Θα ελεγχθεί ποτέ πραγματικά η Frontex για τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων;

«Ο οργανισμός διαθέτει έναν μηχανισμό καταγγελιών εδώ και λίγο καιρό. Όπως όμως αποκάλυψε το ερευνητικό μέσο Correctiv πέρυσι, ο οργανισμός αυτός είναι "χωρίς νόημα": «Το 2018 δέχθηκε μόλις δέκα καταγγελίες από εκατοντάδες χιλιάδες άτομα που ήρθαν σε επαφή με την Frontex»

προσφυγες μεταναστες

Η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου αναφέρεται στις πρόσφατες αποκαλύψεις του Spiegel και άλλων δημοσιογραφικών μέσων, σύμφωνα με τις οποίες η Frontex φέρεται να εμπλέκεται σε παράνομα pushback προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο. Το άρθρο επισημαίνει: «Η Frontex συνειδητά ως συνένοχος για παράνομη και απάνθρωπη συμπεριφορά κρατικών υπηρεσιών; Η Κομισιόν ζητά τώρα διαλεύκανση της υπόθεσης αλλά γιατί αυτή τη φορά θα οδηγούσε σε κάποιο αποτέλεσμα;»

Και παρακάτω γράφει: «Ο οργανισμός διαθέτει έναν μηχανισμό καταγγελιών εδώ και λίγο καιρό. Όπως όμως αποκάλυψε το ερευνητικό μέσο Correctiv πέρυσι, ο οργανισμός αυτός είναι “χωρίς νόημα”: «Το 2018 δέχθηκε μόλις δέκα καταγγελίες από εκατοντάδες χιλιάδες άτομα που ήρθαν σε επαφή με την Frontex».

Οι τελευταίες αποκαλύψεις των μέσων ενημέρωσης καταδεικνύουν επίσης ότι οι εσωτερικές αναφορές πιθανότατα δεν μεταφέρουν την πλήρη αλήθεια για το τι συνέβη στα κεντρικά γραφεία της Frontex. Τι μπορεί λοιπόν να αναμένεται όταν η Ευρωπαία Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον ζητά από τον επικεφαλής της Frontex να ξεκαθαρίσει την υπόθεση; Πού είναι οι προτάσεις της Κομισιόν με αφορμή το νέο σκάνδαλο, ότι η ανάπτυξη του οργανισμού θα συνοδεύεται και από ανεξάρτητους ελέγχους;

Το ό,τι η Frontex  φέρεται να εμπλέκεται σε παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων δεν αποτελεί έκπληξη μετά από τόσα χρόνια εργασίας ακτιβιστών και πολλών δημοσιογραφικών ερευνών. Εάν τελικά υπήρχαν συνέπειες, τότε αυτό θα ήταν μια έκπληξη».

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Μενού