Μισέλ προς Μητσοτάκη: Ξεχάστε κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Μισέλ - Μητσοτάκης: Στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός, με δεδομένο ότι η δυστοκία για κυρώσεις κατά της Τουρκίας παράγει ένα αδιέξοδο τακτικής για την Ελλάδα σε πολύ κρίσιμες συνθήκες

Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι συσχετισμοί στο ευρωπαϊκό συμβούλιο για να εγκριθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας (και ούτε προβλέπεται στο προσεχές μέλλον να υπάρξουν) μετέφερε ο πρόεδρος του συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές.

Το τηλεφώνημα έγινε ενώ αναμενόταν η σύγκληση της συνόδου κορυφής και σκοπό είχε να ενημερώσει την ελληνική πλευρά ότι δεν πρέπει να προσδοκά πολλά απ’ αυτή τη σύνοδο κορυφής, παρά το ότι κατά τον κ. Μισέλ το σύνολο των ευρωπαίων ηγετών αποδοκιμάζουν την τουρκική τακτική με το Όρουτς Ρέις και δηλώνουν αλληλέγγυοι με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μισέλ μετέφερε στην Αθήνα ότι για πολλούς από τους ευρωπαίους ηγέτες το θέμα των κυρώσεων θεωρείται ακραία και μη παραγωγική κίνηση και ακόμη και αν υιοθετούνταν κυρώσεις, εκτιμάται ότι η αποτελεσματικότητά τους θα ήταν εξαιρετικά περιορισμένη.

Μισέλ, Μητσοτάκη

Μισέλ – Μητσοτάκης: Η… αμηχανία πριν τη Σύνοδο

Η εξέλιξη αυτή προέκυψε ενώ στο μέγαρο Μαξίμου προετοιμαζόταν το ταξίδι του πρωθυπουργού για τη σύνοδο κορυφής, με κατεύθυνση την ελληνική πρόταση για ενεργοποίηση του πλαισίου ενδεχόμενων κυρώσεων κατά της Τουρκίας εντός του 2020. Μετά το τηλεφώνημα αυτό, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επικράτησε αμηχανία.

Τελικά, αποφασίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να περιοριστεί σε παρουσίαση των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο και να εξηγήσει στους ομολόγους του τους λόγους για τους οποίους η Αθήνα δεν θα προσέλθει στον ελληνοτουρκικό διάλογο στις παρούσες συνθήκες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός, με δεδομένο ότι η δυστοκία για κυρώσεις κατά της Τουρκίας παράγει ένα αδιέξοδο τακτικής για την Ελλάδα σε πολύ κρίσιμες συνθήκες.

Την αίσθηση του αδιεξόδου καλλιεργεί παράλληλα και η επίμονη άρνηση του Βερολίνου να συναινέσει στην επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας ως ρεαλιστικό σενάριο για την συντεταγμένη αντίδραση της ΕΕ στις δραστηριότητες της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι ίδιες πηγές μεταφέρουν ότι το ερώτημα «αν όχι κυρώσεις, τότε τί», έρχεται όλο και συχνότερα στα χείλη των υπεύθυνων χάραξης της εξωτερικής πολιτικής στο μέγαρο Μαξίμου.

Μισέλ

Διαβάστε ακόμα:

Μητσοτάκης: Αποφάσεις για Τουρκία από Δεκέμβριο και βλέπουμε (vid)

Ειδικού συνεργάτη

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Μενού