Υεμένη: Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ κυβέρνησης και ανταρτών Χούτι

Υπενθυμίζεται ότι σε συμφωνία για την ανταλλαγή αιχμαλώτων, τη μεγαλύτερη από την έναρξη το 2014 του πολέμου που σπαράσσει τη χώρα, κατέληξαν οι αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ κυβέρνησης και ανταρτών Χούτι, εγείροντας ελπίδες για ειρήνευση

Υπενθυμίζεται ότι σε συμφωνία για την ανταλλαγή αιχμαλώτων, τη μεγαλύτερη από την έναρξη το 2014 του πολέμου που σπαράσσει τη χώρα, κατέληξαν οι αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Ο αριθμός των αιχμάλωτων που αφορά η συμφωνία δεν αναφέρεται στο κείμενο, όμως οι σιίτες αντάρτες Χούτι έκαναν λόγο για 1.400 αιχμαλώτους τους οποίους θα αφήσουν ελεύθερους.

«Πρόκειται για ένα βήμα προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων των δύο πλευρών να αφήσουν ελεύθερους προοδευτικά όλους τους αιχμαλώτους που σχετίζονται με τη σύγκρουση, βάσει της συμφωνίας της Στοκχόλμης», ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση ο ΟΗΕ και η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) έπειτα από επταήμερη διάσκεψή τους στο Αμάν.

Στην Υεμένη αντιπαρατίθενται η διεθνώς αναγνωρισμενη κυβέρνηση της χώρας, με τη στήριξη ενός στρατιωτικού συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία, και οι σιίτες αντάρτες Χούτι, που στηρίζονται από το Ιράν.

Οι δύο πλευρές έχουν δεχθεί να ανταλλάξουν 15.000 αιχμαλώτους στο πλαίσιο συμφωνίας που υπεγράφη το 2018 στη Σουηδία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, όλες οι προβλέψεις της οποίας δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη.

«Πρόκειται για ένα μέτρο καθαρά ανθρωπιστικό το οποίο πρέπει να υλοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση, βάσει των όσων συμφωνήθηκαν στην Ιορδανία», τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών της Υεμένης στο Twitter.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού