Κατρούγκαλος: Θα είναι σημαντική ήττα για την Ελλάδα ο κ Μητσοτάκης να γυρίσει για τρίτη φορά από Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με αφηρημένες αναφορές στην Τουρκία

Θα είναι σημαντική ήττα για την Ελλάδα, μετά από τις χειρότερες παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της τελευταίας 25ετίας ο κ Μητσοτάκης να γυρίσει για τρίτη φορά από Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με αφηρημένες αναφορές στην Τουρκία και να δηλώσει "απόλυτα ικανοποιημένος"

Κατρούγκαλος

«Η Άγκυρα επιδιώκει να αναδιαμορφώσει υπέρ της τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ενισχύσει τη θέση της ενόψει ενός “διαλόγου εφ ‘ όλης της ύλης” με τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει σοβαρές ευθύνες γιατί εγκατέλειψε την πρωτοβουλία των κινήσεων πλήρως στην άλλη πλευρά» τοινίζει σε συνέντευξή του στο iEidiseis.gr, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Η ορθή στρατηγική για τη χώρα μας είναι να μετατρέψει τις κόκκινες γραμμές μας σε ευρωτουρκικές, καλώντας την ΕΕ να υιοθετήσει μία διττή πολιτική απέναντι στην Τουρκία: Αφενός να ασκεί με κάθε μέσο πίεση για την αποτροπή της επιθετικότητας της με ισχυρές κυρώσεις, και αφετέρου να αποκαταστήσει συνθήκες ουσιαστικού διαλόγου μαζί της, βάζοντας στο τραπέζι την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης, την εφαρμογή και επικαιροποίηση της Δήλωσης για το προσφυγικό και τη συζήτηση επί περιφερειακών θεμάτων. Ένας διάλογος στον οποίο η Ελλάδα οφείλει να συμμετέχει ενεργά. Ο κ Μπορέλ αναφέρθηκε προφορικά σε κατάλογο κυρώσεων κατά το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών του Αυγούστου. Ορισμένες από αυτές, όπως η απαγόρευση δανεισμού τουρκικών τραπεζών από ευρωπαϊκές ή τομεακές κυρώσεις στην ενέργεια, είναι ισχυρές κυρώσεις. Εναπόκειται στον κ. Μητσοτάκη να δώσει αυτή τη φορά μια μάχη επί της ουσίας ακόμα και με την χρήση βέτο και να μην επιδιώκει, όπως συνήθως πράττει, να διαχειριστεί επικοινωνιακά το ζήτημα για μία ακόμη φορά. Έχουμε εδώ και καιρό πει ότι η άμεση επέκταση χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης με προοπτική επέκτασης και νοτίως της Κάσου, Καρπάθου και στο Καστελλόριζο. είναι άλλο ένα διπλωματικό όπλο, προσθέτει ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Θα είναι σημαντική ήττα για την Ελλάδα, μετά από τις χειρότερες παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της τελευταίας 25ετίας ο κ Μητσοτάκης να γυρίσει για τρίτη φορά από Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με αφηρημένες αναφορές στην Τουρκία και να δηλώσει “απόλυτα ικανοποιημένος”. Θα είναι επίσης ενδεικτικό των μεγάλων  αδυναμιών της ΕΕ να αποτελέσει ισχυρό και αξιόπιστο γεωπολιτικό παίκτη, αναφέρειμ ε[πισης ο κ. Κατρούγκαλος.

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού