#Justice4ZakZackie: Διακόπηκε η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου – Στις 6 Νοεμβρίου η επόμενη συνεδρίαση

#Justice4ZakZackie: Οι συνθήκες της άγριας δολοφονίας του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου έρχονται στο προσκήνιο καθώς σήμερα έχει προσδιοριστεί ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η δίκη των έξι κατηγορουμένων

#Justice4ZakZackie:

#Justice4ZakZackie: Διακόπηκε η δίκη της υπόθεσης της άγριας δολοφονίας του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου και οι επόμενες συνεδριάσεις ορίστηκαν για 6 και 11 Νοεμβρίου. Το δικαστήριο σήμερα κλήρωσε τους 4 ενόρκους και προχώρησε σε διακοπή, κατόπιν αιτήματος ενός εκ των συνηγόρων του κατηγορούμενου μεσίτη που επικαλέστηκε λόγους υγείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου το κοινό που θα μπορεί να παρευρεθεί στην αίθουσα θα είναι περιορισμένο λόγω του κορωνοϊού, ενώ τη δίκη θα μπορούν να καλύψουν μόνο 5 δημοσιογράφοι.

Τόσο οι δύο πολίτες, ο κοσμηματοπώλης και ένας μεσίτης, όσο και οι τέσσερις αστυνομικοί που είχαν σπεύσει στο σημείο είναι κατηγορούμενοι για θανατηφόρα σωματική βλάβη.

Ο θάνατος του 33χρονου είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη λόγω της σκληρότητας των χτυπημάτων που δέχθηκε ο ακτιβιστής από τους κατηγορούμενους. Το υλικό που καταγράφηκε και μεταδόθηκε στα ΜΜΕ με τον 33χρονο να δέχεται σφοδρά χτυπήματα από τους δύο πρώτους κατηγορούμενους και τελικά να ξεψυχά ενώ οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να του περάσουν χειροπέδες είχε προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και χαρακτηρίστηκε από την Πολιτική Αγωγή της υπόθεσης “θάνατος σε δημόσια θέα”.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ο 33χρονος στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 2:30 το μεσημέρι “εισήλθε για άγνωστη αιτία” στο κοσμηματοπωλείο του πρώτου κατηγορούμενου επί της οδού Γλάδστωνος του οποίου η πόρτα ήταν ανασφάλιστη από τον ιδιοκτήτη λόγω της ολιγόλεπτης απουσίας του. Ο Κωστόπουλος, σύμφωνα με τη δικογραφία , ήταν σε υπερδιέγερση και όταν αντιλήφθηκε πως δεν μπορεί να εξέλθει, άρχισε να χτυπά με πυροσβεστήρα αρχικά την γυάλινη θύρα και στην συνέχεια το κατώτερο επίπεδο της βιτρίνας που θρυμματίστηκε. Όταν το θύμα επιχείρησε να συρθεί για να βγει από εκεί δέχθηκε αλλεπάλληλα σφοδρά χτυπήματα στο κεφάλι και το σώμα από τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ενώ ήδη ήταν αιμόφυρτος και σε “αδυναμία συγκέντρωσης των δυνάμεων του και εμφάνιζε δυσχέρειες στην αναπνοή.. .έδρασαν με υπερβάλλοντα ζήλο” και με άσκηση έντονης βίας τον ακινητοποίησαν.

Το βούλευμα αναφέρει πως οι δύο καταστηματάρχες αν και λόγω της ηλικίας τους και της στοιχειώδους κοινωνικής εμπειρίας που είχαν θα μπορούσαν να προβλέψουν το θανατηφόρο αποτέλεσμα των χτυπημάτων εν τούτοις “από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής …έδρασαν απερίσκεπτα μη προβλέποντας το επελθόν αποτέλεσμα”.

#Justice4ZakZackie:

#Justice4ZakZackie: Συγκέντρωση έξω από το ΜΕΔ

Η οργάνωση «Δεν είναι αθώοι» που έχει πρωτοστατήσει στη δίκη της Χρυσής Αυγής, καλεί σε συγκέντρωση έξω από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών στις 9 πμ με το σύνθημα: «Η αυριανή μέρα είναι μια ακόμα μέρα των μελισσών απέναντι στους λύκους».

Ταυτόχρονα, σε κάλεσμα έξω από το δικαστήριο καλεί και η οργάνωση «Justice For Zak/Zackie».

Χαρακτηριστικά, η ανακοίνωση της οργάνωσης «Δεν είναι αθώοι» και που αναδημοσιεύει στο Facebook, η οργάνωση «Justice For Zak/Zackie» αναφέρει τα εξής:

«Σήμερα η καμπάνια ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΑΘΏΟΙ κάλεσε αντιφασιστικη συγκέντρωση ως άμεση αντίδραση στην πρόταση-ξέπλυμα της Οικονόμου που ζήτησε αναστολή για τα μέλη και τους διευθυντές της εγκληματικής ναζιστικης οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Η πρόεδρος εμμέσως πλην σαφώς άδειασε την Εισαγγελέα και διέκοψε για αύριο στις 11πμ αναφερόμενη μεταξύ άλλων στα ποινικά μητρώα του Μιχαλολιακου, του Στεργιοπουλου και του Λιακοπουλου δολοφόνων του Σαχζατ Λουκμαν, του Αγριογιαννη κλπ και στην παραβίαση των περιοριστικων όρων από το Λαγό, ζήτηματα που ηθελημένα απέκρυψε η Εισαγγελέας.

Αύριο ξεκινά η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ. Για μας είναι σαφές ότι οι δύο δικες συνδέονται. Η εμπλοκή αστυνομικών που ειτε εγκληματουσαν είτε κάλυπταν τους φασίστες είναι ένα βασικό στοιχείο. Το νήμα που συνδέει τις δύο υποθέσεις όμως αφορά και τις μορφές της ακροδεξιάς, του ρατσισμού και του φασισμού. Από τα οργανωμένα ταγματα εφόδου των χρυσαυγιτών μεχρι όσους ποτισμενοι από ομοφοβικο ακροδεξιο μίσος λιντσαρουν σε δημόσια θέα τον διαφορετικό μέχρι θανάτου. Όμως δεν τελειώνει η σύνδεση εκεί. Ο Ζακ δολοφονήθηκε δεύτερη φορά και μετά το θάνατο του. Η παρουσίαση της δολοφονίας από τα κυρίαρχα ΜΜΕ ήταν χυδαια

Μιλούσαν για “ληστή” και “πρεζακι” στοχοποιωντας τους τοξικοεξαρτημένους αλλά και λέγοντας ωμά ψέμματα καθώς οι τοξικολογικές εξετάσεις ήταν καθαρές.
Όμως ποιος ξέχνα ότι για τον Σκαι εκείνο το βράδυ της φασιστικής δολοφονίας του Φυσσα οτι “ο Ρουπακιας τον σκότωσε για το ποδόσφαιρο”;

Τέλος η στάση του κράτους στις δύο υποθέσεις έχει συνέχεια.Η πρόταση της Οικονόμου για αθώωση των ναζί, για πλουσιοπαροχα ελαφρυντικά και τώρα για αναστολή(σε αντίθεση με τις δικες Θεοφίλου κι Ηριαννας) σε όλους μοιάζει με την προσπάθεια στη δική του Ζακ να πέσουν στα μαλακα με την μετατροπή της κατηγορίας σε θανατηφόρο σωματική βλάβη.

Η ανάγκη παρακολούθησης και παρέμβασης σε σημαντικές δικες είναι διττή. Αφενός κινητοποιεί την κοινωνία και δημιουργεί εστίες αγώνα και κινηματικής πιεσης. Αφετέρου δίνει τη δέουσα δημοσιότητα που αρμόζει σε τέτοιες υποθέσεις.

Γι αυτό το λόγο δημιουργήθηκε παρατηρητηριο για τη δική του Ζακ ώστε να ενημερώνεται ο κόσμος.

Αύριο ως καμπάνια ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΑΘΏΟΙ θα είμαστε και πάλι στο Εφετείο. Καλούμε στις 9 πμ στη Δεγλερη για την έναρξη της δίκης για τον Ζακ.

Παράλληλα θα είμαστε μπροστά στο Εφετείο στις 11 για τη συνέχιση της δίκης της ΧΑ στο κομμάτι των αναστολων.

Η αυριανή μέρα είναι μια ακόμα μέρα των μελισσών απέναντι στους λύκους. Ο αντιφασιστικος αγώνας συνεχίζεται!».

Επιπλέον, στη συγκέντρωση καλούν «με μάσκες και τηρώντας τα μέτρα προστασίας για την πανδημία, ώστε να δηλώσουμε με τον πιο εμφατικό τρόπο την απαίτησή μας για δικαιοσύνη», το δίκτυο των ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων (Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, Athens Pride Αθήνας, Thessaloniki Pride, Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας – ΟΛΚΕ, Πολύχρωμο Σχολείο, Proud Seniors – Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ Ατόμων Ηλικίας 50 & Ανω, ΛΟΑΤ ΑμεΑ).

Επίσης, το βράδυ της Τρίτης στις 19.00 θα γίνει παρέμβαση στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Ζακ Κωστόπουλος, στη συμβολή των οδών Γλάδστωνος και Πατησίων.

Κατά την παρέμβαση θα προβληθεί σχετικό βίντεο, ενώ οι ηθοποιοί Γιώργος Καρκάς, Γεράσιμος Μιχελής, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Σπύρος Μπιμπίλας, Μαίρη Σαουσοπούλου θα διαβάσουν σύντομα κείμενα, κυρίως του ίδιου του Ζακ.

Κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Δεν είναι αθώοι.#Justice4ZakZackiehttps://www.facebook.com/deneinaiathwoi/photos/a.130145098595055/180639000212331/?type=3

Posted by Justice For Zak/Zackie on Tuesday, October 20, 2020

#Justice4ZakZackie: Πορεία στη Θεσσαλονίκη εν όψει της δίκης

Κινητοποίηση αντιφασιστικών, αντιρατσιστικών οργανώσεων και ακτιβιστών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, με αφορμή την έναρξη της δίκης, για την υπόθεση του θανάτου, πριν από δύο χρόνια, του Ζακ Κωστόπουλου.

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα, ζήτησαν «δικαίωση» για τoν Ζακ Κωστόπουλο και την καταδίκη των υπαιτίων. Στη συγκέντρωση που έγινε το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου συμμετείχαν, επίσης, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης, με επιστροφή και κατάληξη στον ίδιο σημείο, στο άγαλμα του Βενιζέλου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού