Κορωνοϊός Ελλάδα: Κυβέρνηση στα όρια

Κορωνοϊός Ελλάδα: Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από νεοδημοκρατικές κοινοβουλευτικές πηγές, στις τελευταίες μετρήσεις καταγράφεται ευθεία συσχέτιση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την αντιλαμβανόμενη από τους πολίτες πολιτική ευθύνη για τη δυσμενή εξέλιξη της πανδημίας

Μητσοτάκης

Κορωνοϊός Ελλάδα: Η ταχεία επέκταση της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες παράγει σοβαρές πολιτικές εξελίξεις στο παρασκήνιο, που επιδρούν σημαντικά στο σκηνικό παρά το λοκντάουν που έχει επιβληθεί. Πιο ενδιαφέρον στοιχείο των τελευταίων δεδομένων, που παρακολουθούνται από πολύ κοντά από τους επιτελείς του μεγάρου Μαξίμου, η γρήγορη αποδυνάμωση του προφίλ του πρωθυπουργού, που μέχρι τον περασμένο μήνα, φαινόταν να μην επηρεάζεται από τις κυβερνητικές αστοχίες.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από νεοδημοκρατικές κοινοβουλευτικές πηγές, στις τελευταίες μετρήσεις καταγράφεται ευθεία συσχέτιση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την αντιλαμβανόμενη από τους πολίτες πολιτική ευθύνη για τη δυσμενή εξέλιξη του κορωνοϊού. Στο μέγαρο Μαξίμου οι συνεργάτες του πρωθυπουργού είδαν με έκπληξη εκτόξευση του δείκτη δυσαρέσκειας κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη από την ημέρα της συνέντευξης Τύπου με τον Σωτήρη Τσιόδρα, φαινόμενο που συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες και καθώς άρχισε η εφαρμογή των μέτρων του λοκντάουν.

Κορωνοϊός Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα: Η επικοινωνιακή λύση

Όπως μεταφέρουν οι ίδιες πηγές, επικοινωνιακή λύση στο πρόβλημα αυτό επιλέχτηκε από το πρωθυπουργικό επιτελείο να είναι οι όσο το δυνατό λιγότερες δημόσιες αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πανδημία. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ως το τέλος του Νοεμβρίου να μην μιλήσει καθόλου ο πρωθυπουργός για τον κορωνοϊό (εκτός τυχόν δραματικών εξελίξεων) και αν μιλήσει οι αναφορές του να περιοριστούν μόνο σε «καλά νέα» (π.χ. εμβόλιο). Σε εφαρμογή της επιλογής αποφασίστηκε αμέσως η μη διεξαγωγή της από πριν προγραμματισμένης συζήτησης στη Βουλή για την κατάσταση στις συγκοινωνίες. Επίσης αποφασίστηκε τα «κακά νέα» να τα ανακοινώνουν από ‘δω και πέρα οι υπουργοί. Όπως και έγινε, με τις συνεντεύξεις Κικίλια και Κ. Καραμανλή που ακολούθησαν αμέσως μετά τη συνέντευξη Μητσοτάκη-Τσιόδρα. Τέλος, επιλέχτηκε κατά τη διάρκεια του λοκντάουν να καταβληθούν προσπάθειες να πληγεί το προφίλ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να αποφορτιστεί η πίεση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παράλληλα, τα άσχημα νέα για το βαρύ κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ συνεχίζουν να φτάνουν στο μέγαρο Μαξίμου, σε συνέχεια της κακής επικοινωνιακής εβδομάδας για την κυβέρνηση. Εκφραστές της δυσαρέσκειας είναι κυρίως βουλευτές της περιφέρειας, που γίνονται αποδέκτες οργισμένων  μηνυμάτων από παραγωγικούς φορείς και πολίτες της εκλογικής βάσης τους.

Ταυτόχρονα, εντείνονται οι ως σήμερα δειλές κινήσεις βουλευτών που δεν ανήκουν στους «μητσοτακικούς» ή τους συνεργαζόμενους με τον πρωθυπουργό. Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, η παρέμβαση Δένδια, με τον υπουργό Εξωτερικών (που είναι γνωστό ότι έχει δυσκολίες συνεργασίας με το διπλωματικό επιτελείο του μεγάρου Μαξίμου), σε συνέντευξη του σε γερμανικό μέσο να αμφισβητεί ευθέως τις επιλογές Μητσοτάκη στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Ο υπουργός Εξωτερικών, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δέχεται όλο και συχνότερα και όλο και περισσότερους νεοδημοκράτες βουλευτές στο γραφείο του, όπου παρ’ όλο που τίποτα συγκεκριμένο δεν διαρρέει οι συζητήσεις επικεντρώνονται στην «επόμενη μέρα» της ΝΔ.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν με έμφαση τις δημόσιες αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην ανάγκη ευρύτερων συναινέσεων στο πλαίσιο της προσπάθειας να αναχαιτιστεί η πανδημία. Η λύση αυτή, θα αποφορτίσει την πίεση από δυσαρέσκεια που συσσωρεύεται σε βάρος της ΝΔ και θα δώσει ανάσα, σ’ ένα ζήτημα που οποιαδήποτε κυβέρνηση δύσκολα θα χειριζόταν από μόνη της, είναι μια συζήτηση που βρίσκεται αυτές τις μέρες στα χείλη νεοδημοκρατών βουλευτών, που άκουσαν με θετικό τρόπο την άτυπη παρέμβαση Τσίπρα για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής (στο πρόσωπο του Ηλία Μόσιαλου).

(Ειδικού συνεργάτη)

Μητσοτάκης - Μοσιαλος

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Μενού