Κορωνοϊός Ελλάδα: Γιατί αργούν να αποδώσουν τα μέτρα – Προς παράταση του lockdown

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων αν δεν ελαττωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας»

Πανελλαδικό Lockdown

Κορωνοϊός Ελλάδα: Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας τριψήφιος αριθμός θυμάτων, φτάνοντας τους 108 ενώ την ίδια ώρα το σύστημα υγείας να είναι στα όριά του με τους διασωληνωμένους να ανέρχονται σε 522, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Αυξημένος ήταν και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ενώ μικρή σταθεροποίηση διαφαίνεται στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Πιο συγκεκριμένα, χθες ανακοινώθηκαν 522 ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και 2.311 νέα κρούσματα.

Με αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν τίθεται θέμα για άρση των περιορισμών από την 1η Δεκεμβρίου.

Σχολιάζοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας ο καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Χ. Γώγος εξήγησε πως δεν μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων αν δεν ελαττωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας. Μάλιστα έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα στην παρούσα φάση την «ασφαλή, αποτελεσματική και ισότιμη αντιμετώπιση των ασθενών που βρίσκονται όχι μόνο ΜΕΘ αλλά και στις απλές κλίνες COVID».

Γιατί αργούν να αποδώσουν τα μέτρα

Αναφερόμενος στους «επίμονους» αριθμούς των διασωληνωμένων, παρά τα μέτρα, ο κ. Γώγος, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι παρατηρείται επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων αλλά η αντανάκλασή της στην ελάττωση του αριθμού των νοσηλευομένων ακολουθεί μετά από περίπου μια εβδομάδα, καθώς χρειάζονται επτά ημέρες για να εμφανιστούν τα βαριά συμπτώματα της νόσου.

«Χρειάζονται 15 ημέρες οπωσδήποτε, για να δούμε τη μείωση στη βδομάδα και άλλη μια εβδομάδα για να δούμε την επίδραση στο σύστημα υγείας και να έχουμε μια καλή νοσηλεία», σημείωσε ο κ. Γώγος.

Με αυτά τα δεδομένα, τόνισε ότι η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη και πως αν παρατηρηθεί πτώση της καμπύλης στα 1.000 με 2.000 κρούσματα αυτό ότι «μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη χαλάρωση των πρώτων μέτρων.

Τους λόγους για οποίους καθυστερεί να φανεί η απόδοση των μέτρων επιχείρησε να συνοψίσει ο καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής Ιατρικής στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής. Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο κ. Παρασκευής συμπέρανε επίσης πως τα μέτρα έχουν σταθεροποιήσει τον αριθμό κρουσμάτων, αλλά στον αριθμό των διασωληνωμένων θα καθυστερήσει να φανεί μείωση.

«Το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο σε μεγάλη αστική περιοχή, όπως η Θεσσαλονίκη προκαλεί τεταμένη ενδοοικογενειακή μετάδοση και η αναμενόμενη βελτίωση έχει καθυστερήσει κατά μία εβδομάδα ως και 10 ημέρες», εξήγησε.

Άλλοι παράμετροι στις επιπλέον μεταδόσεις εν μέσω lockdown είναι η χαλάρωση, η κόπωση και ίσως ο μεγαλύτερος βαθμός κινητικότητας σε σχέση με την προηγούμενη καραντίνα., πρόσθεσε ο κ. Παρασκευής, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των διαγνωστικών εξετάσεων βοηθά μεν στην έγκαιρη διάγνωση αλλά δυσχεραίνει την άμεση εκτίμηση της πορείας της πανδημίας.

Κορωνοϊός Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα – Διευθυντής ΜΕΘ Παπανικολάου: Απελπισία η κατάσταση στις ΜΕΘ

Δραματική έκκληση για βοήθεια από την πολιτεία απηύθυνε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος, αναφέροντας μάλιστα ότι φοβάται το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Ο ίδιος είπε ότι «η κατάσταση είναι απελπιστική, έχουμε γεμίσει στις εντατικές… Είναι τρίτη συνεχόμενη γενική εφημερία που έχουμε 80 νέες εισαγωγές που χρειάζονται υποστήριξη και δεν έχουμε κρεβάτι εντατικής για να τους βοηθήσουμε. Όταν αρχίζουμε να διασωληνώνουμε χρειάζεται και καταστολή και χρειάζεται και προσωπικό που δεν το έχουμε στην εντατική, τα έχουμε δώσει όλα στην εντατική».

Και πρόσθεσε ότι «Μπήκε ο στρατός, μπήκαν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, όμως η κορυφή, δηλαδή οι εντατικές, έχουν γεμίσει είναι απελπισία. Η πολιτεία πρέπει να πάρει πιο γενναία μέτρα, πρέπει να αυξήσουμε τη δύναμη πυρός, όχι ημίμετρα. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θεριό με ημίμετρα (…) Οι νεκροί έφτασαν τριψήφιο αριθμό τι άλλο έκκληση να κάνουμε να φτάσουμε τετραψήφιο;».

Ο κ. Καπραβέλος, μιλώντας στο ΣΚΑΪ είπε ότι δεν έχουμε ξεμπλέξει με το δεύτερο κύμα και πως μόλις ανοίξει η οικονομία θα ακολουθήσει το τρίτο κύμα. Πρόσθεσε ακόμη, πώς όλες οι ηλικίες προσβάλλονται και χρειάζεται προσοχή απ’ όλους.

ΜΕΘ

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού