Ελληνική οικονομία – Κορωνοϊός: Προβλέψεις για καταστροφική ύφεση

Ελληνική οικονομία - Κορωνοϊός: Στις δύο εκθέσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναφέρεται ότι με μόνα μέσα τον εξωτερικό δανεισμό και τις πιστώσεις από τις επιδοτήσεις της ΕΕ στα δεύτερο μισό του 2021 η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το υφεσιακό κύμα που αναμένεται. Επισημαίνεται η επείγουσα ανάγκη εσωτερικής χρηματοδότησης δράσεων που θα ενισχύσουν την κατανάλωση, η οποία αν εξελιχτεί με τις γιορτές των Χριστουγέννων σε κατάσταση μερικού λοκντάουν και την αγορά σε μερική λειτουργία θα καταλήξει να γίνει το κεντρικό δομικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας

Κορωνοϊός Ελλάδα

Ελληνική οικονομία – Κορωνοϊός: Η έκρηξη των κρουσμάτων του κορωνοϊού απειλεί να ρίξει την ελληνική οικονομία σε καταστροφική ύφεση, όπως επισημαίνουν δύο απόρρητες εκθέσεις έγκυρων οικονομικών αναλυτών που έχουν φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με αξιόπιστες και διασταυρωμένες πληροφορίες υψηλόβαθμων κυβερνητικών πηγών οι εκθέσεις αυτές, μία από ελληνικό φορέα και μία από ευρωπαϊκό, είναι το προϊόν ανάλυσης την οποία ζήτησε ο πρωθυπουργός σχετικά με εκτίμηση εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού του επόμενου οικονομικού έτους (που ξεκινάει την 1η Μαρτίου 2021) και παραγγέλθηκαν πριν από δύο εβδομάδες.

Οι εκθέσεις συμπίπτουν στην πρόβλεψη ότι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας και η αναμενόμενη απόφαση για λοκντάουν σε περιφέρειες της χώρας (συμπεριλαμβανομένων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης) θα προκαλέσει δεύτερο υφεσιακό κύμα, οι συνέπειες του οποίου θα είναι πολύ σοβαρές και ίσως καταστροφικές για την ελληνική οικονομία με τα σημερινά της δεδομένα. Το κρίσιμο σημείο και των δύο εκθέσεων είναι ότι η ελληνική οικονομία θα πληγεί περισσότερο από τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, που αντιμετωπίζουν επίσης το πρόβλημα της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού και προχωρούν ήδη σε λοκντάουν, επειδή δεν διαθέτει εναλλακτικές παραγωγικές λύσεις για την ανάσχεση της ύφεσης. Προς επίρρωση της διαπίστωσης αυτής και οι δύο εκθέσεις επικαλούνται τη διαφορά στην ψαλίδα των επιτοκίων κρατικών ομολόγων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, μια διαφορά που έτεινε να μηδενιστεί και σήμερα έχει αυξηθεί, παρ’ ό,τι η Ιταλία βρίσκεται σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα στο μέτωπο κατά του κορωνοϊού.

ελληνική οικονομία Κορωνοϊός

Ελληνική οικονομία – Κορωνοϊός: Οι δύο εκθέσεις

Στις δύο εκθέσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναφέρεται ότι με μόνα μέσα τον εξωτερικό δανεισμό και τις πιστώσεις από τις επιδοτήσεις της ΕΕ στα δεύτερο μισό του 2021 η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το υφεσιακό κύμα που αναμένεται. Επισημαίνεται η επείγουσα ανάγκη εσωτερικής χρηματοδότησης δράσεων που θα ενισχύσουν την κατανάλωση, η οποία αν εξελιχτεί με τις γιορτές των Χριστουγέννων σε κατάσταση μερικού λοκντάουν και την αγορά σε μερική λειτουργία θα καταλήξει να γίνει το κεντρικό δομικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.

Στις δύο εκθέσεις παρουσιάζονται οι προσπάθειες άλλων ευρωπαϊκών κρατών, που φέρνοντας τα λοκντάουν «μπροστά» και σχεδιάζοντας να διαθέσουν ολόκληρο τον Νοέμβριο για την ανάσχεση της πανδημίας ευελπιστούν ότι θα διασώσουν τη φετινή περίοδο των εορτών για τις οικονομίες τους.

Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τον χρόνο των λοκντάουν και σε συνάρτηση με τις προβλεπόμενες επιπτώσεις τους στην οικονομία αναμένεται να ληφθούν προσεχώς, καθώς -πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- η συμβίωση των επιστημόνων του υγειονομικού κλάδου  με τους οικονομολόγους, που συμβουλεύουν την κυβέρνηση, γίνεται ολοένα και δυσκολότερη, όσο ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται.

Ειδικού συνεργάτη

Κορωνοϊός Ελλάδα

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Μενού