Τατάρ: «Tείνω χείρα ειρήνης, χείρα φιλίας προς τον ελληνοκυπριακό λαό» – Αναστασιάδης: Σεβαστή η εκλογή

Ο νέος ηγέτης της τουρκοκυπριακής πλευράς βρίσκεται σε διαδικασία σχηματισμού νέου «κυβερνητικού» σχήματος.

Τατάρ

«Tείνω χείρα ειρήνης, χείρα φιλίας προς τον ελληνοκυπριακό λαό. Είμαι έτοιμος να καθίσω στο τραπέζι και να οδηγήσω σε αποτέλεσμα το Κυπριακό στη βάση των πραγματικοτήτων. Πιστεύω ότι η κατάληξη του Κυπριακού σε αποτέλεσμα, θα εξασφαλίσει μεγάλο όφελος στην περιοχή μας, θα καταστεί παράδειγμα για τη διεθνή κοινότητα και θα είναι ωφέλιμο για τους δύο λαούς και τα δύο κράτη. Πιστεύω ειλικρινά ότι μαζί με την κατάληξη του Κυπριακού σε αποτέλεσμα, θα αναπτυχθούν οι σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας», δήλωσε ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ.

«Δεν θα είναι δύσκολο να καθίσουμε στο τραπέζι και να φτάσουμε σε μια συμφωνία, αν οι Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες φίλοι μας διαβάσουν σωστά τις στρατηγικές, οικονομικές και κοινωνικές ισορροπίες λαμβάνοντας υπόψη το μέλλον. Αν δεν το κάνουν αυτό και συνεχίσουν την αδιάλλακτη στάση τους, να ξέρουν ότι δεν θα παραιτηθούμε των δικαιωμάτων μας. Θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα και θα προστατεύσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα του λαού μας» υποστήριξε ο κ. Τατάρ, μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος.

Τέλος, απευθυνόμενος προς τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ σημείωσε: «Να είστε δίκαιοι. Ο τουρκοκυπριακός λαός ουδέποτε θα παραιτηθεί από το να διοικεί τον εαυτό του, από την κυριαρχία του. Βγείτε πλέον από τα καλούπια. Σκεφτείτε διαφορετικά. Ο δρόμος που ακολουθήσατε μέχρι σήμερα δεν διασφάλισε την επίτευξη συμφωνίας στην Κύπρο, αντιθέτως την εμπόδισε. Εγώ και η ομάδα μου είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε μαζί σας. Αρκεί να μην παραγνωρίζετε τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού».

Ο νέος ηγέτης της τουρκοκυπριακής πλευράς βρίσκεται σε διαδικασία σχηματισμού νέου «κυβερνητικού» σχήματος.

Πρώτη αντίδραση Λευκωσίας στην εκλογή Τατάρ

Σημασία έχει ο νέος Τ/κ ηγέτης να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για άτυπη πενταμερή, σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος σε μια πρώτη αντίδραση της Λευκωσίας στο αποτέλεσμα των παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα σύμφωνα με το philenews.com.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Κούσιος σημείωσε πως η επολογή του Τ/κ ηγέτη αφορά την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ενώ υπογράμμισε πως αυτό που έχει σημασία είναι να ανταποκριθεί ο νέος τ/κ ηγέτης στην πρόσκληση του ΓΓ ΟΗΕ, όπου υπάρχει πρόθεση εκ μέρους του ΓΓ να συγκαλέσει την πενταμερή.

“Σημασία είναι να συνομιλήσουμε για να πετύχουμε μια λειτουργική, δίκαιη και βιώσιμη λύση”, είπε.

Παράλληλα τόνισε ότι “Η Τουρκία είναι αυτή που στο τέλος της ημέρας θα πρέπει πάρει κάποιες αποφάσεις στο Κυπριακό”.

Αναστασιάδης: Απόλυτα σεβαστή η εκλογή Τατάρ

Την ανάδειξη του Ερσίν Τατάρ στο νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων σχολιάζει με μήνυμά του στο Twitter o Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Η ετυμηγορία των συμπατριωτών μας να επιλέξουν ως νέον ηγέτη της Τ/Κ κοινότητας τον κ. Ερσίν Τατάρ είναι απόλυτα σεβαστή. Συγχαίρω τον κ. Ερσίν Τατάρ και προσβλέπω το συντομότερο σε μια συνάντηση γνωριμίας», έγραψε ο κ. Αναστασιάδης.

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού