ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Αγρότες δύο ταχυτήτων δημιουργεί η κυβέρνηση

Η τροπολογία δημιουργεί 2 ταχυτήτων αγρότες. Αυτούς που επλήγησαν από τον Ιανό και πράγματι έχουν πάθει τη μεγαλύτερη ζημιά και περιμένουν άμεσα τις αποζημιώσεις και τους άλλους, για τους οποίους δεν θα ισχύσουν οι διατάξεις αυτές και θα αποζημιωθούν χωρίς προκαταβολές και με τις ισχύουσες περικοπέ

τσίπρας

«Η τροπολογία Βορίδη δημιουργεί 2 ταχυτήτων αγρότες. Αυτούς που επλήγησαν από τον Ιανό και πράγματι έχουν πάθει τη μεγαλύτερη ζημιά και περιμένουν άμεσα τις αποζημιώσεις και τους άλλους, για τους οποίους δεν θα ισχύσουν οι διατάξεις αυτές και θα αποζημιωθούν χωρίς προκαταβολές και με τις ισχύουσες περικοπές», αναφέρει ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:

Δεν πρόλαβε να τελειώσει η συζήτηση στη Βουλή για την τροπολογία του ΥΠΑΑΤ που αφορά την αντιμετώπιση των ζημιών από τον «Ιανό» στην αγροτική παραγωγή και ανέλαβε υπηρεσία η δεξιά μονταζιέρα.

Δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ την τροπολογία, γράφουν στα ΜΜΕ,  οι συνδαιτυμόνες της λίστας Πέτσα.

Για να βάλουμε λοιπόν τα πράγματα στη θέση τους, για όσους δεν μένουν στους τίτλους των κυβερνητικών ΜΜΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι η τροπολογία παρότι αποσπασματική και στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας»  είναι σε θετική κατεύθυνση, και ζήτησε να ισχύσει για όλες τις ζημιές και τους ασφαλισμένους αγρότες.

Συγκεκριμένα:

·         η τροπολογία δημιουργεί 2 ταχυτήτων αγρότες. Αυτούς που επλήγησαν από τον Ιανό και πράγματι έχουν πάθει τη μεγαλύτερη ζημιά και περιμένουν άμεσα τις αποζημιώσεις και τους άλλους, για τους οποίους δεν θα ισχύσουν οι διατάξεις αυτές και θα αποζημιωθούν χωρίς προκαταβολές και με τις ισχύουσες περικοπές,

·         έπρεπε να νομοθετηθεί η δυνατότητα να δοθεί η κρατική επιχορήγηση για όλα τα έτη από το 2011 και μετά και όχι μόνο για 2018 και 2019. Και να γίνει χρήση τους μόνο όταν υπάρχει πρόβλημα,

·         μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια υπάρχει πλέον η δυνατότητα για προκαταβολές αποζημιώσεων. Για όλους τους αγρότες και όχι επιλεκτικά

·          η επιλεκτική διαφοροποίηση στις αποζημιώσεις με πολιτική απόφαση  θα επαναφέρει το πελατειακό κράτος στον γεωργοασφαλιστικό τομέα,

·         έπρεπε να γίνει δεκτή η τροπολογία για τη μη απόλυση έμπειρων εκτιμητών του ΕΛΓΑ, ώστε να επισπευσθεί η εκτιμητική διαδικασία.

Η άρνηση του ΥΠΑΑΤ να μην δεχτεί καμία από τις παρατηρήσεις, δείχνει καταφανώς ότι η τροπολογία είχε στόχο να μην εκθέσει τον πρωθυπουργό, ο οποίος κατά την επίσκεψη του στη Θεσσαλία και κάτω από τις έντονες αποδοκιμασίες του κόσμου, έταξε λαγούς με πετραχήλια.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι ενώ ο κ. Βορίδης είχε υποσχεθεί ότι οι αποζημιώσεις θα έχουν καταβληθεί μέχρι μέσα Οκτωβρίου, με την τροπολογία η πληρωμή τους μετατίθεται τουλάχιστον για την αρχή του επόμενου έτους.

Ανάλογη είναι και η δήλωση του βουλευτή Λακωνίας και Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:

Με την χτεσινή τροπολογία για τον ΕΛΓΑ, ψηφίστηκε στην ουσία ο διχασμός των αγροτών και των εργαζομένων στον ΕΛΓΑ, σε δυο κατηγορίες. Από εδώ και στο εξής, ενώ οι αγρότες χρεώνονται τα ίδια ασφάλιστρα, οι πληττόμενοι παραγωγοί της Θεσσαλίας θα αποζημιωθούν στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας, και ορθώς, ενώ οι πληττόμενοι παραγωγοί των υπόλοιπων περιοχών της χώρας θα συνεχίζουν να αποζημιώνονται σε ποσοστό 80% της ασφαλιζόμενης αξίας.

Δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν άμεσα προκαταβολή της αποζημίωσης οι πληγέντες από τον ΙΑΝΟ αγρότες, και ορθώς, και να μην ισχύει το ίδιο για όλους τους άλλους πληττόμενους αγρότες.

Ωστόσο, οι προβλέψεις της Τροπολογίας για τον ΕΛΓΑ δεν δημιουργεί μόνο πληττόμενους αγρότες δυο ταχυτήτων, αλλά στερεί από τον ΕΛΓΑ αναγκαίους πόρους και την προβλεπόμενη χρηματοδότηση από το 2011.

Στην χτεσινή μου τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής τόνισα ότι:

1.      Τα μέτρα πρέπει να έχουν μόνιμο χαρακτήρα και όχι να δημιουργούν πληττόμενους αγρότες και εργαζόμενους δυο ταχυτήτων.

2.      Τώρα που η χώρα είναι εκτός μνημονίων και διαθέτει το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ, πρέπει να καταβληθούν στον ΕΛΓΑ οι προβλεπόμενες κρατικές επιχορηγήσεις για όλα τα προηγούμενα έτη από το 2011.

3.      Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει στην τροπολογία για τους εργαζόμενους του ΕΛΓΑ που μετά από πολλά χρόνια στον Οργανισμό, θα βρεθούν εκτός αυτού.

Τέλος τόνισα: «νομοθετείτε πρόχειρα, νομοθετείτε στο πόδι και νομοθετείτε στη λογική του “βλέποντας και κάνοντας”».

Η βιασύνη δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για την προχειρότητα και την εγκαθίδρυση της διάκρισης μεταξύ των πολιτών σε δυο κατηγορίες στις θεσμικές ρυθμίσεις του Κράτους. Για τους πιο πάνω λόγους, δεν καταψηφίσαμε την τροπολογία αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συναινέσουμε στον διχασμό των αγροτών.

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού