Live | Πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα: Σε εξέλιξη η τριήμερη διαδικασία [upd]

Πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα: Η πρόταση μομφής για να γίνει αποδεκτή θα πρέπει να συγκεντρώσει 151 θετικές ψήφους, αντιθέτως απορρίπτεται. Εάν η πρόταση μομφής απορριφθεί τότε δεν μπορεί να υποβληθεί άλλη για το ίδιο πρόσωπο ή με πανομοιότυπο σκεπτικό εάν δεν παρέλθουν έξι μήνες, εκτός και εάν αυτή υπογράφεται και από τους 300 βουλευτές.

Σταϊκούρας

Ξεκίνησε η τριήμερη διαδικασία της πρότασης μομφής που κατέθεσε χθες ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα. Η συζήτηση της πρότασης μομφής κατά υπουργού της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις ημέρες και θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Η πρόταση μομφής για να γίνει αποδεκτή θα πρέπει να συγκεντρώσει 151 θετικές ψήφους, αντιθέτως απορρίπτεται. Εάν η πρόταση μομφής απορριφθεί τότε δεν μπορεί να υποβληθεί άλλη για το ίδιο πρόσωπο ή με πανομοιότυπο σκεπτικό εάν δεν παρέλθουν έξι μήνες, εκτός και εάν αυτή υπογράφεται και από τους 300 βουλευτές.

Η έναρξη της συζήτησης επί της προτάσεως δυσπιστίας έγινε παρουσία του υπουργού Οικονομικών και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας ζήτησε να τηρηθούν οι χρόνοι ομιλιών. Τα κόμματα έχουν ήδη υποβάλει κατάλογο ομιλητών που θα εναλλάσσονται στην πορεία της συζήτησης αναλογικά προς τη δύναμη των κομμάτων. Στη συζήτηση μπορούν να μετέχουν υπουργοί και οι πολιτικοί αρχηγοί. Οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν ήδη ενημερώσει ότι προτίθενται να λάβουν τον λόγο την Κυριακή. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να είναι ο τελευταίος ομιλητής, το βράδυ της Κυριακής. Αύριο Σάββατο και μεθαύριο Κυριακή η συζήτηση θα αρχίσει στις 9 το πρωί και θα καταβληθεί προσπάθεια αυτή να ολοκληρωθεί στις οκτώ το βράδυ της Κυριακής.

Να μεσολαβούν ομιλίες βουλευτών της αντιπολίτευσης ανάμεσα στις ομιλίες των υπουργών, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ιδίως την τελευταία ημέρα συζήτησης, την Κυριακή. Την βούληση του Κινήματος Αλλαγής να λάβουν τον λόγο όλοι οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μετέφερε στη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Ανδρέας Λοβέρδος που κατέστησε σαφές ότι το Κίνημα Αλλαγής θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα αναπτύξει τη δική του επιχειρηματολογία. Στους πρώτους ομιλητές να εκπροσωπηθούν όλα τα κόμματα ζήτησαν ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση. Λόγω των προληπτικών μέτρων για τον κορονοϊό, στην αίθουσα της Ολομέλειας θα βρίσκονται κάθε φορά 60 βουλευτές.

Τσακαλώτος: Η μόνη μομφή εναντίων μας είναι ότι χαλάμε το σαββατοκύριακο του κ. Μητσοτάκη

Η μόνη μομφή εναντίων μας είναι ότι χαλάμε το σαββατοκύριακο του κ. Μητσοτάκη ήταν η ατάκα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συντονιστή του Οικονομικού Κύκλου, στη Βουλή για την πρόταση μομφής στον υπουργό Οικονομικών.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και συντονιστής του Οικονομικού Κύκλου πήρε τον λόγο απαντώντας στον κ. Σταϊκούρα.

Σημείωσε ότι ο κ. Σταϊκούρας σε μια μακροσκελή ομιλία δεν είπε ούτε ένα καινούργιο επιχείρημα. Ότι δεν απάντησε σε κανένα επιχείρημα της αντιπολίτευσης.

Τόνισε ότι δεν μπορεί ο κ. Σταϊκούρας να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «προσπαθεί να κερδοσκοπήσει πολιτικά πάνω στις αγωνίες της κοινωνίας» γιατί ο ίδιος και οι βουλευτές της ΝΔ ήταν αυτοί που καλούσαν τον κόσμο να βγάλει τα λεφτά του από τις τράπεζες το 2015, μιλούσαν για χάος και τέταρτο μνημόνιο, και κατέβαιναν σε συλλαλητήρια για τις Πρέσπες.

Θύμισε ότι ο κύριος Γεραπετρίτης είπε ότι η πρόταση μομφής που κατέθεσαν όλοι και όλες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται κατά του ιδίου στην ουσία.

Και απάντησε ότι «η μόνη μομφή εναντίων μας είναι ότι χαλάμε το σαββατοκύριακο του κ. Μητσοτάκη.»

Επεσήμανε ότι η ΝΔ έχει την τύχη να έχει απέναντί της μια πολύ υπεύθυνη αντιπολίτευση. Ένα είδος αντιπολίτευσης που ποτέ δεν έκανε η ΝΔ

Πρώτη στο βήμα ανέβηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση για ευθεία επίθεση στους εργαζόμενους, για διεύρυνση των ανισοτήτων που οδηγούν σε κοινωνικό οικονομικό αδιέξοδο. Ιδίως για το πτωχευτικό νομοσχέδιο, η κ. Αχτσιόγλου το χαρακτήρισε “χαριστική βολή” σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και επαγγελματίες, “χαριστική βολή” την ώρα που οι πολίτες βιώνουν πρωτοφανή ανασφάλεια. “Κύριε Σταϊκούρα, αυτή η πρόταση μομφής είναι από την ίδια την κοινωνία την οποία αγνοείτε. Φέρατε ένα νομοσχέδιο με το οποίο πτωχεύουν οι πάντες, φέρατε ένα νομοσχέδιο οριζόντιας φτωχοποίησης. Φέρατε ένα νομοσχέδιο που καταργεί οριζόντια και οριστικά την προστασία της πρώτης κατοικίας, την προστασία που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο διατηρήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις”, είπε η Έφη Αχτσιόγλου που κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ότι φέρνει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που παραδίδει την αρμοδιότητα της λύσης του προβλήματος, αποκλειστικά στις τράπεζες που θα έχουν την απόλυτη ελευθερία αν θα ρυθμίσουν ή δεν θα ρυθμίσουν οφειλές. “Αυτό το νομοσχέδιο είναι πρόκληση και είναι ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση ότι επιχειρείτε να το παρουσιάσετε ως δεύτερη ευκαιρία ενώ δίνετε τη χαριστική βολή στην ελληνική κοινωνία”, είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΙΝΑΛ: Εγκαλούμε τον κ. Τσίπρα για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο ο Βασίλης Κεγκέρογλου άνοιξε την παρέμβασή του, με την οποία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών, δίνει ανάσα στην κυβέρνηση για να υπερβεί τα εσωκομματικά του προβλήματα. “Ο ΣΥΡΙΖΑ με τους 50 βουλευτές που απαιτούνται κατέθεσε πρόταση μομφής για έναν μόνο υπουργό. Κύριε Τσίπρα, θα μας εξηγήσετε γιατί εξαιρείτε της μομφής τον κ. Μητσοτάκη και την υπόλοιπη κυβέρνηση του; Τους δίνετε ψήφο εμπιστοσύνης; Επιλέξατε να τους δώσετε ανάσα ή απλά υπερβαίνετε τα εσωκομματικά σας; Μάλλον και τα δυο «Βάστα με να σε βαστώ να ανεβούμε το βουνό».

Το Κίνημα Αλλαγής μέμφεται συνολικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη και είναι εδώ για να αποκαλύψει τα αρνητικά πεπραγμένα της”, είπε ο Βασίλης Κεγκέρογλου. Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποσχέθηκε αλλαγή πολιτικής αλλά ακολουθεί την πεπατημένη του ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η άρνηση εθνικής συνεννόησης.

Κατσώτης: Το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβερνητική πολιτική εν συνόλω και όχι μόνο την οικονομική πολιτική

Οξεία κριτική σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ άσκησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης στο πλαίσιο της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ στον υπουργό Οικονομικών. Τα λαϊκά στρώματα, που ζουν σε ένα πέλαγος προβλημάτων και αδιεξόδων, δεν μπορεί να εμπιστεύονται τις κυβερνήσεις, “που τις εμπιστεύονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Τώρα τη ΝΔ, πριν τον ΣΥΡΙΖΑ, πιο μπροστά το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ή και όλους μαζί. Με τις όποιες διαφορές σας, είπε ο κ. Κατσώτης απευθυνόμενος στα κόμματα αυτά, “οι πολιτικές σας συναντιούνται στη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για την καπιταλιστική ανάπτυξη”.

Αυτό, σημείωσε, “υπηρετεί και το νομοσχέδιο για τις αλλαγές του πτωχευτικού κώδικα. Έρχεται να αρπάξει ότι έχει απομείνει. Κινητή και ακίνητη περιουσία, σπίτια, γη, μηχανήματα και άλλα, από όσους βρέθηκαν – εξαιτίας της ανατροπής, που επέφερε στη ζωή τους η πολιτική όλων σας – σε αδυναμία να πληρώσουν το δάνειό τους, τα χρέη προς τη εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό που του αφήνετε, συνέχισε ο κ. Κατσώτης, είναι το ελάχιστο εισόδημα επιβίωσης των 600 ευρώ.

Όπως είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, η ΝΔ συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποίος “κατάργησε την προστασία της 1ης κατοικίας, που έκανε ιδιώνυμο τον αγώνα αποτροπής πλειστηριασμών και τώρα, (οι της ΝΔ) αρπάζετε ότι έχει απομείνει” είπε ο κ. Κατσώτης ο οποίος τόνισε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβερνητική πολιτική εν συνόλω και όχι μόνο την οικονομική πολιτική.

Πολάκης: Η κυβέρνηση τρώει τα 37 δισ. που της αφήσαμε με κολλητούς σε απευθείας αναθέσεις

“Κυβέρνηση του 5%, των κολλητών, των απευθείας αναθέσεων και της εκποίησης των τελευταίων ασημικών που έχουν απομείνει στη χώρα”, χαρακτήρισε την κυβέρνηση της ΝΔ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης και μίλησε για μαύρη βίβλο των απευθείας αναθέσεων, τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το κόμμα του για τους 15 μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ.

“Εσείς πήρατε την κυβέρνηση για να κάνετε τα εξής τρία πράγματα: να περάσετε την επικουρική ασφάλιση στους ιδιώτες, 75 δισ. ευρώ δουλειά για τα επόμενα 20 χρόνια. Να πουλήσετε όσα ασημικά έχουν μείνει στο δημόσιο, αναιρώντας οχυρωματικές διατάξεις που είχε περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στον ΑΔΜΗΕ, στην ΕΥΔΑΠ στα λιμάνια πιου βγάζετε τώρα στο σφυρί, και κάτι έμαθα ότι την Καβάλα θέλει να την πάρει ο Λαυρεντιάδης. Να κάνετε τεράστια αναδιανομή από τα μεσαία στρώματα στο πλουσιότερο 5% της κοινωνίας. Αυτό εκπροσωπείτε, το πλουσιότερο 5%. Η άλλη δουλειά που θέλετε να κάνετε είναι να φάτε τα 37 δισ. που σας αφήσαμε, με 5.000-10.000 κολλητούς με τις απευθείας αναθέσεις. Αυτό είναι το σχέδιο που υλοποιείτε μέχρι κεραίας, 15 μήνες μετά”, είπε ο Παύλος Πολάκης.

Ο κ. Πολάκης σχολίασε και όσα είπε ο Μάκης Βορίδης που είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ “πρόταση κατά του Τσακαλώτου”: “Εμένα με τον Ευκλείδη μας ενώνει η κοινή προσπάθεια για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση. Εσάς σας ενώνει, από την άκρα δεξιά μέχρι την κεντροδεξιά, η μάσα των χρημάτων που σας αφήσαμε. Αυτή είναι η διαφορά μας”.

Χήτας, εισηγητής Ελληνικής Λύσης: Ντροπή να γίνεται μονομαχία πλειστηριασμών για το ποιος έκανε λιγότερους ή περισσότερους

«Θα απολογηθείτε στον ελληνικό λαό, θα λογοδοτήσετε. Και δεν θα σας κρύψει κανένα επικοινωνιακό παιχνίδι. Βάζετε το χέρι στις τσέπες του κόσμου και του παίρνετε τα κλειδιά του σπιτιού του!». Αυτό τόνισε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας, κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ενώ από τα πυρά του δεν ξέφυγε ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση, ούτε το ΚΙΝΑΛ, υποστηρίζοντας ότι είναι όλοι το ίδιο ένοχοι για τους απαράδεκτους πλειστηριασμούς.

Ο κ. Χήτας κατηγόρησε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ότι «κάνουν μονομαχία πλειστηριασμών για το ποιος έκανε τους περισσότερους ή τους λιγότερους» και πρόσθεσε ότι «είναι ντροπή, είναι εξωφρενικό για τον κόσμο που χάνει τα σπίτια του».

Βεσυρόπουλος: Καταψηφίζουμε την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, που τον έχει απορρίψει και καταψηφίσει ο λαός

Η συζήτηση προκλήθηκε από την ανάγκη του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ να επιλύσει τα εσωκομματικά του προβλήματα, τόνισε στην ομιλία του ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος. Δεν είναι και δεν μπορεί (ο ΣΥΡΙΖΑ) να εμφανίζεται ως τιμητής στο θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, είπε ο κ. Βεσυρόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει έλλειψη πολιτικού αφηγήματος, αξιοπιστίας και προτάσεων.

«Η επιστροφή στη ρητορική του 2014 είναι φυγή προς τα πίσω και φυγή από την πραγματικότητα» είπε υφυπουργός Οικονομικών, εκτιμώντας ότι η επανάληψη του συνθήματος «κανένα σπίτι σε χέρι τραπεζίτη» από τον ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί γέλιο και σκωπτικά σχόλια, όταν η κυβέρνηση του «έκανε πάνω από 25.000 πλειστηριασμούς. Ήσασταν κυβέρνηση φόρων, κατασχέσεων και πλειστηριασμών» είπε ο κ. Βεσυρόπουλος απευθυνόμενος στην πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τροπολογία για την άσκηση διώξεων σε όσους εμπόδιζαν τους πλειστηριασμούς και ότι όταν κυβέρνησε με αυτό τον τρόπο, δεν μπορεί να ξαναγυρίσει σε αυτά που έλεγε το 2014.

Όσο για την προστασία της 1ης κατοικίας, είπε ότι με την «περήφανη» διαπραγμάτευσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε στην πώληση κόκκινων δανείων σε funds, ότι από τον Φεβρουάριο του 2019 σταμάτησε η προστασία της 1ης κατοικίας, και ότι ο νόμος που ψήφισε μετά, προσέλκυσε μικρό αριθμό δανειοληπτών, κάτι που έδειξε την αποτυχία του νόμου αυτού. Σημείωσε μάλιστα, ότι η νέα κυβέρνηση αντικατέστησε τις ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμα «Γέφυρα», που μέσα σε 58 ημέρες δέχθηκε 131.155 αιτήσεις «δηλαδή 18 φορές περισσότερες από το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο, και σε πολύ μικρότερο χρόνο. Η ανταπόκριση των πολιτών καθιστά αναπόφευκτες και δυσάρεστες τις συγκρίσεις» είπε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Τέλος, είπε ότι οι μετρήσεις της κοινής γνώμης αποτυπώνουν ότι «ο λαϊκισμός δεν έχει πλέον έρεισμα. Η κοινωνία στηρίζει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη». Το μεταρρυθμιστικό έργο και η κατά μέτωπο αντιμετώπιση των προβλημάτων δεν μπορεί να ανακοπεί, είπε ο κ. Βεσυρόπουλος και κατέληξε: Θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη υπευθυνότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια συγκυρία πανδημίας. Η κυβέρνηση προχωρά μπροστά, με τους πολίτες και την κοινωνία. «Καταψηφίζουμε την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, που τον έχει απορρίψει και καταψηφίσει ο λαός».

Αρσένης: Οι πολίτες να αποδεσμευτούν από τη φυλακή του δικομματισμού

Αυτό που βιώνουμε είναι το θέατρο του μνημονιακού παραλόγου, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, που κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νέο πτωχευτικό, και την αξιωματική αντιπολίτευση να δεσμευτεί ξεκάθαρα ότι θα το καταργήσει.

Ο κ. Αρσένης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποφάσισε να πάρει τα σπίτια των ανθρώπων τώρα, και πως αυτή είναι η ουσία του νομοσχεδίου που έφερε στη Βουλή.

«Το νομοσχέδιο για την πτώχευση είναι χειρότερο και από τα προηγούμενα μνημόνια», είπε ο Κρίτων Αρσένης και επισήμανε ότι η συζήτησή του στη Βουλή δεν παίχτηκε στα κανάλια, αλλά έμεινε στα ψιλά γράμματα και τις διαδικαστικές περιγραφές και «όσοι δημοσιογράφοι θέλησαν να γράψουν άρθρα κόπηκαν από τις αρχισυνταξίες».

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση, ότι επιχειρεί να το «περάσει στα μουλωχτά» – και την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν θεώρησε σημαντικό να καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας, αλλά θεώρησε σημαντικό να καταθέσει πρόταση εναντίον του υπουργού Οικονομικών για το νομοσχέδιο αυτό.

«Στο στόχαστρο του νομοσχεδίου είναι κάθε πολίτης που έχει πάρει δάνειο άνω των 30.000, κάθε πολίτης που έχει εγγυηθεί τέτοιο δάνειο, που έχει κληρονομήσει δανειολήπτη ή θα κληρονομήσει στο μέλλον», είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 και υπογράμμισε ότι νομοθετείται η δήμευση περιουσίας, ότι ο δανειολήπτης θα χάνει την περιουσία του χωρίς να αποζημιώνεται, χωρίς να απομειώνεται στο παραμικρό το χρέος του. Αφού δε χάσει την περιουσία του, κάποιος με εισόδημα κάτω των 7.000 ευρώ, για 12 χρόνια θα μπορεί να μένει σπίτι του με ενοίκιο – και αν είναι συνεπής στην καταβολή του ενοικίου, τότε θα μπορεί να εξαγοράσει το σπίτι του σε μηδενική βάση, στην εμπορική του αξία, χωρίς καν να μπορεί να προσμετρηθούν τα ενοίκια και οι δόσεις που έχουν καταβληθεί.

Ο κ. Αρσένης αναρωτήθηκε αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα το αποδεχθεί ως αναπόφευκτο αν γίνει κυβέρνηση, και κάλεσε τους πολίτες να αποδεσμευτούν από τη φυλακή του δικομματισμού, που ο ένας νομοθετεί αυτό που θέλει και ο άλλος με δυσθυμία το αποδέχεται.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 αντέδρασε με σφοδρότητα στο σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Σπήλιου Λιβανού, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ χώθηκε κάτω από τη φούστα του κ. Βαρουφάκη» και πως ταυτίζεται μαζί του «γιατί μαζί κατέστρεψαν τη χώρα το 2015». Από τα πυρά του βουλευτή δεν ξέφυγε ούτε ο Πρόεδρος της Βουλής γιατί παρότρυνε τον κ. Λιβανό να αντικαταστήσει την λέξη «φούστα» από τη λέξη «φουστανέλα», για τα πρακτικά, «λόγω της ηπειρώτικης καταγωγής του Ευκλείδη Τσακαλώτου».

«Προφανώς θέλετε να μας προσβάλλετε. Αλλά η μόνη προσβολή είναι να συνεχίζετε την καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης στον Ζακ, τη Τζάκυ Κωστόπουλου. Το γεγονός ότι ομοφοβικά και μισαλλόδοξα σχόλια ξεστομίστηκαν από τον Πρόεδρο της Βουλής, σε οποιαδήποτε χώρα θα ήταν λόγος παραίτησης και καλά έκανε και έφυγε από την αίθουσα, μόλις τα είπε αυτά. Καλώ να διαγραφούν, όχι μόνο από τα Πρακτικά, αλλά και από την σκέψη, την πρακτική και τον δημόσιο λόγο», είπε ο Κρίτων Αρσένης.Πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα: «Δε θα σας αφήσουμε να κατεδαφίζετε τη προστασία της πρώτης κατοικίας και να πτωχεύετε τους Έλληνες στα μουλωχτά. Σαν τους κλέφτες».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας τη χθεσινή του ομιλία στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις οφειλών πλαίσιο δεύτερης ευκαιρίας» ανακοίνωσε την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας χαρακτηριστικά ανέφερε πως «καταθέτουμε πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού που εισηγείται αυτόν το νόμο έκτρωμα. Τον νόμο της πτώχευσης, της χρεοκοπίας ακόμη και φυσικών προσώπων και νοικοκυριών. Τον νόμο της άμεσης ρευστοποίησης της περιουσίας τους. Τον νόμο που μετά από οκτώ χρόνια προστασίας εντός των μνημονίων, έρχεται να άρει της προστασία της πρώτης κατοικίας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Δε θα σας αφήσουμε να κατεδαφίζετε τη προστασία της πρώτης κατοικίας και να πτωχεύετε τους Έλληνες στα μουλωχτά. Σαν τους κλέφτες». Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε «να ξεκινήσει άμεσα η τριήμερη συζήτηση, προκειμένου να αναγκαστεί να έρθει και ο κύριος Μητσοτάκης, που κρύβεται. Να έρθει και να μας εξηγήσει, κύριε υπουργέ, γιατί σας υπερασπίζεται και ποια είναι τα συμφέροντα και οι λόγοι εκείνοι που επιβάλουν εν μέσω πανδημίας να νομοθετείτε την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και τη ρευστοποίηση της περιουσίας των αδύναμων συμπολιτών μας».

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε «αιδώς αργείοι» καθώς η κατάργηση της πρώτης κατοικίας υπάρχει από το 2019 με υπογραφή Αλέξη Τσίπρα. Επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έγιναν χιλιάδες ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και κατέληξε λέγοντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα ήταν για εκείνον καλύτερα «κρείττον του λαλείν το σιγάν».

Στο ίδιο μήκος και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, από την δική του πλευρά, παρουσίασε στοιχεία σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, λέγοντας πως αυτά τα στοιχεία αποκαλύπτουν με «σκληρό» τρόπο ότι η κυβέρνηση εργάζεται «σκληρά» για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και για αυτό έχει καταφέρει συγκριτικά να αντιμετωπίσει καλύτερα την πανδημία σε σχέση με άλλες χώρες.

 

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Μενού