχολούν σήμερα την Ελλάδα και κυρίως τα ζητήματα με την Τουρκία”, ανέφερε.

Σημείωσε πως «ως ΜέΡΑ25 εξεθέσαμε και εμείς τις δικές μας θέσεις σε πολλά πράγματα είμαστε απόλυτα σύμφωνοι και στηρίζουμε ασφαλώς το έργο του υπουργείου Εξωτερικών» και τόνισε:

«Αυτή τη στιγμή πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι απέναντι στις προκλήσεις που υπάρχουν».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού