Χιλή Δημοψήφισμα: Η συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος

Χιλή Δημοψήφισμα: Σχεδόν 15 εκατομμύρια Χιλιανοί κλήθηκαν χθες στις κάλπες για να απαντήσουν σε δύο ερωτήματα, το εάν πρέπει να γίνει αναθεώρηση και με ποιον τρόπο. Η συμμετοχή ήταν εξαιρετικά μεγάλη, σύμφωνα με τον διευθυντή της εκλογικής επιτροπής.

Χιλή Δημοψήφισμα

Χιλή Δημοψήφισμα:  Σχεδόν 15 εκατομμύρια Χιλιανοί κλήθηκαν χθες στις κάλπες για να απαντήσουν σε δύο ερωτήματα, το εάν πρέπει να γίνει αναθεώρηση και με ποιον τρόπο. Η συμμετοχή ήταν εξαιρετικά μεγάλη, σύμφωνα με τον διευθυντή της εκλογικής επιτροπής.

Οι Χιλιανοί τάχθηκαν χθες με πολύ μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της κατάρτισης νέου Συντάγματος για να αντικατασταθεί αυτό που κληροδότησε στη χώρα η στρατιωτική δικτατορία, στο δημοψήφισμα που οργανώθηκε έναν χρόνο μετά τον μαζικό λαϊκό ξεσηκωμό εναντίον των κοινωνικών ανισοτήτων.

Κατά τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα, με πάνω από το 99% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, οι ψήφοι υπέρ της κατάρτισης νέου θεμελιώδους νόμου ανέρχονταν σχεδόν στα τέσσερα πέμπτα του συνόλου (78,28%), ενώ το 21,72% τάχθηκε εναντίον αυτής της επιλογής.

Η εκλογική επιτροπή ανέφερε ότι η συμμετοχή έφθασε περί το 50%.

Αντιδρώντας στο αποτέλεσμα, ο συντηρητικός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα κάλεσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα σε «ενότητα» της χώρας για να καταρτιστεί «το νέο Σύνταγμα».

«Ως τώρα, το Σύνταγμα μας δίχαζε. Από αύριο, πρέπει όλοι μας να συνεργαστούμε ώστε να ώστε το νέο Σύνταγμα να γίνει χώρος ενότητας, σταθερότητας, του μέλλοντος», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, σε ατμόσφαιρα ευφορίας, πανηγύρισαν το αποτέλεσμα σε πολλές πλατείες στην πρωτεύουσα Σαντιάγο, ανάμεσά τους και στην πλατεία Ιταλίας, επίκεντρο του κινήματος αμφισβήτησης.

«Γιορτάζουμε μια νίκη που κατακτήθηκε σε αυτή την πλατεία», που είναι «πιο αξιοπρεπής παρά ποτέ!», είπε ενθουσιασμένη η Γκρατσιέλα, 35χρονη πωλήτρια, ανάμεσα σε τραγούδια, κλάξον αυτοκινήτων, πυροτεχνήματα.

Ακριβώς έναν χρόνο νωρίτερα, μέρα προς μέρα, το κίνημα εναντίον των ανισοτήτων έφθανε σε σημείο καμπής, όταν 1,2 εκατ. άνθρωποι έκαναν πορεία ως αυτή την πλατεία, που οι διαδηλωτές μετονόμασαν σε «πλατεία αξιοπρέπειας».

«Δεν θα το φανταζόμουν ποτέ πως εμείς οι Χιλιανοί θα ήμασταν ικανοί να ενωθούμε» για να προκύψει «τέτοια αλλαγή!» είπε η 46χρονη Μαρία Ισαβέλ, που πήγε στην πλατεία πιασμένη χέρι με χέρι με την 20χρονη κόρη της.

«Αυτός ο θρίαμβος ανήκει στον λαό, χάρη στις προσπάθειες όλων φθάσαμε σε αυτή τη στιγμή της γιορτής», είπε ο 37χρονος Ντανιέλ και πρόσθεσε «αυτό που με κάνει πιο χαρούμενο είναι η συμμετοχή της νεολαίας, των νέων ανθρώπων που θέλουν να υπάρξουν αλλαγές».

Εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, που έχει πλήξει σκληρά τη Χιλή (500.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, 14.000 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19), μεγάλες ουρές ψηφοφόρων, με μάσκες στα πρόσωπα, είχαν σχηματιστεί στα εκλογικά τμήματα της πρωτεύουσας.

Πολλοί ψηφοφόροι μίλησαν χθες για «ιστορική» ψηφοφορία. «Η Χιλή αξίζει μια εθνική κάθαρση και νομίζω πως αυτή είναι η αρχή», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φελίπε, 35χρονος μηχανικός.

Χιλή Δημοψήφισμα: Στη σκιά του Πινοσέτ

Πριν από 30 χρόνια αποκαταστάθηκε η δημοκρατία στη Χιλή, μετά τη δικτατορία του στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ. Έκτοτε η Χιλή αποτελεί παράδειγμα σταθερότητας στη Λατινική Αμερική. Ωστόσο κατάλοιπα της στρατιωτικής δικτατορίας υπάρχουν μέχρι σήμερα. Ένα από αυτά είναι το ισχύον Σύνταγμα της χώρας, το οποίο είχε τεθεί σε εφαρμογή το 1980 και ήταν προϊόν αντιδημοκρατικών πρακτικών και διαδικασιών.

Στο δημοψήφισμα οι Χιλιανοί κλήθηκαν να αποφασίσουν αν θέλουν ένα νέο Σύνταγμα. Ψηφίζουν επίσης για το κατά πόσον επιθυμούν το νέο Σύνταγμα να προκύψει από μια διευρυμένη συντακτική συνέλευση, η οποία θα αποτελείται αποκλειστικά από ειδικά εκλεγμένους αντιπροσώπους ή από μια αναθεωρητική συνέλευση, στην οποία θα μετέχουν κατά το ήμισυ βουλευτές. Όταν το νέο Σύνταγμα καταρτιστεί, οι πολίτες θα πρέπει να ψηφίσουν και πάλι με δημοψήφισμα προκειμένου αυτό να τεθεί σε ισχύ.

Οι Χιλιανοί εδώ και ένα χρόνο διαδηλώνουν προκειμένου η χώρα να απαλλαγεί από τη βαριά σκιά της δικτατορίας. Στο πλαίσιο αυτό ζητούν άμεσα νέο Σύνταγμα. Ζητούν επίσης καλύτερη πρόσβαση στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και απομάκρυνση από το νεοφιλελεύθερο οικονομικό σύστημα. Στις διαδηλώσεις τις περασμένης χρονιάς πάνω από 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

«Δεδομένων των μεγάλων προκλήσεων στην οικονομία, την πολιτική και την κοινωνία οι θεσμοί μας χρειάζονται ενδυνάμωση» αναφέρει από την πλευρά του ο συνταγματολόγος  Πατρίσιο Ζαπάτα. Την περίοδο της δικτατορίας Πινοσέτ και αργότερα με τις μαζικές νεοφιλελεύθερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, το κράτος συρρικνώθηκε προς όφελος της ιδιωτικής περιουσίας. Σημαντικοί τομείς όπως η ύδρευση ιδιωτικοποιήθηκαν.

Με ένα νέο Σύνταγμα θα πρέπει να γίνει ένας σαφής, ιστορικός διαχωρισμός από την περίοδο Πινοσέτ (1973-1990), κατά την οποία τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι δολοφονήθηκαν, απήχθησαν ή έπεσαν θύματα βασανιστηρίων. «Αυτό το σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας πρέπει να κλείσει», αναφέρει η ειδική σε θέματα Χιλής Μάργκιτ Βίλχεμαν από την οργάνωση αρωγής Adveniat της Καθολικής Εκκλησίας.

Αν και το Σύνταγμα Πινοσέτ έχει αναθεωρηθεί αρκετές φορές έκτοτε, μέχρι σήμερα ασκείται έντονη κριτική για την αυταρχική του προέλευση, το συγκεντρωτικό σύστημα εκτελεστικής εξουσίας και την αδυναμία των πολιτών να το επηρεάζουν. Οι υποστηρικτές ενός νέου Συντάγματος για τη Χιλή τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, της ισχυροποίησης των εργασιακών δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων στην περίθαλψη, την εκπαίδευση.

Ζητούν επίσης τη συνταγματική προστασία δημόσιων αγαθών όπως το νερό αλλά και την αναγνώριση των δικαιωμάτων των αυτόχθονων πληθυσμών. Ιδιαίτερα στη νότια Χιλή συχνές είναι οι εντάσεις μεταξύ των Ινδιάνων Μαπούτσε (Αραουκάνοι), οι οποίοι διεκδικούν, συχνά με βίαιο τρόπο, την αναδιανομή της γης που παλαιότερα ανήκε σε αυτούς. Αρκετοί ηγετικοί εκπρόσωποι των Μαπούτσε βρίσκονται στη φυλακή. «Ο αντιτρομοκρατικός νόμος της περιόδου Πινοσέτ είχε ως βασικό μέλημα την ποινικοποίηση του κινήματος των Μαπούτσε για επιστροφή της γης που καλλιεργούσαν οι ίδιοι»,  αναφέρει η Υβόν Μπανγκέρ από την Οργάνωση για τους Απειλούμενους Λαούς.

Γεγονός είναι πάντως ότι η αυταρχική κληρονομιά της στρατιωτικής δικτατορίας Πινοσέτ είναι μέχρι σήμερα βαθιά ριζωμένη σε θεσμούς, όπως η αστυνομία. Αυτό φάνηκε στις περσινές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, όπου η αστυνομική βία έφτασε στα άκρα. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου πέρα από τους νεκρούς, άλλοι 450 διαδηλωτές τραυματίστηκαν στα μάτια από λαστιχένιες σφαίρες της αστυνομίας, ενώ 35 άνθρωποι έχασαν την όρασή τους.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει να διερευνηθούν όλες αυτές οι περιπτώσεις αστυνομικής βίας. «Πρέπει να ριχθεί φως στα περιστατικά αστυνομικής βίας. Οι υπαίτιοι πρέπει να λογοδοτήσουν.  Το ότι υπήρξαν νεκροί στις διαδηλώσεις, το ότι νέοι άνθρωποι σπρώχθηκαν από γέφυρες ή έχασαν την όρασή τους, είναι κάτι που δεν πρέπει να επαναληφθεί», αναφέρει η Μάργκιτ Βίλχεμαν. Κι όπως υπογραμμίζει: «ένα νέο Σύνταγμα πρέπει να ορίσει εκ νέου τον ρόλο των δυνάμεων ασφαλείας».

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού