Νέα διαφωνία Αθήνας – Λευκωσίας για τις κυρώσεις στην Τουρκία

Στην Αθήνα, παρ’ ό τι οι κυπριακές ανησυχίες γίνονται κατανοητές, προέχει η επιλογή να υπάρξει κάποια καταδίκη της Τουρκίας, ακόμη και με το πιο ελάχιστο βήμα πιο πέρα από τις ως τώρα φραστικές καταδίκες. Επίσης, η ελληνική διπλωματία φαίνεται να μοιράζεται  την προσέγγιση του Βερολίνου στις ευρω-τουρκικές εξελίξεις, που μεταθέτει το ζήτημα ακόμη πιο πίσω, αναμένοντας την αλλαγή προεδρίας στις ΗΠΑ

Τουρκία

Προσπάθεια να συντονιστούν καταβάλλεται τις τελευταίες ώρες μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, για τη στάση που θα τηρήσουν στη σύνοδο της ΕΕ με θέμα τις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Αξιόπιστες πηγές του υπουργείου Εξωτερικών στην ελληνική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι η νέα διαφωνία μεταξύ των δύο ελληνικών πρωτευουσών αφορά όχι μόνο στο θέμα των κυρώσεων, που -αν υπάρξουν- αναμένονται πολύ ήπιες για το εύρος και την ποιότητα των κινήσεων της Άγκυρας σε βάρος χωρών-μελών της ΕΕ, αλλά και στη γενικότερη ευρωπαϊκή αντίδραση για την τουρκική εξωτερική πολιτική στην Ευρώπη.

Στη Λευκωσία, αναφέρουν οι ίδιες πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ, εκφράζεται μεγάλος προβληματισμός για τη γενικευμένη ενεργοποίηση από την ΕΕ ζητημάτων, από τη Λιβύη ως την ισλαμιστική τρομοκρατία, ενώ όπως λένε οι κύπριοι τα θέματα είναι το κυπριακό και οι τουρκικές παραβιάσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Αντίθετα, όπως επιμένει η κυπριακή διπλωματία, προβλήματα όπως η αποσταθεροποίηση του ΝΑΤΟ και το μεταναστευτικό, σχετίζονται με τη στρατηγική σχέση Τουρκίας-δύσης και δεν μπορούν να μπαίνουν στο ίδιο τραπέζι με τις απτές παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών-μελών της ΕΕ. Θα ήταν μεγάλη υποβάθμιση και τελικά θα ευνοούσε την Τουρκία ενώ ταυτόχρονα θα ήταν διπλωματική ήττα για την Ελλάδα και την Κύπρο οι παραβιάσεις αυτές να φορτώνονταν στο «μεγάλο καλάθι» των ευρωτουρκικών σχέσεων, προσθέτουν οι κύπριοι διπλωμάτες που συνεργάζονται με το ελληνικό ΥΠΕΞ για να επιτευχθεί κοινή ελληνοκυπριακή στάση.

Η Λευκωσία υπογραμμίζει πρόσθετα ότι ακόμη και η στάση της Γαλλίας, που υποστηρίζει σταθερά την Ελλάδα και την Κύπρο στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων, έχει μετακινηθεί από τις συγκεκριμένες τουρκικές παραβιάσεις στην ανατολική Μεσόγειο στη γενική ατζέντα των ευρωτουρκικών σχέσεων,  κάνοντας το Κυπριακό τριτεύον ζήτημα της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, παρά τις άλλες τουρκικές προκλήσεις στα Βαρώσια και ενώ μόλις ξεκινάει ο νέος γύρος διαλόγου Αναστασιάδη-Τατάρ.

Τουρκία

Τουρκία: Η προσέγγιση του Βερολίνου

Στην Αθήνα, παρ’ ό τι οι κυπριακές ανησυχίες γίνονται κατανοητές, προέχει η επιλογή να υπάρξει κάποια καταδίκη της Τουρκίας, ακόμη και με το πιο ελάχιστο βήμα πιο πέρα από τις ως τώρα φραστικές καταδίκες. Επίσης, η ελληνική διπλωματία φαίνεται να μοιράζεται την προσέγγιση του Βερολίνου στις ευρω-τουρκικές εξελίξεις, που μεταθέτει το ζήτημα ακόμη πιο πίσω, αναμένοντας την αλλαγή προεδρίας στις ΗΠΑ.

Η αδυναμία να τηρηθεί κοινή στάση από την Αθήνα και τη Λευκωσία στο μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική διπλωματία εδώ και πολλά χρόνια, δηλαδή τις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, θεωρείται από έμπειρους διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα ως μεγάλη αδυναμία, που τα αίτιά της βρίσκονται στην εξωτερική πολιτική δύο ταχυτήτων της Αθήνας την τελευταία περίοδο. «Δεν μπορεί να δηλώνεις ικανοποίηση για  τις φραστικές καταδίκες ενώ οι τουρκικές παραβιάσεις συνεχίζονται και κλιμακώνονται, διότι έτσι κάνεις την ξεκάθαρη προσχηματική απόσυρση του Oruc Reis από τις έρευνες στο Καστελόριζο ώστε η ΕΕ να μην το έχει μπροστά της ενώ συζητά για την Τουρκία, δήθεν ουσιαστική τουρκική υποχώρηση», έλεγαν οι έμπειροι διπλωμάτες με τους οποίους συνομιλήσαμε.

Ειδικού συνεργάτη

Τουρκία

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού