Κορωνοϊός Ελλάδα – Λύματα: «40.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική»

Κορωνοϊός Ελλάδα - Λύματα: Την εκτίμηση ότι αυτή τη στιγμή στην Αττική υπάρχουν 40.000 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού κάνει ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης, επεξεργαζόμενος τα λύματα από το λεκανοπέδιο.

Κορωνοϊός Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα – Λύματα: Την εκτίμηση ότι αυτή τη στιγμή στην Αττική υπάρχουν 40.000 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού κάνει ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης, επεξεργαζόμενος τα λύματα από το λεκανοπέδιο. Όπως λέει στα ΝΕΑ η εικόνα που έχει το εργαστήριό του από την επεξεργασία των λυμάτων συνήθως βρίσκεται δύο-τρεις ημέρες μπροστά από τις επίσημες ανακοινώσεις για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Βάσει των στοιχείων από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας η εκτίμηση για τη Δευτέρα και την Τρίτη ήταν ότι τα ενεργά κρούσματα έφταναν τις 28.000-40.000. Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη διαπιστώθηκε μια απότομη και ανησυχητική αύξηση του ιικού φορτίου σε σχέση με την εικόνα της περασμένης Τρίτης. Όπως εξηγεί όταν κάποιος κολλήσει τον ιό δεν θα φανούν τα συμπτώματα της νόσου (αν πρόκειται να νοσήσει) αμέσως στους γύρω του αλλά ο ίδιος θα εναποθέσει ιικό φορτίο μέσα σε 3-4 ώρες το πολύ στο αποχευτευτικό σύστημα της πόλης.

Κορωνοϊός Ελλάδα

Τσακρής: Εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα θα συζητηθεί η μορφή και η έκταση ενός lockdown

Από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 εκτιμά ότι αν τα μέτρα δεν αποδώσουν σε δύο εβδομάδες «θα πέσει στο τραπέζι η έκταση και η μορφή» ενός ευρύτερου lockdown. Όπως είπε για την επιδημία του κορωνοϊού «για να είμαστε σίγουροι ότι δεν μεταδίδεται θα πρέπει να είμαστε μόνοι μας στο δωμάτιο». Επανέλαβε, δε, ότι οι δύο σημαντικότεροι παράγοντες για τους επόμενους μήνες είναι:

– η σωστή χρήση της μάσκας με την κάλυψη της μύτης να είναι ιδιαίτερα σημαντική τον χειμώνα προκειμένου να την κρατάει ζεστή

– ο εξαερισμός των χωρών καθώς έχει μεγάλη σημασία να μειώνεται το ιικό φορτίο γιατί όσο μεγαλύτερο είναι το φορτίο αυτό τόσο πιο αυξημένη πιθανότητα σοβαρής μόλυνσης

Ερωτηθείς για τα εμβόλια για τον κορωνοϊό είπε ότι «το θέμα είναι η διαθεσιμότητά τους καθώς χρειάζονται και ειδικές συνθήκες μεταφοράς» εκτιμώντας ότι «στο επιδημικό κύμα που έχουμε μπροστά μας δύσκολα να το έχουμε διαθέσιμο». Όσον αφορά, τέλος, στην πρόβλεψη για 4.000 νεκρούς μέχρι τον Φεβρουάριο εξήγησε ότι «ίσχυε με τα προηγούμενα μέτρα και ήταν αρκετά λογική» καθώς, όπως είπε, «η αύξηση των κρουσμάτων μετά από 1-2 εβδομάδες συνδέεται με αύξηση των θυμάτων.

Τσάμης: Στο 80% η πληρότητα των μονάδων Covid

Από εκεί και πέρα για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο μικροβιολόγος πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Τσάμης. Όπως εξήγησε η κατάσταση στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας είναι σε οριακή κατάσταση με την πληρότητα των μονάδων να αγγίζει έως και το 80%.

Ο κ. Τσάμης, σημείωσε πως τα μέτρα θα έχουν αποτέλεσμα εαν εφαρμοστούν, τονίζοντας ότι η εστία του προβλήματος είναι οι συναθροίσεις. Η χρήση μάσκας είναι και η αποφυγή του συνωστισμού είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή, υπογράμμισε ενδεικτικά. Ενώ πρόσθεσε απευθυνόμενους σε όσους έχουν επιφυλάξεις για τη χρήση μάσκας, πως δεν είναι ντροπή αλλά σωτήρια η σωστή χρήση μάσκας.

Τέλος, υπογράμμισε ότι τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν τεράστιο θέμα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη. Ενώ άφησε και αιχμές λέγοντας πως οι παρεμβάσεις δεν έγιναν έγκαιρα.

Κορωνοϊός Ελλάδα

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Μενού