Λέσβος: Ναυάγιο λέμβου με πρόσφυγες και μετανάστες – Εντοπίστηκε η σορός μίας εκ των αγνοουμένων [upd]

Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί σώοι 32 μετανάστες.

Εντοπίστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης βορειοανατολικά της Λέσβου η σορός τής μίας εκ των δύο αγνοουμένων γυναικών

Τη δεύτερη γυναίκα συνεχίζουν να αναζητούν δύο πλωτά του Λιμενικού, σκάφος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης κι αεροσκάφος της Frontex.

Υπενθυμίζεται ότι από τους συνολικά 34 Σομαλούς επιβαίνοντες σε λέμβο, που επιχειρούσε τις πρωινές ώρες να προσεγγίσει το νησί για να αποβιβαστούν, ήδη από τη θαλάσσια περιοχή Παλιού Μανταμάδου έχουν διασωθεί και μεταφερθεί στον περίκλειστο χώρο του λιμανιού της Μυτιλήνης, με σκοπό να προωθηθούν στη δομή της καραντίνας στον προσωρινό καταυλισμό του Καρά Τεπέ, 32 μετανάστες, και συγκεκριμένα 15 άνδρες, 14 γυναίκες και τρία παιδιά.

Μηταράκης για ναυάγιο μεταναστών στη Λέσβο: Έχει ευθύνη η τουρκική πλευρά

Tη λύπη του εξέφρασε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης για το ναυάγιο μεταναστών στη Λέσβο και τόνισε την ανάγκη λήψης αποφάσεων από τη διεθνή κοινότητα ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον η απώλεια ανθρώπινων ζωών εξαιτίας της λαθροδιακίνησης. Επίσης, καταλογίζει ευθύνες και στην τουρκική πλευρά που δεν τους διέσωσε.

Η δήλωση:

«Εκφράζω την λύπη μου για το ναυάγιο σήμερα στην Λέσβο και την απώλεια ανθρώπινων ζωών, παρά την άμεση επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος, που διέσωσε 32 επιβαίνοντες, στη μοιραία βάρκα.

Είναι αδιανόητο να επιτρέπεται να προσπαθούν να διασχίσουν το Αιγαίο φουσκωτές βάρκες που δεν πληρούν καμία προϋπόθεση ασφαλείας και οδηγούνται από ανθρώπους χωρίς άδεια και γνώση των κανόνων της θάλασσας.

Εκείνοι που το επιτρέπουν, πέραν του ότι παραβιάζουν την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, βάζουν, δυστυχώς εν γνώσει τους, σε μεγάλο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Προκύπτει από τις καταθέσεις των διασωθέντων ότι Τουρκική ακταιωρός που τους εντόπισε -μετά από κλήση της βάρκας στον αριθμό εκτάκτου ανάγκης – δεν τους παρείχε βοήθεια, δεν τους διέσωσε αλλά τους επέτρεψε να διασχίσουν παράτυπα τα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αλλά και οι ΜΚΟ που συμβάλλουν σε αυτές τις διαδρομές, πρέπει συναισθανόμενες τον πραγματικό τους ρόλο, να σταματήσουν άμεσα να συμβάλουν, άθελα τους ίσως, στην απώλεια ανθρώπων.

Η διεθνής κοινότητα οφείλει, με καίριες και αυστηρές παρεμβάσεις, να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές, συμβάλλοντας ουσιαστικά στον πλήρη τερματισμό των παράτυπων διαδρομών των λαθροδιακινητών.»

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού