Εντυπωσιακή στροφή του ΔΝΤ για την Ελλάδα: Από ‘κει που ζητούσε πλεονάσματα τώρα χρειάζεται το έλλειμμα – Υπαινιγμός για ύφεση το 2021

Tο Ταμείο σχετικά με το πτωχευτικό που ψηφίστηκε πρόσφατα με μεγάλες αντιδράσεις, κανει λόγο για "ηθικό κίνδυνο" που πρέπει  να αντιμετωπιστεί

ΔΝΤ

Η ζοφερή εικόνα της οικονομίας λόγω της πανδημίας αντανακλάται ανάγλυφα από τη εντυπωσιακή “τούμπα” του ΔΝΤ για την Ελλάδα, σε έκθεση του Ταμείου, όπου προβλέπεται ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμες, κυρίως λόγω της αυξημένης στήριξης από την Ε.Ε. και την ΕΚΤ, και το σημαντικό «μαξιλάρι ασφαλείας».

Ωστόσο, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της μπορεί να πληγεί σε περίπτωση δυσμενώνεξελίξεων, και για να αποφευχθεύ αυτό το ενδεχόμενο το ΔΝΤ από ‘κει που ζητούσε πλεονάσματα τώρα προτρέπει για έλλειμμα ώστε να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος  να χρηματοδοτηθεί η οικονομία.

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι η στήριξη προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δεν πρέπει να διακοπεί πρόωρα και δεδομένης της εξάρτησης της Ελλάδας από τον τουρισμό και τη ναυτιλία, η οικονομία θα συνεχίσει να δέχεται ισχυρά χτυπήματα. Έτσι, η διατήρηση της δημοσιονομικής στήριξης και η συνετή χρήση του δημοσιονομικού περιθωρίου πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα βραχυπρόθεσμα, επισημαίνουν οι οικονομολόγου του ΔΝΤ, ώστε δεδομένου του μεγάλου παραγωγικού κενού και για να περιοριστεί ο κίνδυνος πρόκλησης μόνιμης οικονομικής ζημιάς από την πανδημία, πρέπει να αποφευχθεί παση θυσία μια απότομη δημοσιονομική συρρίκνωση το 2021, θέτοντας στόχο ένα έλλειμμα 2% του ΑΕΠ τουλάχιστον.

Η τελευταία αυτή αναφορά αποτελεί σαφή υπαινιγμό για το ενδεχόμενο ύφεσης και κατά το 2021, την νλωραω που ο κρατικός προϋπολογισμός βρίσκεται στη Βουλή και πολλά από τα στοιχεία του δεν συβναδλιζπουν και τόσο αρμονικά με τις υποδείξεις του ΔΝΤ.

Το Ταείο και σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες δεν διστάζει να κρατήσει αποστάσεις από κυβερνητικές επιλογές, με τη σημείωση ότι το πρόγραμμα “Ηρακλή” είναι καλοδεχούμενο αλλά δεν αποτελεί σύμφωνα με το Ταμείο μια συνεκτική λύση, δοιατύπωση που αφήνει ορθάνοιχτο το θέμα της bad bank.

Επίσης, το Ταμείο σχετικά με το πτωχευτικό που ψηφίστηκε πρόσφατα με μεγάλες αντιδράσεις, κανει λόγο για “ηθικό κίνδυνο” που πρέπει  να αντιμετωπιστεί.

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Μενού