Κορωνοϊός Ελλάδα: Στο «κόκκινο» η χώρα – Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες

Κορωνοϊός Ελλάδα: «Είμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Ή καθολικά θα αντιδράσουμε και θα δούμε το πράγμα να παγώνει ή θα ξεφύγει προς τα επάνω και τότε θα έχουμε επιπτώσεις και υγειονομικές και οικονομικές παντελώς ανεπιθύμητες»

κορωνοϊός Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα: Όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στη χώρα έσπασε χθες το φράγμα των 1.000 κρουσμάτων καταγράφοντας για πρώτη φορά 1.259 νέα κρούσματα- τα 295 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 291 στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη, στην τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, στην Ελλάδα από την προηγούμενη εβδομάδα η επιδημία εκτινάχθηκε, με μία νέα ώση από τις 300-400 διαγνώσεις ανά ημέρα, σε πάνω από 700 διαγνώσεις, με σαφείς ενδείξεις επέκτασης. «Οι ενδείξεις μιλάνε καθαρά για επιθετική αύξηση προ των πυλών. Οι αυξητικές τάσεις της επιδημίας είναι ταχύτερες εκτός Αττικής και παραμένουν υψηλές σε μεγάλο βαθμό», τόνισε.

Παράλληλα καταγράφηκε επίσης ρεκόρ διασωληνωμένων ασθενών, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει πως σε ΜΕΘ νοσηλεύονται συνολικά 102 ασθενείς διασωληνωμένοι. Ο αριθμός αυτός , σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί δείκτη της πίεσης που δέχεται, και θα δεχτεί, το σύστημα υγείας μιας χώρας, ενώ κινείται αναλογικά με τον αριθμό των κρουσμάτων. Όσο δηλαδή αυξάνονται τα κρούσματα τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός, αρχικά των νοσηλειών και έπειτα των διασωληνώσεων.

Χθες επανεμφανίστηκε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος έκανε λόγο για πολύ σοβαρές επιπτώσεις, αν δεν αλλάξει η κατάσταση τις επόμενες δύο εβδομάδες.

«Είναι αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά του ιού, χρειαζόμαστε μία ώριμη συνείδηση, ωστόσο δεν χάνουμε την ελπίδα μας και εξακολουθούμε να παλεύουμε» είπε ο καθηγητής.

Όπως προσέθεσε η ζωή μας συνεχίζεται με μέτρα, σημειώνοντας παράλληλα πως «το απαγορευτικό έχει τεράστιες συνέπειες για την κοινωνία, τεράστιες πνευματικές και ψυχικές συνέπειες».

Ήταν ξεκάθαρος για το lockdown, τονίζοντας πως προς το παρόν δεν είναι κάτι που συζητείται έντονα στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, καθώς «θα είναι η τελευταία μας επιλογή».

Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε πανευρωπαϊκά σ’ αυτή την επιλογή αν τα πράγματα γίνουν χειρότερα. Η επιτροπή προσπαθεί να αποφύγει το απαγορευτικό στη χώρα, αλλά «καθοριστικό ρόλο θα παίξει η προσωπική επιλογή του καθενός μας, κατά πόσο δηλαδή θα σεβαστεί τον διπλανό του και θα εφαρμόσει τα μέτρα» επισήμανε.

Όσον αφορά στην πορεία της επιδημίας ο κ. Τσιόδρας ήταν ξεκάθαρος τονίζοντας ότι «επελαύνει η διασπορά του ιού και απειλείται το σύστημα υγείας ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα». Όπως εξήγησε έχουμε μπροστά μας μία δύσκολη περίοδο αρκετών μηνών μέχρι τον Ιανουάριο και προσέθεσε ότι σαφώς το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού στη χώρα μας είναι χειρότερο, τονίζοντας ότι είναι κάτι το οποίο αναμέναμε.

«Είναι η ώρα της συνείδησης και η ώρα να μιλήσουν οι καρδιές είναι μια επιλογή ελευθερίας η τήρηση των μέτρων» τόνισε.

Ο καθηγητής δήλωσε αισιόδοξος για το εμβόλιο επισημαίνοντας ότι θα έρθει ίσως και γρηγορότερα. «Υπάρχει ελπίδα δεν θα χάσουμε την ελπίδα, αλλά δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι μπροστά στην διασπορά. Δυστυχώς παραβιάζονται οι προσωπικές μας ελευθερίες αλλά η μάσκα, η απόσταση είναι η μοναδική μας επιλογή» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, μιλώντας προσωπικά, είπε ότι έχει να πάει σε καφέ και εστιατόριο από τον προηγούμενο Φεβρουάριο και προσέθεσε ότι «όταν κριθεί αναγκαίο να συναντήσω ένα φίλο μου δεν θα βγάλω τη μάσκα ούτε στο εστιατόριο όσο του μιλώ, παρά μόνο όταν είναι για να φάω».

Προσέθεσε επίσης ότι η σωστή χρήση της μάσκας, ιδίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το πλύσιμο των χεριών, που δεν μεταφέρει τον ιό στα μάτια, και η αποφυγή του συγχρωτισμού θα πρέπει να είναι η καθημερινότητά μας στο εξής. «Ο ιός δεν σέβεται κανέναν, δεν υπάρχουν όρια, θα διασπαρεί- εφόσον τον έχει ένας θα τον διασπείρει. Όταν εμείς επιβάλουμε μία συμπεριφορά στον εαυτό μας την εφαρμόζουμε πιο εύκολα» τόνισε.

Αλλαγές στον χάρτη

Στο «κόκκινο» επίπεδο μεταφέρονται τα Ιωάννινα και οι Σέρρες από τις 06:00 της Πέμπτης, λόγω αυξημένου ιικού φορτίου, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. Επίπεδο ανεβαίνουν επίσης η Νάξος και η Ροδόπη, που περνούν πλέον στο 3- «πορτοκαλί», ενώ η Δράμα ανεβαίνει στο επίπεδο 2-«κίτρινο».

«Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα μόνο διεξήχθησαν πάνω από 25.000 τεστ. Και από τα σημερινά αποτελέσματα είναι ξεκάθαρο ότι η πανδημία είναι σε έξαρση, με βασικό της επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα.

Άρα η κατάσταση, επιτρέψτε μου να το επαναλάβω ξανά και ξανά, παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη και απαιτεί μεγάλη προσοχή. Και πρέπει τώρα άμεσα να ανακόψουμε την εξάπλωση του ιού, ιδιαίτερα στις περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο. Δηλαδή στις περιοχές που βρίσκονται ήδη στο κόκκινο Επίπεδο 4 και στο πορτοκαλί Επίπεδο 3», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Κορωνοϊός Ελλάδα: «Είμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο»

Την κρισιμότητα της κατάστασης τόνισε από την πλευρά του και ο ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Είμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Ή καθολικά θα αντιδράσουμε και θα δούμε το πράγμα να παγώνει ή θα ξεφύγει προς τα επάνω και τότε θα έχουμε επιπτώσεις και υγειονομικές και οικονομικές παντελώς ανεπιθύμητες» σημείωσε.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Εξαδάκτυλος εξήγησε πως το μέχρι πού θα πάει η κατάσταση εξαρτάται από το τι θα κάνουμε. Σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχουν συζητήσεις για περιοριστικά μέτρα στο κίτρινο και πορτοκαλί επίπεδο ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι δεν μιλάμε για απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό.

Κορωνοϊός Ελλάδα: Πιέζεται το σύστημα υγείας

Την ανησυχία του για την διαθέσιμη χωρητικότητα στις ΜΕΘ εξέφρασε μάλιστα σήμερα το πρωί ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης. «Φοβάμαι ότι μπορούμε να δούμε 5.000 με 6.000 κρούσματα την ημέρα, άσχετα με τα τεστ, και η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου» ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Εκτός έλεγχου σημαίνει αυτό που βλέπαμε στην Ιταλία το Μάρτιο… Μπορεί να τα ξαναδούμε αυτά και στην Ιταλία, μπορούμε να τα δούμε και στην Ελλάδα. Φοβάμαι να μην υπάρχει χωρητικότητα για ΜΕΘ στους ασθενείς COVID… H Ελλάδα απόλυτα βρίσκεται στην πορεία των χωρών που βρίσκονταν άλλες χώρες πριν 2 με 3 εβδομάδες και αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα», πρόσθεσε, για να εξηγήσει στη συνέχεια πως χρειάζεται σταθεροποίηση των κρουσμάτων. «Τα νούμερα που βλέπουμε είναι πριν τα τελευταία μέτρα. Χρειάζεται μείωση με τα μέτρα, η σταθεροποίηση δε φτάνει».

Παράλληλα ο κ. Δερμιτζάκης παρατηρεί ότι μέσα σε μια εβδομάδα έχουμε διπλασιασμό κρουσμάτων, από 600 κάτι σε 1259 χθες. «Μπορεί να φτάσουμε σε όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Είμαστε δυο βήματα μπροστά. Έχουμε ξεχάσει πόσοι μπορούν να καταλήξουν ή όχι αλλά μόνο αν το Σύστημα Υγείας θα αντέξει, πιέζονται και συστήματα με πολύ μεγάλη χωρητικότητα» υπογράμμισε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού