Η δοκιμασία των δημοσκοπήσεων

«Είναι σαν να λένε οι πολίτες στα κόμματα, αφήστε μας τώρα να ασχοληθούμε με τα σοβαρά προβλήματα και όταν τελειώσουμε θα έχουμε καιρό να ασχοληθούμε και με την πολυτέλεια της κομματικής μας προτίμησης»

Ειδικού συνεργάτη

Σε συνομιλία μας με επιφανές στέλεχος γνωστής εταιρείας δημοσκοπήσεων, και μιλώντας γενικά για το πολιτικό σκηνικό εν όψει του επόμενου έτους, ετέθη το ερώτημα πώς μπορεί να αντιφάσκουν τόσο έντονα τα ευρήματα των μετρήσεων για τον βαθμό κυβερνητικής επιτυχίας σε μια σειρά τομείς, από την πρόθεση ψήφου. Η απάντηση που δόθηκε ήταν πραγματικά αφοπλιστική: Όπως μας εξηγήθηκε, για τον συνομιλητή μας δεν υπάρχει κάτι το παράδοξο σ’ αυτή την αντίφαση, απλά η κοινή γνώμη έχει σε σημαντικό βαθμό αποσυνδέσει το κριτήριο αποτίμησης του οποιουδήποτε κυβερνητικού έργου ως παράγοντα διαμόρφωσης της εκλογικής συμπεριφοράς της. Όπως μας ελέχθη λέξη προς λέξη: «Είναι σαν να λένε οι πολίτες στα κόμματα, αφήστε μας τώρα να ασχοληθούμε με τα σοβαρά προβλήματα και όταν τελειώσουμε θα έχουμε καιρό να ασχοληθούμε και με την πολυτέλεια της κομματικής μας προτίμησης».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το φαινόμενο καταγράφεται στο σύνολο των διενεργούμενων δημοσκοπήσεων και δεν έχει διαφύγει της προσοχής των πολιτικών αναλυτών. Όμως, δεν είναι δουλειά των δημοσκόπων να το αναδείξουν στα «πολιτικά σημειώματα» που «σουμάρουν» κάθε δημοσκόπηση, αλλά ευθύνη των κομμάτων να το εντοπίσουν και να το αναλύσουν σε βάθος. Ωστόσο, μας δόθηκε η διαβεβαίωση ότι από πολλές εταιρείες δημοσκοπήσεων στο μη δημοσιοποιήσιμο τμήμα της ανάλυσης μιας μέτρησης που τίθεται στη διάθεση των κομμάτων-πελατών τους, υπογραμμίζεται αυτό το σημείο ως πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Η αναγνώριση ότι το κομματικό μας σύστημα διέρχεται μια από τις περιόδους της μεγαλύτερης αναξιοπιστίας του προς τους πολίτες, συνέχισε ο συνομιλητής μας, είναι και ο βασικός λόγος, με τον οποίο ερμηνεύεται η «αντοχή» του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν σε πολλά σημεία η εικόνα της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά έχει κλονιστεί. Αν οι πολίτες δεν πιστεύουν ότι η κινητικότητα στο κομματικό σκηνικό είναι το μέσο για να προκύψει όφελος για τους ίδιους και τη χώρα, αποφεύγουν ή αναβάλλουν τον προβληματισμό σχετικά με την ορθότητα της τελευταίας εκλογικής τους προτίμησης για αποφάσεις που μπορούν να ληφθούν αργότερα, και στην ανώδυνη ψηφοφορία μιας δημοσκόπησης δεν αποστασιοποιούνται από την πολιτική που λίγες ερωτήσεις πιο πάνω και πριν απαντήσουν σχετικά με την πρόθεση ψήφου, έχουν αξιολογήσει ως κακή. Αν μάλιστα η συγκυρία περιλαμβάνει και την πανδημία (γεγονός που καταγράφεται στην κοινή γνώμη ως πολύ απειλητικό στοιχείο), προστίθεται η λογική απροθυμία αλλαγών στο κομματικό σύστημα ως προσδοκία και αναβάλλονται για αργότερα οι απαιτήσεις από τα κόμματα, μετά το τέλος της πανδημίας.

Όπως προέκυψε από τον ενδιαφέροντα αυτό διάλογο, τα παραπάνω στοιχεία ευνοούν σε μεγάλο βαθμό τη ΝΔ, που ως κυβερνητικό κόμμα εξασφαλίζει έτσι ένα δεύτερο γύρο της παρατεταμένης περιόδου χάριτος. Αντίστοιχα, η αντιπολίτευση, ως μέρος του ίδιου απαξιωμένου κομματικού συστήματος, όχι μόνο δεν πιέζεται ως συνήθως από την κοινή γνώμη να «κατεβάσει» εναλλακτικές πολιτικές απέναντι σ’ εκείνες που κρίνονται ως αποτυχημένες, αλλά ταυτόχρονα παράγεται και το αίτημα των πολιτών προς την ίδια να αλλάξει και η ίδια τον εαυτό της. Κι αυτό ως προϋπόθεσης να πάψει να είναι τμήμα της αναξιόπιστης ομάδας πολιτικών φορέων που δεσπόζει σήμερα και να εκπέμψει την πειθώ μιας εναλλακτικής πολιτικής πρότασης, συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

Τέλος, όπως μας εξηγήθηκε, όλα τα παραπάνω ισχύουν απολύτως για όλα τα πεδία πολιτικής, με δύο εξαιρέσεις: την πανδημία και την οικονομία. Αν παραταθούν και παγιωθούν στον επόμενο γύρο των μετρήσεων τα ευρήματα γρήγορης επιδείνωσης της κυβερνητικής εικόνας σ’ αυτά τα δύο, η μεταστροφή και στην πρόθεση ψήφου θα είναι ταχεία αλλά και οι πιθανότητες ανακοπής της τάσης και του ρυθμού αποδόμησης της κυβέρνησης δεν θα μπορεί να αντιστραφεί.

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού