Covid-19: Περισσότερα από 90 εκατ. κρούσματα παγκοσμίως – Η εξέλιξη της πανδημίας στον κόσμο [upd]

Covid-19: Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 12.497 τις προηγούμενες 24 ώρες

Covid-19

Covid-19: H Ευρώπη παραμένει η περισσότερο πληγείσα περιοχή παγκοσμίως, με τις χώρες να σπεύδουν να προμηθευτούν εμβόλια και να παρατείνουν ή να επαναφέρουν τα περιοριστικά μέτρα ώστε να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού.

Το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος εμφανίστηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νότια Αφρική και εξαπλώνεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο. Σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 90 εκατομμύρια.

Ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες και σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων καταγράφηκε τις τελευταίες 48 ημέρες, σύμφωνα με τον απολογισμό του Reuters.

Η Ευρώπη, η οποία έγινε η πρώτη περιοχή που ανέφερε την περασμένη εβδομάδα 25 εκατομμύρια κρούσματα, παραμένει και η περισσότερο πληγείσα παγκοσμίως και ακολουθεί η Βόρεια και η Λατινική Αμερική με 22,4 εκατομμύρια και 16,3 εκατομμύρια αντίστοιχα. Η Ευρώπη άλλωστε έχει καταγράψει περίπου το 31% από τους 1,93 εκατ. θανάτους παγκοσμίως.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η περισσότερο πληγείσα χώρα στην Ευρώπη, ξεπέρασε τα τρία εκατομμύρια κρούσματα την περασμένη Παρασκευή. Η χώρα βρίσκεται στη διαδικασία εμβολιασμού των πιο ευάλωτων πολιτών μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου και σχεδιάζει μέχρι το φθινόπωρο να έχει εμβολιάσει όλους τους ενήλικες.

Για τον έλεγχο της εξάπλωσης της νέας παραλλαγής του ιού οι χώρες έχουν ξεκινήσει την επέκταση των περιορισμών των μετακινήσεων και το κλείσιμο της εστίασης και του λιανεμπορίου.

Στη Γερμανία η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων συμφώνησαν, για πρώτη φορά, την περασμένη εβδομάδα στον περιορισμό των μη απαραίτητων ταξιδιών για τους πολίτες στις περισσότερο πληγείσες περιοχές της χώρας έπειτα από την αποτυχία σημαντικής μείωσης των κρουσμάτων μετά την επιβολή lockdown τον Δεκέμβριο.

Οι γαλλικές αρχές επέβαλαν μια αυστηρότερη απαγόρευση της κυκλοφορίας, που θα ξεκινάει νωρίτερα το απόγευμα, στη Μασσαλία μετά την ανακοίνωση από τις αρχές ότι εντοπίστηκε στην πόλη το μεταλλαγμένο στέλεχος που είχε εμφανιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ΗΠΑ, η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, κατέγραψε την Τετάρτη τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων, περισσότερα από 4.000 μέσα σε μία ημέρα.

Η χώρα έχει αναφέρει πάνω από 22 εκατομμύρια κρούσματα του ιού από την έναρξη της πανδημίας, καταγράφοντας κατά μέσο όρο 245.000 νέες μολύνσεις ημερησίως την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τον απολογισμό του Reuters.

Στην Ασία, η Ινδία ξεπέρασε τους 150.000 θανάτους την περασμένη Τρίτη και έγινε η τρίτη χώρα παγκοσμίως που έσπασε το μακάβριο αυτό φράγμα. Η χώρα αυτή της νότιας Ασίας έχει εγκρίνει τη χρήση δύο εμβολίων κατά της COVID-19 και θα ξεκινήσει τους εμβολιασμούς από τις 16 Ιανουαρίου, αρχής γενομένης από τα περίπου 30 εκατομμύρια εργαζόμενους στον τομέα υγείας και στην πρώτη γραμμή.

Γερμανία Covid-19: 12.497 νέα κρούσματα

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 12.497 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 1.921.024, δείχνουν σήμερα Δευτέρα τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Παράλληλα, ακόμη 343 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 40.686 νεκρούς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Γερμανία λοκντάουν

Βραζιλία Covid-19: 29.792 κρούσματα και 469 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Η Βραζιλία κατέγραψε 29.792 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού τις τελευταίες 24ώρες καθώς και 469 θανάτους από την COVID-19, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Η χώρα έχει καταγράψει περισσότερα από 8,1 εκατομμύρια κρούσματα του ιού από τότε που άρχισε η πανδημία, ενώ ο επίσημος συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 203.100, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου.

Covid-19

Μεξικό Covid-19: Πάνω από 10.000 κρούσματα και 500 νεκροί σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 10.003 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2 και 502 νέοι θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 133.706 νεκρούς επί συνόλου 1.534.039 μολύνσεων.

Για πρώτη φορά έπειτα από έξι ημέρες, ο αριθμός των ασθενών που υπέκυψαν έπεσε κάτω από το όριο των χιλίων.

Στελέχη του υπουργείου Υγείας έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι στην πραγματικότητα, οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που καταγράφονται επίσημα.

Επίσης χθες, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκε για πρώτη φορά ότι ασθενής έχει μολυνθεί από το μεταλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα μέσα Σεπτεμβρίου στη Βρετανία και θεωρείται ακόμη πιο μολυσματικό. Η περίπτωση διαγνώστηκε στην πόλη Ματαμόρος, στην πολιτεία Ταμαουλίπας.

Πρόκειται για 56χρονο άνδρα που ταξίδεψε αεροπορικώς από την πρωτεύουσα στη Ματαμόρος, σύμφωνα με την πολιτειακή υπουργό Υγείας, την Γκλόρια Μολίνα. Δεν δημοσιοποιήθηκαν ούτε το όνομα, ούτε η εθνικότητά του. Οι αρχές τον χαρακτήρισαν «ταξιδιώτη από το εξωτερικό».

Σύμφωνα με τις αρχές της πολιτείας Ταμαουλίπας, μετά τη διάγνωση έγιναν τεστ σε όλους τους επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους με το οποίο ταξίδεψε ο άνδρας, πάντως είχαν όλα αρνητικό αποτέλεσμα.

Covid-19

Γαλλία Covid-19: 15.944 κρούσματα, 151 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο-Η βρετανική παραλλαγή ανησυχεί

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν 15.944 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 και 151 νέους θανάτους από τον κορονοϊό στα νοσοκομεία τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, οκτώ νέοι νομοί άρχισαν νωρίτερα σήμερα την απαγόρευση της κυκλοφορίας, στις 6 το απόγευμα, ένα μέτρο που δέχεται επικρίσεις αλλά κρίνεται απαραίτητο στην προσπάθεια να αποφευχθεί αναζωπύρωση της επιδημίας, την ώρα που η κυκλοφορία της βρετανικής παραλλαγής ανησυχεί.

Αυτοί οι οκτώ νομοί της κεντρικής, ανατολικής και νοτιοανατολικής Γαλλίας, στους οποίους θα προστεθούν ακόμη δύο την Τρίτη, θα συμπεριληφθούν με άλλους 15 νομούς κυρίως της ανατολικής Γαλλίας που ήδη εφαρμόζουν εδώ και μια εβδομάδα την απαγόρευση της κυκλοφορίας από το 6 το απόγευμα αντί για τις 8 το βράδυ που ισχύει στην υπόλοιπη χώρα. Η Γαλλία έχει συνολικά 100 νομούς.

Στη Μασσαλία, στον νότο, όπου εντοπίστηκαν επτά νέα κρούσματα που συνδέονται με τη βρετανική παραλλαγή της Covid-19, η κατάσταση με το υψηλό ιικό φορτίο είναι “ανησυχητική”, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος Μπενουά Παγιάν.

“Στο εξής κάθε λεπτό μετράει για να αναχαιτίσουμε την εξάπλωση του βρετανικού στελέχους” προειδοποίησε, καλώντας την κυβέρνηση να “εντείνει τους ελέγχους στα αεροδρόμια” και ζητώντας “από τους υπουργούς να λάβουν δραστικά μέτρα όσον αφορά τις εισόδους και τις εξόδους από τη χώρα”.

Covid-19

Τυνησία Covid-19: 1.762 κρούσματα και 62 νεκροί σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Τυνησίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.762 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό να φθάνει τους 159.276.

Το ίδιο διάστημα, άλλοι 62 άνθρωποι με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα της βόρειας Αφρικής να φθάνει τους 5.215 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, επί του παρόντος νοσηλεύονται 1.702 ασθενείς με τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Νότια Κορέα: Λιγότερα από 500 κρούσματα για πρώτη φορά από την 1η Δεκεμβρίου

Η Νότια Κορέα κατέγραψε λιγότερα από πεντακόσια κρούσματα του νέου κορωνοϊού ως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή, ανακοινώθηκε σήμερα, δηλαδή τον χαμηλότερο αριθμό των τελευταίων 41 ημερών, κάτι που αποδίδεται εν μέρει στην διαφαινόμενη ύφεση του επιλεγόμενου τρίτου κύματος της πανδημίας και εν μέρει στο ότι έγιναν λιγότερα τεστ χθες.

Επιβεβαιώθηκαν 451 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ σημειώθηκαν άλλοι 15 θάνατοι ασθενών με την COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα να φθάνει ως εδώ τους 1.140 νεκρούς επί συνόλου 69.114 μολύνσεων, σύμφωνα με τα δεδομένα της κορεατικής Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KDCA).

Η KDCA ανακοίνωσε ρεκόρ 1.241 μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό σε 24 ώρες την ημέρα των Χριστουγέννων.

Η κυβέρνηση απέφυγε να κηρύξει lockdown, στην προσπάθειά της να μην καταφέρει πλήγμα στην οικονομία, αλλά επιβάλλει μέτρα άνευ προηγουμένου εδώ κι εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων προσώπων.

Αν και με τη συνεπή τήρηση της μεθόδου των μαζικών τεστ, της ιχνηλάτησης των επαφών των κρουσμάτων και της απομόνωσης των ασθενών η Νότια Κορέα μπόρεσε να ελέγξει την εξάπλωση της πανδημίας το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης χρονιάς, το τρίτο κύμα απειλεί να προκαλέσει κορεσμό του συστήματος υγείας.

Την Κυριακή ανακοινώθηκαν 665 κρούσματα, το Σάββατο 641 και την Παρασκευή 674. Ο μέσος όρος της περασμένης εβδομάδας ήταν 693 μολύνσεις.

Παρά την πτωτική τάση, οι αρχές επαγρυπνούν για το μεταλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία, παραλλαγή που θεωρείται ακόμη πιο μολυσματική. Έχουν καταγραφεί 16 περιπτώσεις μόλυνσης από αυτή την παραλλαγή. Οι αρχές αποφάσισαν να παρατείνουν την αναστολή των πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο ως την 21η Ιανουαρίου.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση μειώθηκε σε 395 (-6 από την προηγουμένη), σύμφωνα με τους αριθμούς που δημοσιοποίησε σήμερα η KDCA.

(Με επιπλέον πληροφορίες από το νοτιοκορεάτικο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.)

Covid-19

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Μενού