Σχέδιο Πισσαρίδη: Επιφυλακτική η Κομισιόν – Τα ελλείματα και οι ανεπάρκειες της ελληνικής πρότασης

Αυτή την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό ποια είναι η ελληνική αντίδραση στις ενστάσεις της Κομισιόν για το σχέδιο Πισσαρίδη. Πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών άφηναν να εννοηθεί ότι οι παρατηρήσεις των κοινοτικών αναλυτών μελετώνται, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι υπάρχει «κάποιο θέμα» με το σχέδιο Πισσαρίδη

Σχέδιο Πισσαρίδη

Σχέδιο Πισσαρίδη: Πολύ επιφυλακτική ως αρνητική είναι η πρώτη αντίδραση των επιτελών της Κομισιόν που μελετούν  τις προτάσεις που έχουν υποβάλλει οι χώρες- μέλη, απέναντι στο Σχέδιο Πισσαρίδη της Ελλάδας.

Όπως μεταφέρουν πηγές των Βρυξελλών, η ελληνική πρόταση για τη διάθεση των πιστώσεων που θα διοχετευθούν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης που ενέκρινε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ τον περασμένο Ιούλιο, θεωρείται μακριά από την ευρωπαϊκή κατεύθυνση που συμφωνήθηκε ομόφωνα στη Σύνοδο Κορυφής από τους 27 ηγέτες των χωρών-μελών.

Η απουσία σχεδίου αναδιάρθρωσης και αναθέρμανσης της παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας, θεωρείται σημαντικό έλλειμμα της ελληνικής πρότασης, ενώ τελείως ανεπαρκείς κρίνονται οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Κοινοτικοί επιτελικοί παράγοντες επισημαίνουν -και οι ίδιες πηγές μεταφέρουν- ότι οι διαπιστώσεις αυτές έχουν ήδη τεθεί υπόψη του υπουργού Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρα, με υπογράμμιση της ανάγκης να ξαναγραφτεί η ελληνική πρόταση τουλάχιστον ως προς τα σημεία που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Παράλληλα, οι οικονομικοί αναλυτές που για λογαριασμό της Κομισιόν έχουν αναλάβει την εξέταση της ελληνικής πρότασης, τονίζουν ότι το σχέδιο Πισσαρίδη και οι προβλέψεις του, πάνω στις οποίες στηρίζονται και οι προτάσεις, που περιλαμβάνει, χρειάζεται συμπλήρωση με τα πρόσθετα δημοσιονομικά δεδομένα που έχει δημιουργήσει ο νέος κύκλος των λοκντάουν λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Τέλος, οι ίδιοι αναλυτές της Κομισιόν θεωρούν ανεδαφικό το σχέδιο Πισσαρίδη κατά το τμήμα του που αναφέρεται στη συμβολή του τουριστικού προϊόντος στη διεύρυνση του ελληνικού ΑΕΠ τα επόμενα έτη και ζητούν εκλογίκευση των προβλέψεων, πολύ περισσότερο αφού ο κλάδος έχει αυξημένη σημασία για την ελληνική οικονομία, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες-μέλη.

Σχέδιο Πισσαρίδη

Σχέδιο Πισσαρίδη: «Έμμεση επιβεβαίωση»

Αυτή την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό ποια είναι η ελληνική αντίδραση στις ενστάσεις της Κομισιόν για το σχέδιο Πισσαρίδη. Πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών άφηναν να εννοηθεί ότι οι παρατηρήσεις των κοινοτικών αναλυτών μελετώνται, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι υπάρχει «κάποιο θέμα» με το σχέδιο Πισσαρίδη.

Οι ίδιες πηγές του ελληνικού ΥΠΟΙΚ  πρόσθεταν ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα όπου υπάρχει τέτοιο θέμα σχετικά με επιφυλάξεις της Κομισιόν και το δεύτερο κύμα της πανδημίας μαζί με τα νέα λοκντάουν έχουν οδηγήσει στην ανάγκη αναθεώρησης των αρχικών σχεδίων που τέθηκαν υπόψη των Βρυξελλών από πολλές χώρες-μέλη.

Ειδικού συνεργάτη

Σχέδιο Πισσαρίδη

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού