Ημερολόγιο Ασημάντων 380: Γίνεσαι υπηρέτης επειδή δεν μπορείς να γίνεις κάτι άλλο/Η φωνή της Κεφαλαιοαγοράς αντί της φωνής του Κυρίου

Φαίνεται ότι το χρήμα, ως θρησκεία, αμφισβητεί πλήρως τη θεϊκή ύπαρξη και  το θρησκευτικό δόγμα της επουράνιας ευτυχίας.  Ήδη η οικονομία  αυτονομήθηκε από τους κοινωνικούς θεσμούς  και ταυτόχρονα κυριάρχησε επ΄αυτών.  Τώρα στο όνομα του κέρδους ο νόμος της Αγοράς αφού αποσυναρμολόγησε ολόκληρες κοινωνικές αρθρώσεις, στοχεύει στις μεγάλες μάζες των πιστών να τους πάρει την ψυχή να την εμφιαλώσει και να την εμπορεύεται σε καλή τιμή την εποχή της ελεγμένης πανδημίας.  Pas mal, που λένε και οι γάλλοι

14.12.20  Προβάλλεται  στην τηλεόραση η ταινία ο Υπηρέτης (1963). Την είχα  δει γυμνασιόπαις με χαλίκι στα θερινά σινεμά αλλά είχα χάσει πράγματα.

Η απόλυτη κενότητα, η διαρκής προσποίηση των μελών της ξεπεσμένης βρετανικής αριστοκρατίας «Θα χτίσουμε τρεις πόλεις μέσα στη ζούγκλα του Αμαζονίου θα χρειαστούν χιλιάδες μίλια δάσους!»   και από κοντά ο πανταχού παρών  Υπηρέτης τους, ο ανεπανάληπτος Ντερκ Μπόργκαρντ  σε ένα σενάριο του Χάρολντ Πίντερ.

• Ιδρύεται στις 14 Δεκέμβρη υτου 1914 η Ένωση Συντακτών με Πρόεδρο τον Ιωάννη Κονδυλάκη. Το 1947 θα μετονομασθεί σε ΕΣΗΕΑ

15.12.20   Γίνεσαι ό,τι γίνεσαι επειδή δεν μπορείς να γίνεις κάτι άλλο από Υπηρέτης. Γίνεσαι ρακοσυλλέκτης επειδή δεν μπορείς να γίνεις οδηγός ταξί, ούτε χειρουργός κομμωτής, μπράβος σε μπαρ κλειστό την ημέρα της Πανδημίας, δημοσιογράφος πολύξερος, χαφιεδάκος, βαλές. Η ζωή βλέπεις είναι συμβιβασμοί. Να μη ντρέπεσαι που είσαι ρακοσυλλέκτης, να ντρέπεσαι που είσαι Υπηρέτης  αλλά να μην κατηγορείς και κανένα, είσαι άξιος της μοίρας σου.

Ξέρω, είναι δύσκολα, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, μαράζωσαν και οι Σχολές  επαγγελματικού προσανατολισμού. Λιγοστεύουν οι θέσεις επιβίωσης παντού. Χάνεται και το επάγγελμα του Υπηρέτη. Στις ξένες χώρες δεν υπάρχουν καθόλου ταμίες, στα μεγάλα σουπερμάρκετ  ζυγίζεις μόνος σου το βάρος από τα κρεμμύδια. Αυτοματισμός. Περιμένοντας τα ρομπότ με τη σκληρή καρδιά.  Τέλος πάντων, ένα είναι το σύνθημα:

 Αμφισβήτηση των πάντων. Αμφισβητήστε και την αμφισβήτηση (αυτό είναι  γαλλικό,  Σόρβόννη Μάης του 68). Τέλος των πάντων.

• Ιδρύεται στις 15.12.1837 η Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Θα μπορούσες να γίνεις καλλιτέχνης γιατί είσαι καλλιτέχνης.

Εικόνα ή άγγιγμα;

16.12.20  Τετάρτη. Λιακάδα με σπουργίτια και  με το πρώτο κρύο εισπνέω καθαρό αέρα περνώντας έξω από το 42ο  δημοτικό σχολείο Αθηνών στη Μιχαήλ Βόδα που εθεμελιώθη το 1902  επί οικοπέδου δωρηθέντος  υπό της ευγενεστάτης Λουίζης Καρολίνας Πωλίν Μαρκησίας Ριανκούρ εξ αγοράς παρά των κληρονόμων της οικογένειας Μιχαήλ Βόδα.   Κάνω λίγα ψώνια στο σουπερμάρκετ κι ύστερα  μετρώ τα χαρτονομίσματα για να πάω να τα εγχειρίσω  στο διακεκριμένο υπερτασιολόγο δρα Εμμανουήλ  στο Ψυχικό.

Το Ψυχικό δεν είναι πια αυτό που ήταν, οι παλιές βιλίτσες  έχουν εξαφανιστεί, ο υπερεργολάβος Βωβός άφησε τη σφραγίδα του με τις τζαμαρίες των κτιρίων να αντανακλούν το αττικό φως στη λεωφόρο Κηφισίας, όπως και στο Χαλάντρι απ’όπου εξαφανιστήκανε οι μονοκατοικίες με τις μαργαρίτες,  εξαφανίστηκε και η Έρικα που ακόμη την ψάχνει η χουντική αστυνομία. Εδώ κάπου στο ιατρικό είναι και η πολυκατοικία που έμεινε ο κριτικός Αλ. Αργυρίου από τον οποίο είχα πάρει συνέντευξη για το περιοδικό του Σύδνεϋ  «Το Γιοφύρι». Παρά τα απαγορευτικά μέτρα πολλή κίνηση στους δρόμους, πολλά αυτοκίνητα ένα από αυτά παρα λίγο να με πατήσει. «Το άρπαγμα μίας μνήμης καθώς αστράφτει σε μια στιγμή κινδύνου», που λέει κι ο Μπένζαμιν. Η περιοχή παρά τον υπερπληθυσμό της δείχνει κάτι από την παλιά της αίγλη μπροστά στα ΑΤΜ ο κόσμος κάνει ουρά. Λεφτά υπάρχουν (από την Ευρωπαϊκή  Ένωση βέβαια χρυσοπληρωμένα με αίμα) δουλειές δεν υπάρχουν, κοτσονάτοι γέροι και γριές υπάρχουν, νεολαίοι ελάχιστοι.

Με  πιάνει πανικός όταν ανεβαίνει η πίεση. Ο καλός γιατρός με στέλνει για εξετάσεις, τις πιο πολλές τις έχω κάνει «δεν πειράζει ξανα κάντες για να ξέρουμε ακριβώς τι γίνεται, θα σου κάνουν έκπτωση 40% αν πεις ότι έρχεσαι από μένα».  Γιατροί ηρωικοί, με ένα χιλιάρικο μισθό το  μήνα, που δουλεύουν υπεράριθμες ώρες, γιατροί άγιοι, γιατροί έμποροι και τρωκτικά.

 17.12.20 Την άλλη μέρα η κοπέλα στο Ιατρικό κέντρο δεν μπορεί να με τρυπήσει και η επιβλέπουσα λέει άσε να δοκιμάσω εγώ. Αλλά ούτε αυτή φαίνεται ότι μπορεί να βρει φλέβα, τι τραβάνε κι αυτές οι κοπέλες, θα φωνάξουμε την προϊσταμένη λέει. Έρχεται η προϊσταμένη σκύβει κάνει ένα «ώχου», τι ώχου λέω, «όχι για σας κύριε, για τη μέση μου έτσι που σκύβω συνέχεια σαν καμία του δρόμου», βρίσκει με την πρώτη φλεβίτσα και όλα ζάχαρη.

Γευματίζω ένα μανταρίνι εν πλω ενώ μία  παρέα υπάλληλων του σουπερμάρκετ έξω από το μαγαζί κάνει διάλειμμα κι ο αρχιϋπάλληλλος λέει σε μία κυρία με φθαρμένο γουνάκι αλεπούς

-Βάζεις τη σπάλα στη λαδόχορτα με τυριά και μπαχαρικά

-Σιγά ρε φίλε θα μου πέσουν τα σάλια, κάτσε να περάσω πρώτα, λέω !

Γελάνε με μένα στην οδό Φυλής

-Εγώ θα τα μαγειρέψω, λέει η κυρία με το γουνάκι.

• Χτυπάει το κινητό. Σας τηλεφωνούμε από τη Φόλεξ. Ξέρετε τι είναι η Φόλεξ;

-Όχι, και δεν θέλω να μάθω

-Με συγχωρείτε

-Παρακαλώ.

• Η Kαρντασιάν του Μεξικού πέθανε στο χειρουργικό κρεβάτι του πλαστικού. /Δούλοι των συνηθειών του Καπιταλισμού έρχεται η Επανάσταση χωρίς τροποποιήσεις προσώπου και στήθους να σας βάλει να δουλέψετε όπως σας γέννησε η μάνα σας.

18.12.20 Στις 28 Δεκεμβρίου θα εμβολιασθούν η Μαρέβα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ίσως και όλοι οι υπουργοί και μετά δεν θα δαγκώνουν, θα είναι απλώς εμβολιασμένοι.

• Τέλος και επίσημα το  καρναβάλι του 2021 στην Πάτρα. Έτσι κι αλλιώς δεν έχω πάει ποτέ.

•Από τη φωνή της Κεφαλαιο-αγοράς από τον ιστότοπο του μικρομέτοχου κραυγή απελπισίας καθώς διακυβεύονται σεβαστά κεφάλαια:

«Έβγαλαν λέει, οι επιδημιολόγοι της Εθνικής Επιτροπής, μια αρχική απόφαση για τις εκκλησίες, τα Χριστούγεννα, με λίγους πιστούς. Την άκουσαν οι Μητροπολίτες και βγήκαν από τα ράσα τους! “Όχι!” είπαν με μια φωνή! Δε θα περάσει! Και πάει -ή μάλλον κάλεσε- ο Ιερώνυμος τους επιδημιολόγους και τους εξήγησε για ποιούς λόγους δεν είναι επικίνδυνο να υπάρχουν περισσότεροι πιστοί στις εκκλησίες (όπως ακριβώς σας το λέω: τους εξήγησε!) 

Και το χειρότερο; Τους …έπεισε! Δηλαδή, ο Ιερώνυμος, εξήγησε στους επιστήμονες το πώς μεταδίδεται ο ιός και πώς προστατεύεται ο πληθυσμός από την πανδημία! Και αυτοί δέχτηκαν το μάθημα του Ιερώνυμου. Και βγαίνουν πολιτικοί και επιδημιολόγοι στα παράθυρα και μας τα λένε, αντί όλοι αυτοί να πηδήξουν έξω απ’ αυτά, μπας και σωθεί ο τόπος! 

Το καταλαβαίνετε; Από καθαρή ΤΥΧΗ ζούμε! Βέβαια, 3.948 συμπολίτες μας, μέχρι σήμερα, δεν ήταν τόσο τυχεροί.. 


Αυτοί εδώ και 2000 χρόνια έχουν πεισει κόσμο και κοσμάκη οτι δήθεν γεννήθηκε ένα παιδί από παρθένα μάνα που μύρισε ενα λουλούδι, έκανε ένα σωρό ταχυδακτυλουργικα μετά πεθανε, αναστήθηκε, πηγε ψηλά στον ουρανό και από τότε μοιραζει μαζί με τον μπαμπάκα τιμωρίες στα κακά παιδιά που δεν τον προσκυνούν. Στους επιδημιολόγους θα κωλώσουν;» mikrometoxos.gr

Αν και είμαι άθεος από πεποίθηση δεν συμφωνώ με την τελευταία παράγραφο, με την   γελοιοποίηση των «πιστεύω» του άλλου. Μία φίλη μου είναι πιστή και ενάρετος, θα θιχτεί. Το περίεργο είναι ότι το κείμενο προβάλλεται στον πιο φιλοσυστημικό ιστότοπο.

Κι αυτό είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον γιατί φαίνεται ότι το χρήμα, ως θρησκεία, αμφισβητεί πλήρως τη θεϊκή ύπαρξη και  το θρησκευτικό δόγμα της επουράνιας ευτυχίας.  Ήδη η οικονομία  αυτονομήθηκε από τους κοινωνικούς θεσμούς  και ταυτόχρονα κυριάρχησε επ΄αυτών.  Τώρα στο όνομα του κέρδους ο νόμος της Αγοράς αφού αποσυναρμολόγησε ολόκληρες κοινωνικές αρθρώσεις, στοχεύει στις μεγάλες μάζες των πιστών να τους πάρει την ψυχή να την εμφιαλώσει και να την εμπορεύεται σε καλή τιμή την εποχή της ελεγμένης πανδημίας.  Pas mal, που λένε και οι γάλλοι.

19.12.1893 Η Ελλάδα κηρύσσει πτώχευση 

19.12.2020 Ανήλικοι στη Θεσσαλονίκη σκότωσαν 85χρονο μέσα στο σπίτι του. Πήγαν να τον ληστέψουν. Η 45χρονη γιαγιά τους φύλαγε τσίλιες με τον 40χρονο σύντροφό της. Τα αδέλφια -δολοφόνοι ήταν κορίτσι και αγόρι 12 και 14 χρονών και η λεία τους 250 ευρώ και μία χρυσή αλυσιδίτσα. Καλά διαβάσατε: γιαγιά απο τα 30 της! Τσιλιαδόρισα εγγονών-δολοφόνων στα 45.  Ο Αγκάπεν στα δικά του συμφραζόμενα λέει ότι η προσεχής επανάσταση δεν θα είναι να αλλάξουμε τον κόσμο αλλά να αλλάξουμε το χρόνο.

•  Πάνω από το 10% των παιδιών που γεννιούνται στην Ελλάδα είναι αλλοδαπών. Επείγει η ενσωματώσή τους.  Για το δημογραφικό, για τα χωράφια μας, για τα κανόνια μας, για το συνταξιοδοτικό. Αλλά χρειάζονται και δομές και οργανωμένη σοβαρή  Παιδεία, όχι ιδιωτική γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να πληρώσουν. Χρειάζεται σχέδιο, φαντασία και ανοχή ό,τι δυστυχώς λείπει από την ελληνική γραφειοκρατία που ονομάζεται …διοίκηση με το συχώριο.

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού