Κορωνοϊός Ελλάδα: Πρόταση που σοκάρει για τον έλεγχο της πανδημίας

Η άτυπη ομάδα εμπειρογνωμόνων του μεγάρου Μαξίμου (στην οποία συμμετέχουν οικονομολόγοι, εξειδικευμένοι επιστήμονες στα οικονομικά της υγείας, γιατροί και άλλες ειδικότητες) στην τελευταία σύσκεψή της εξέτασε την πρόταση μέλους της για ολικό αποκλεισμό όλων των περιοχών της χώρας με κυκλικό τρόπο και απαγόρευση επικοινωνίας από νομό σε νομό, όποτε κάποιος νομός βρίσκεται σε ολικό αποκλεισμό

Κορωνοϊός Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα: Μια σοκαριστική πρόταση για τον έλεγχο της πανδημίας έπεσε στο τραπέζι του μεγάρου Μαξίμου πριν λίγες μέρες, όπως μεταφέρουν πληροφορίες από έγκυρες πηγές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Η πρόταση κατατέθηκε στο πλαίσιο άτυπης σύσκεψης εμπειρογνωμόνων, με σκοπό να αναζητηθούν μέθοδοι υποβοήθησης της οικονομικής δραστηριότητας όταν έχουν επιβληθεί μέτρα περιορισμού της κοινωνικής κινητικότητας για να ελεχθεί η εξάπλωση της νόσου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επειδή καμιά επιστημονική διαβεβαίωση δεν υπάρχει ότι η πανδημία θα ελεγχθεί την επόμενη περίοδο και ούτε το εμβόλιο θα επιδράσει άμεσα στην παραγωγική επανενεργοποίηση της οικονομίας για να αποφευχθούν τα χειρότερα, αναφέρεται ότι το επιτελείο συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη αναζητεί λύσεις για την απάλυνση των συνεπειών του λοκντάουν στην οικονομία.

Αναφέρεται επίσης ότι ανάλογες προσπάθειες αναλαμβάνονται και σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, καθώς επιβεβαιώνεται ότι η μάχη για την επανεκκίνηση των ευρωπαϊκών οικονομιών σε πλαίσιο περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού θα είναι μακρύς και δύσκολος αγώνας και δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για τις αισιόδοξες  προηγούμενες προβλέψεις για αναπτυξιακή εκτίναξη το 2021.

Όπως επίσης, μετέφεραν οι ίδιες πηγές, ήδη έχει διερευνηθεί από μεριάς του Παρισιού η διάθεση της Αθήνας να συναινέσει σε έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ εντός του Δεκεμβρίου, με σκοπό την επανεξέταση του σχεδίου διάσωσης που έχει ήδη εγκριθεί από το περασμένο καλοκαίρι για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, με σκοπό τον τυχόν εμπλουτισμό του από πρόσθετες ενισχύσεις προς τις χώρες-μέλη.

Η άτυπη ομάδα εμπειρογνωμόνων του μεγάρου Μαξίμου (στην οποία συμμετέχουν οικονομολόγοι, εξειδικευμένοι επιστήμονες στα οικονομικά της υγείας, γιατροί και άλλες ειδικότητες) στην τελευταία σύσκεψή της εξέτασε την πρόταση μέλους της για ολικό αποκλεισμό όλων των περιοχών της χώρας με κυκλικό τρόπο και απαγόρευση επικοινωνίας από νομό σε νομό, όποτε κάποιος νομός βρίσκεται σε ολικό αποκλεισμό.

Κορωνοϊός Ελλάδα Μαξίμου

Κορωνοϊός Ελλάδα: Πιλοτικά στη Βόρεια Ελλάδα

Η πρόταση σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εξετάζεται σοβαρά και ενδεχομένως θα δοκιμαστεί πιλοτικά στη Βόρεια Ελλάδα την προσεχή περίοδο, ώστε να μετρηθούν οι επιδράσεις της και να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σχετικά με την υιοθέτησή της ή όχι από την άνοιξη του 2021, στην περίπτωση που θα χρειαστούν και νέα λοκντάουν.

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, η πρόταση βασίζεται στη διαπίστωση ότι εκτός από την κοινωνική κινητικότητα σε τοπική κλίμακα στην εξάπλωση της πανδημίας συμβάλλει και η ευρύτερη κοινωνική κινητικότητα, που συνδέεται περισσότερο  με τις οικονομικές δραστηριότητες. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η λειτουργία των τοπικών οικονομιών με περιοδικό τρόπο, αντί της πλήρους αναστολής λειτουργίας ολόκληρων κλάδων της αγοράς όπως συμβαίνει στα λοκντάουν όπως εφαρμόζονται σήμερα, θα έδινε ανάσες ζωής σε ολόκληρους κλάδους.

Τέλος, η τοπικά εκτιμώμενη και ελεγχόμενη εξάπλωση της νόσου covid-19, θα διευκολύνει σε επί μέρους μετρήσεις για τα τοπικά χοτ σποτ εξάπλωσης της πανδημίας, ώστε τα υγειονομικά μέτρα και οι μέριμνες για προετοιμασία των τοπικών υποδομών υγείας να προετοιμάζονται από νωρίς και πριν φτάσουν στα όριά τους.

(Ειδικού συνεργάτη)

Κορωνοϊός Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Κορωνοϊός Ελλάδα: 2.835 νέα κρούσματα -766 στη Θεσσαλονίκη- 38 θάνατοι, 366 σε ΜΕΘ

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Μενού