Συρία: Προσέγγιση των αντιμαχόμενων πλευρών

Ο ΟΗΕ ελπίζει ότι αυτή η διαδικασία θα ανοίξει το δρόμο για τον τερματισμό της σύγκρουσης που μετρα ήδη περισσότερoυς από 380.000 νεκρούς από το 2011

Οι συριακές πλευρές συμφώνησαν σε μια ημερομηνία -την 25η Ιανουαρίου- και σε ένα πρόγραμμα για την επόμενη συνεδρίασή τους στη Γενεύη με θέμα την αναθεώρηση του Συντάγματος, δήλωσε σήμερα ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία.

“Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι σε θεση να σας ενημερώσω ότι η επιτροπή κατέληξε τώρα σε συμφωνία -και πιστεύω ότι είναι η πρώτη φορά που κατάφεραν να το πράξουν- συμφωνήσαμε σε ένα πρόγραμμα και σε μια ημερομηνία για την επόμενη συνεδρίαση”, δήλωσε ο Γκέιρ Πέντερσεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη, επειτα από πέντε ημέρες συνομιλιών.

Η Συνταγματική Επιτροπή αποτελείται από 45 μέλη -που εκπροσωπούν εξίσου την κυβέρνηση της Δαμασκού, την αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών- και συνεδρίασε τη Δευτέρα για τέταρτη φορά από τον Οκτώβριο του 2019.

Οι συνομιλίες στην επόμενη συνεδρίαση “θα αφορούν τις συνταγματικές αρχές ή στις βασικές αρχές του Συντάγματος”, εξηγησε ο Πέντερσεν.

Αρμόδια για την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2012, η Συνταγματική Επιτροπή συγκροτηθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 και συνεδρίασε για πρώτη φορά ένα μήνα αργότερα.

Βαθιές διαφωνίες μεταξύ των κύριων πρωταγωνιστών αλλά και η πανδημία της Covid-19 επιβράδυνσαν τον ρυθμό των συνεδριάσεων.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος περιλαμβάνεται στο ψήφισμα 2254, που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 από το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο προβλέπει επίσης τη διοργάνωση εκλογών υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ΟΗΕ ελπίζει ότι αυτή η διαδικασία θα ανοίξει το δρόμο για τον τερματισμό της σύγκρουσης που μετρα ήδη περισσότερoυς από 380.000 νεκρούς από το 2011.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απουσία προόδου ή τη βραδύτητα ο Πέντερσεν τόνισε ότι “αυτή η επιτροπή είναι σημαντική. Μπορεί να οικοδομήσει την εμπιστοσύνη και μπορεί να αρχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα. Επειτα από 10 χρόνια σύγκρουσης, δεν προκαλεί έκπληξη ότι η διαδικασία αυτή είναι αργή και δύσκολη”.

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Μενού