Κορωνοϊός Ελλάδα: 11 θάνατοι, 438 νέα κρούσματα, 85 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός Ελλάδα: Στους 520 οι νεκροί -  25.802 συνολικά κρούσματα

Κορωνοϊός Ελλάδα: Από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν την Κυριακή 438 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 62 συνδέονται με γνωστές συρροές και 42 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 25.802, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

3.560 (13.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10337 (40.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

85 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 26 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 94.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 258 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 11 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 520 θανάτους συνολικά στη χώρα. 197 (37.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Γεωγραφική κατανομή: Στην Αττική τα 175 από τα 438 κρούσματα

Στην περιφέρεια Αττικής βρίσκονται τα 175 από τα 438 νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα από τον ΕΟΔΥ, ενώ τα 49 βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. Από τα 388 εγχώρια κρούσματα, τα 62 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικότερα:
– 42 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 8 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– 175 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 21 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 49 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς

– 21 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή, ενώ 10 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

– – 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

– 28 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 10 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

– 19 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Κορωνοϊός Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα Εξαδάχτυλος: «Πορτοκαλί» και η Θεσσαλονίκη 

Ολοταχώς για να… πορτοκαλίσει στο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας οδηγείται η Θεσσαλονίκη, ανεβαίνοντας στο επίπεδο 3, μετά τα τελευταία αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται στην πόλη.

«Ο πληθυσμός της Θεσσαλονίκης αντιστοιχεί στο 1/5 της Αθήνας. Καθημερινά η Θεσσαλονίκη καταγράφει 50 με 60 κρούσματα. Αν τα πολλαπλασιάσεις επί πέντε φτάνουν τους αριθμούς της Αθήνας. Γι αυτό και οι αριθμοί που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες στη Θεσσαλονίκη την οδηγούν προς το πορτοκαλί» είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Θανάσης Εξαδάκτυλος.

Κορωνοϊός Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα Λινού: Η κατάσταση είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολη

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, προειδοποιεί για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, τονίζοντας πως η κατάσταση πλέον είναι «εξαιρετικά δύσκολη».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον Ant1, η καθηγήτρια επιδημιολογίας τόνισε ότι είναι επιβεβλημένη η απόφαση για αυστηροποίηση των μέτρων για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού. «Υπάρχει ο κίνδυνος τα κρούσματα να αυξηθούν, το Σαββατοκύριακο περιμέναμε να πέσουν αλλά δεν έπεσαν» είπε και δήλωσε πως χρειάζεται εγρήγορση, σύνεση και σύμπνοια.

Σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας, η ίδια τόνισε ότι «πρέπει να γίνει άμεσα υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους» και προσέθεσε: «Φαίνεται πως στους κλειστούς χώρους όπως τα γυμναστήρια ο ιός μεταδίδεται πιο πολύ».

«Θα έπρεπε όλοι οι φοιτητές να παίρνουν τρία μηνύματα την ημέρα ”πρόσεχε, πρόσεχε, πρόσεχε”» είπε για τον συνωστισμό που παρατηρείται μετά τις 12:00 το βράδυ στις πλατείας.

Παράλληλα, η Αθηνά Λινού ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο απαγόρευση κυκλοφορίας και επεσήμανε ότι δεν θα κάνει καλό αναφέροντας «πιστεύω πως επικοινωνία είναι η μόνη βοήθεια».

«Πιστεύω στη σύνεση των Ελλήνων»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την έρευνα του ΑΠΘ που κάνει λόγω για 200.000 κρούσματα και 1.800 νεκρούς έως τον Δεκέμβριο εάν δεν ληφθούν περαιτέρω μέτρα δήλωσε: «Κρούσματα θα έχουμε πολλά το θέμα είναι εάν θα έχουμε σοβαρό. Πιστεύω στη σύνεση των Ελλήνων».

Μιλώντας για τους χειρισμούς του ΕΟΔΥ και εστιάζοντας στο γεγονός πως προτείνεται σε όσους ήρθαν επαφή με κρούσματα να μείνουν σπίτια τους και όχι να κάνουν τεστ η καθηγήτρια επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών είπε πως δεν είναι σύμφωνη. «Πρέπει να αλλάξει το πρωτόκολλο» τόνισε.

Κορωνοϊός Ελλάδα Δερμιτζάκης: Στην Αθήνα να φοράμε παντού μάσκα

Την άποψη ότι ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού είναι ρεαλιστικό να ξεκινήσει στη χώρα μας ακόμη και μέσα στον Δεκέμβριο εξέφρασε ο Καθηγητής Γενετικής, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στο iefimerida.gr.

Αναφερόμενος στa όσα ανακοίνωσε ο ελληνικής καταγωγής πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer, ότι αναμένεται να ζητήσει επείγουσα έγκριση για το εμβόλιό από τις αμερικανικές αρχές την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, ο κ. Δερμιζτάκης δεν έκρυψε την αισιοδοξία του.

«Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η ανακοίνωση από τον Άλμπερτ Μπούρλα, για τα στοιχεία που πρέπει να ικανοποιεί το εμβόλιο για να πάρει την έγκριση, μας οδηγεί στο να έχουμε μια θετική στάση απέναντι σ’ αυτό. Η εταιρεία έχει τηρήσει μέχρι σήμερα μια υπεύθυνη και προσεκτική στάση, ειδικά σε ότι αφορά την πολιτική διάσταση που πήρε το εμβόλιο με τις πιέσεις του Ντόναλντ Τραμπ και τις εκλογές. Όλα αυτά θα πρέπει να καθησυχάζουν τον κόσμο σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του. Ως εκ τούτου δεν είναι σίγουρο αλλά είναι ρεαλιστικό να έχουμε τις πρώτες δόσεις του εμβολίου στη χώρα μας τον Δεκέμβριο και να ξεκινήσει ο εμβολιασμός εντός του 2020», ανέφερε.

Μάσκα παντού στο κέντρο της Αθήνας

Την ίδια στιγμή, ο Καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας στην πρωτεύουσα. «Η Αθήνα είναι αυτή τη στιγμή η λιγότερο ελεγχόμενη περιοχή. Θα πρέπει να πάρουμε πιο έντονα μέτρα. Αν ξεφύγουν τα κρούσματα είναι πολύ δύσκολο να επαναφέρουμε την κατάσταση σε σχέση π.χ. με την Κοζάνη ή οποιαδήποτε άλλη μικρή πόλη. Ένας πορτοκαλί συναγερμός στην Αττική για μένα πρέπει να δώσει πιο πολλά μέτρα απ ότι έναν πορτοκαλί συναγερμό στην Κοζάνη ή ένα κόκκινο. Πρέπει να θωρακίσουμε σε μεγαλύτερο βαθμό την πρωτεύουσα», σημείωσε.

Ενώ, σε ότι αφορά στα μέτρα ο κ. Δερμιτζάκης ξεκαθάρισε ότι «η μάσκα θα πρέπει να εφαρμοστεί παντού στο κέντρο της Αθήνας, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ανεξάρτητα από συνωστισμούς. Τα μέτρα θα πρέπει να είναι κατανοητά. Ακόμη και η αλληλεπίδραση 10 δευτερολέπτων στο πεζοδρόμιο σε πολυσύχναστο δρόμο μπορεί να οδηγήσει σε μετάδοση. Η χρήση της μάσκας πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Δεν πρέπει να γίνονται εκπτώσεις. Απαιτούνται πιο βαριά μέτρα από το μίνιμουμ που χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

Μέτρα με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Γενετικής για τη θωράκιση των χωρών της Ευρώπης, ανάμεσα σ’ αυτές και η Ελλάδα, απαιτούνται μακροπρόθεσμα μέτρα. «Έχει γίνει ένα μεγάλο λάθος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν υιοθετήσαμε ένα μοντέλο που να έχει μακροχρόνια δράση. Κοιτάμε κάθε φορά τα ημερήσια κρούσματα και τα στατιστικά των επόμενων ημερών και αναλόγως πράττουμε, ενώ θα έπρεπε να στοχεύσουμε σε μακροχρόνια στρατηγική ώστε να χτίσουμε ένα πλαίσιο εγρήγορσης. Η χαλαρότητα που υπήρξε το καλοκαίρι σε ολόκληρη την Ευρώπη οδήγησε τους περισσότερους να πιστέψουν ότι τελειώσαμε με τον κορωνοιό. Η επαναφορά στην πραγματικότητα είναι πιο δύσκολη από το να είχε υπάρξει μια μεγαλύτερη εγρήγορση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», κατέληξε.

Κορωνοϊός Ελλάδα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού