Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2020

Στις 16 Οκτωβρίου γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Μέρα Διατροφής με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με ζητήματα που αφορούν τη πείνα, τον υποσιτισμό και την ανέχεια στο πλανήτη

Στις 16 Οκτωβρίου γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Μέρα Διατροφής με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με ζητήματα που αφορούν τη πείνα, τον υποσιτισμό και την ανέχεια στο πλανήτη. Την ημέρα αυτή ιδρύθηκε, σαν σήμερα πριν από 75 χρόνια, ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Σε διαδικτυακή ημερίδα στο γερμανικό υπουργείο Ανάπτυξης με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής οι συμμετέχοντας επισήμαναν, επικαλούμενοι πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ, ότι λόγω της πανδημίας επιπλέον 130 εκατομμύρια άνθρωποι στο κόσμο απειλούνται σήμερα από τη πείνα και τη φτώχεια.

Στους συμμετέχοντες ήταν και ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, του οποίου το ίδρυμα έχει διαθέσει αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια για τη καταπολέμηση της πείνας. Αναφερόμενος σε στοιχεία αμερικανικού ερευνητικού κέντρου για ζητήματα υγείας, τόνισε ότι λόγω κορωνοϊού «η πείνα αυξήθηκε φέτος κατά 7% σε παγκόσμιο επίπεδο».

Στην ημερίδα του γερμανικού υπουργείο Ανάπτυξης παρουσιάστηκαν δύο έρευνες του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, οι οποίες υπολογίζουν ότι με επιπλέον 14 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο είναι εφικτή η εξάλειψη της πείνας μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Ο γερμανός υπουργός Ανάπτυξης Γκερντ Μίλερ δήλωσε σχετικά:

«Υπάρχει πιο σημαντικός στόχος, μια σημαντικότερη αποστολή; Τα 14 δις είναι επένδυση στο μέλλον. Συγκρίνοντας με την αύξηση των αμυντικών δαπανών που ήταν φέτος 70 δις, συνειδητοποιούμε ότι ο στόχος δεν είναι ανέφικτος. Τι πιο σημαντικό από να σώσεις ανθρώπινες ζωές, να σώσεις παιδιά;».

Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι ο στόχος για την εξάλειψη της πείνας στο κόσμο μέχρι το 2030 είναι ρεαλιστικός παρά τις όποιες δυσκολίες. Ο γερμανός υπουργός θεωρεί ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Βραζιλία θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα στη καταπολέμηση του υποσιτισμού και της φτώχειας. Την ίδια στιγμή δεν κρύβει ότι για εκείνον το κίνημα Fridays for Future είναι πρότυπο: «Θα έπρεπε να δημιουργήσουμε κι εμείς ένα παρόμοιο κίνημα. Γιατί όχι; Ίσως με τίτλο Ending Hunger για ένα κόσμο δίχως πείνα».

Πηγή: Deutsche Welle

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

No results found

Μενού