Κορωνοϊός Ελλάδα: Το απόγευμα ανακοινώνει τα νέα μέτρα ο Μητσοτάκης

Κορωνοϊός Ελλάδα: Νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα με περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης

Κορωνοϊός Ελλάδα: Το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί, με τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες για το δεύτερο κύμα της πανδημίας και τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, στις 18:00, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει τα μέτρα οικονομικής στήριξης που ενεργοποιεί η κυβέρνηση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς θα εξειδικεύσει τα μέτρα που θα εφαρμοστούν και ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης θα αναλύσει τα υγειονομικά δεδομένα.

«Πρέπει όπως και στην πρώτη φάση όπου πήραμε μέτρα νωρίς, να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυστηρότερα μέτρα ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μειώσουμε την πίεση η οποία ασκείται στο σύστημα υγείας. Θα ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα», σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Θα ξαναπώ ότι ο στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown, γι’ αυτό και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών. Μία πολιτική η οποία όμως πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο απόλυτο. Το επόμενο 15νθημερο είναι στην κυριολεξία κρίσιμο και στο μέτωπο αυτό κάθε Υπουργείο έχει τη δική του θέση. Για παράδειγμα η τηλεργασία την οποία έχουμε εφαρμόσει πρέπει και να τηρείται και πρέπει να παρακολουθείται από όλους σας. Οι συγκοινωνίες έχουν ήδη προχωρήσει στην εξεύρεση άμεσων λύσεων για τη βελτίωση συνθηκών στην καθημερινή μετακίνηση. Είναι ένας διαρκής αγώνας αυτός ο οποίος γίνεται. Και βέβαια τα οικονομικά υπουργεία επεξεργάζονται ήδη μέτρα ανακούφισης εργαζομένων και επιχειρήσεων που θα επηρεαστούν εκ των πραγμάτων περισσότερο από τα μέτρα τα οποία θα αναγγείλουμε» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης.

Επίσης, κατήγγειλε τις επιθέσεις που δέχεται τις τελευταίες μέρες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. «Βρίσκω απαράδεκτο το γεγονός ότι κάποιοι έχουν επιλέξει να στοχοποιήσουν επιστήμονες. Και θεωρώ ότι συγκεκριμένα η στοχοποίηση του καθηγητή, του κ. Τσιόδρα, η οποία είναι πολύ συστηματική τις τελευταίες μέρες είναι απαράδεκτη. Εάν θέλουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να μας ασκήσουν κριτική, εδώ είμαστε να ασκήσουν κριτική στην Κυβέρνηση, σε εμένα προσωπικά, στους υπεύθυνους υπουργούς, αλλά να στοχοποιούνται επιστήμονες οι οποίοι το μόνο το οποίο κάνουν είναι να καταθέτουν την επιστημονική τους γνώση προς κρίση στην Πολιτεία για να παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις, είναι κάτι το οποίο θεωρώ ότι είναι τελείως-τελείως λανθασμένο, ειδικά σε μία συγκυρία όπου πρέπει και πάλι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας για την ορθότητα των μέτρων που λαμβάνουμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κορωνοϊός Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα: Ποια μέτρα έχουν πέσει στο τραπέζι

Τις πιο βαριές συνέπειες αναμένεται να υποστεί ο κλάδος της εστίασης και διασκέδασης, καθώς οι προτάσεις που είχαν πέσει χθες στο τραπέζι του Μαξίμου ήταν να κλείνουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 10 ή και τις 9 το βράδυ. Αντίστοιχα, θα ξεκινά νωρίτερα, ενδεχομένως και από τις 10 ή 11 το βράδυ ο περιορισμός κυκλοφορίας. Μάλιστα εξετάζεται οι περιορισμοί αυτοί να ισχύσουν για ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο για τις πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές.

Επίσης φαίνεται ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται πλέον στο μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας μεταξύ νομών, καθώς για παράδειγμα στην περίπτωση των Σερρών η κατάσταση χειροτέρεψε δραματικά διότι πολίτες από γειτονικούς νομούς με αυστηρά μέτρα πήγαιναν εκεί για να διασκεδάσουν.

Ένα άλλο μέτρο που έχει συζητηθεί είναι η καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και στις πράσινες και κίτρινες περιοχές.

Επίσης στο τραπέζι έπεσε το ενδεχόμενο αύξησης ακόμη και διπλασιασμού του ποσοστού τηλεργασίας, που θεωρητικά σήμερα είναι στο 40%. Και εδώ όμως το ζήτημα είναι η εφαρμογή του μέτρου, το οποίο πέραν όλων των άλλων είναι κρίσιμο και για την αποφυγή συνωστισμού στα ΜΜΜ. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης εμμέσως “κάρφωσε” χθες κατά κύριο λόγο τους αρμόδιους υπουργούς Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, λέγοντας ότι το επόμενο 15νθημερο είναι στην κυριολεξία κρίσιμο, ότι στο μέτωπο αυτό κάθε Υπουργείο έχει τη δική του θέση και προσθέτοντας ότι: “Για παράδειγμα η τηλεργασία την οποία έχουμε εφαρμόσει πρέπει και να τηρείται και πρέπει να παρακολουθείται από όλους σας.”

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για υπερωρίες που δεν θα πληρώνονται και για εργασία τις Κυριακές, καθώς και αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο.

Συγκεκριμένα τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός είναι:

– Χρήση μάσκας παντού

– Μείωση ωραρίου εστιατορίων καφέ και λοιπών χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 21:00 ή στις 22:00

– Aπαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ από την ώρα κλεισίματος της εστίασης μέχρι και τις 5.00 το πρωί

– Χρήση μάσκας και στην έξοδο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και όταν καθόμαστε.

– Η υποχρεωτική τηλεργασία παρατείνεται μέχρι 30 Νοεμβρίου τουλάχιστον, αλλά το ποσοστό παραμένει στο 40%

Διαβάστε ακόμα:

Κορωνοϊός Ελλάδα: 1.211 νέα κρούσματα, 12 θάνατοι, 114 σε ΜΕΘ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού