Ελληνοτουρκικά: Εσωτερική διχογνωμία στην Αθήνα για την ατζέντα του διαλόγου

Ελληνοτουρκικά: Σημαντικότερες είναι οι αντιρρήσεις που διατυπώνουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές του ΥΠΕΞ για τις αναφορές του πρωθυπουργού σε σύνδεση των εξελίξεων στον ελληνοτουρκικό διάλογο με την έκθεση που πρόκειται να παρουσιάσει τον προσεχή Μάρτιο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ στους ευρωπαίους ηγέτες. Όπως τόνιζαν οι έμπειροι διπλωμάτες με τους οποίους συνομιλήσαμε, ο χρόνος μέχρι τον Μάρτιο είναι πολύ μικρός για να διαπιστωθεί η ειλικρίνεια της τουρκικής πλευράς, ώστε να αρθεί το πλαίσιο προειδοποιήσεων προς την Τουρκία που έχει εγκρίνει η σύνοδος κορυφής της ΕΕ

Ελληνοτουρκικά

Ελληνοτουρκικά: Σοβαρή απόσταση καταγράφεται μεταξύ υψηλόβαθμων Ελλήνων αξιωματούχων, σχετικά με τη στάση και τα ζητούμενα της Αθήνας στην ελληνοτουρκικό διάλογο που αρχίζει σε λίγες μέρες. Όπως αναφέρουν έγκυρες διπλωματικές πηγές, η ενδοκυβερνητική αντίθεση είναι πια οξυμένη και δύσκολα θα αποσιωπηθεί τις επόμενες μέρες, εάν τα δύο μέρη που εκφράζουν άποψη για το θέμα στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης (δηλαδή το μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών-ΥΠΕΞ) επιμείνουν στις απόψεις τους και δεν καταλήξουν άμεσα σε πλήρη συντονισμό ανάμεσά τους.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι η αντίθεση αυτή είναι γνωστή εδώ και καιρό και σχετίζεται με τον διαφορετικό χειρισμό που επιθυμεί  να επιβάλλει στον ελληνοτουρκικό διάλογο το πρωθυπουργικό διπλωματικό επιτελείο, αντί των χειρισμών που έχει παγίως διαμορφώσει το ΥΠΕΞ. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υπάρχουν δύο δημόσιες επιβεβαιώσεις της διαφορετικότητας απόψεων μέσα στην ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες:

-η μία είναι η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ ότι ο διάλογος που ξεκινάει είναι συνέχεια του μακρού ελληνοτουρκικού διαλόγου εμπειρογνωμόνων (και επομένως εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής των ΜΟΕ–Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, σε διαφορετική ρότα με την επιθυμία του μεγάρου Μαξίμου να διευρύνει τον διάλογο ακόμη και μέχρι τη συζήτηση σχετικά με την υπογραφή συνυποσχετικού), και

-η άλλη είναι η  φράση «στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου», που επιμένει να προσθέτει το ΥΠΕΞ στις δημόσιες αναφορές του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα προσέλθει στις συνομιλίες με αντικείμενο του διαλόγου τις θαλάσσιες ζώνες.

Ελληνοτουρκικά

Ελληνοτουρκικά: Ικανοποίηση και σκεπτικισμός στο ΥΠΕΞ

Πηγές του ΥΠΕΞ εξέφραζαν ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του από την Πορτογαλία αναδιπλώθηκε στη θέση του ΥΠΕΞ ότι ο επικείμενος διάλογος εντάσσεται στις μακρές ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις (το ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για τον «61ο γύρο Διερευνητικών Επαφών») και επομένως ο διάλογος που ξεκινάει δεν περιλαμβάνει και άλλα ζητήματα που επιθυμεί να θέσει η Άγκυρα.

Ταυτόχρονα όμως οι ίδιες πηγές του ΥΠΕΞ εξέφραζαν σκεπτικισμό για τη ρητή αναφορά Κυριάκου Μητσοτάκη στις δηλώσεις του από την Πορτογαλία ότι  ο διάλογος αφορά στο «ένα και μόνο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε, και που δεν είναι άλλο από τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο», χωρίς ρητή αναφορά με έμφαση στο σημείο αυτό του Διεθνούς Δικαίου, ως μόνου αποδεκτού πλαισίου διαλόγου. Οι διπλωματικές πηγές του ΥΠΕΞ τόνιζαν ότι η αναφορά στο «Αιγαίο» από πλευράς του πρωθυπουργού υπήρξε άστοχη, ακόμη κι αν στη συνέχεια ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης διεύρυνε τις θαλάσσιες ζώνες και έκανε λόγο για «ζήτημα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο», καθώς και σε άλλο σημείο των δηλώσεών του όπου αναφέρθηκε στο «Διεθνές Δίκαιο».

Θετικό για το ΥΠΕΞ είναι επίσης ότι ο πρωθυπουργός από την Πορτογαλία ανέφερε ότι ο διάλογος συνεχίζεται «από εκεί που σταματήσαμε το Μάρτιο του 2016» και έτσι αποδυναμώνεται κάθε σκέψη για διεύρυνση του διαλόγου σε άλλα θέματα που θέτει η τουρκική πλευρά.

Σημαντικότερες είναι οι αντιρρήσεις που διατυπώνουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές του ΥΠΕΞ για τις αναφορές του πρωθυπουργού σε σύνδεση των εξελίξεων στον ελληνοτουρκικό διάλογο με την έκθεση που πρόκειται να παρουσιάσει τον προσεχή Μάρτιο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ στους ευρωπαίους ηγέτες. Όπως τόνιζαν οι έμπειροι διπλωμάτες με τους οποίους συνομιλήσαμε, ο χρόνος μέχρι τον Μάρτιο είναι πολύ μικρός για να διαπιστωθεί η ειλικρίνεια της τουρκικής πλευράς, ώστε να αρθεί το πλαίσιο προειδοποιήσεων προς την Τουρκία που έχει εγκρίνει η σύνοδος κορυφής της ΕΕ.

Η συνέχιση των αυστηρών ευρωπαϊκών προειδοποιήσεων προς την Τουρκία για τη στάση της στην ανατολική μεσόγειο (αλλά και το Κυπριακό), έλεγαν οι ίδιες πηγές, είναι το ελάχιστο που μπορεί να προσδοκά η Αθήνα από την αλληλεγγύη της ΕΕ στην παρούσα φάση και δεν είναι σκόπιμο η Ελλάδα να εμφανίζεται ότι επιθυμεί την άρση αυτού του πλαισίου προειδοποιήσεων χωρίς σαφείς αποδείξεις της καλής τουρκικής διάθεσης να σταματήσει τις επιθετικές ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο κατά της Ελλάδας και της Κύπρου κα απλά και μόνο επειδή ξεκίνησε ένας διμερής διάλογος. Τα ελληνοτουρκικά είναι δρόμος αντοχής και όχι κούρσα ταχύτητας, υπογράμμιζαν οι ίδιες διπλωματικές πηγές του ΥΠΕΞ.

ΕΕ κυρώσεις στην Τουρκία

Ειδικού συνεργάτη

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Μενού