Τί ζήτησε η Τουρκία από τον Χάικο Μάας – Αναβολή των διερευνητικών εξετάζει η Αθήνα

Διπλωματικές πηγές στην Ελλάδα επιμένουν ότι τις τελευταίες ώρες εξετάζεται σοβαρά από την Αθήνα το ενδεχόμενο αναβολής επανέναρξης του διμερούς διαλόγου στις 25 Ιανουαρίου, με την επίκληση ως αίτιο των αναφορών Τσαβούσογλου στη συνάντησή του με τον Χάιικο Μάας στις οποίες ο Γερμανός ΥΠΕΞ δεν αντέδρασε

Μάας Τουρκία Τσαβούσογλου

Οι παρακάτω πληροφορίες προέρχονται από αξιόπιστες διπλωματικές πηγές στη Γερμανία και είναι διασταυρωμένες. Σύμφωνα μ’ αυτές, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Χάικο Μάας έθεσε υπόψη του Γερμανού ομολόγου του άτυπο έγγραφο, στο οποίο περιέχονται όλες οι τουρκικές αξιώσεις σε βάρος της Ελλάδας.

Βεβαίως το έγγραφο δεν δημοσιοποιήθηκε αλλά οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Τουρκία προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα που ξεκινούν σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου, με προτεινόμενη ατζέντα το σύνολο των τουρκικών απαιτήσεων.

Μεταξύ άλλων οι τουρκικές διεκδικήσεις εκτείνονται από την αναγνώριση από την Ελλάδα εθνικής τουρκικής μειονότητας στη Θράκη και την απαίτηση απόσυρσης ελληνικών δυνάμεων από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ως την έγερση θέματος δικαιωμάτων της Τουρκίας σε ΑΟΖ στο κεντρικό Αιγαίο (δικαιώματα αλιείας και ερευνών) αλλά και απαίτηση μονομερούς δέσμευσης της Ελλάδας ότι δεν θα προχωρήσει σε επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 μίλια στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα η Ελλάδα καλείται να περιορίσει τον εναέριο χώρο της, από τα 10 μίλια που είναι σήμερα στα 6 μίλια.

Αν και οι ίδιες γερμανικές διπλωματικές πηγές δεν έκρυψαν την έκπληξή τους για το εύρος και το περιεχόμενο των τουρκικών αξιώσεων, που πολλές χαρακτηρίστηκαν ως ανήκουστες, μεγαλύτερη εντύπωση στο Βερολίνο έχει προκαλέσει η σιωπή του Χάικο Μάας, που απέφυγε να υπενθυμίσει στον Τούρκο ομόλογό του ότι οι διμερείς διερευνητικές που επανεκκινούν, είναι ρητά συμφωνημένο ότι κινούνται στο ίδιο πλαίσιο  με τις διακοπείσες από το 2016 ελληνοτουρκικές διαβουλεύσεις και δεν περιλαμβάνονται νέα θέματα στην ημερήσια διάταξη. Το σημείο αυτό είναι σαφής αναφορά της ίδιας της τελευταίας απόφασης της συνόδου κορυφής της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο.

Τουρκία Μάας

Η ελληνική δυσαρέσκεια εντάθηκε μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης Μάας στην Τουρκία

Η γερμανική υποχωρητικότητα απέναντι στην Τουρκία, της οποίας εμπνευστής θεωρείται ο Γερμανός ΥΠΕΞ, παρά τις επιθετικές πρωτοβουλίες της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους μήνες, ήδη έχει ενοχλήσει άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και την Αθήνα. Μάλιστα, το ελληνικό ΥΠΕΞ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έχει διαμηνύσει στη γερμανική διπλωματία τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι λίγες μέρες πριν την έναρξη των διερευνητικών διμερών επαφών ο Χάικο Μάας επισκέφτηκε τον ένα από τους δύο συνομιλητές αυτού του διαλόγου, την Τουρκία, παρ’ όλο που το Βερολίνο εμφανίζεται ως ενδιάμεσος μεταξύ Αθήνας-Άγκυρας για την επανέναρξη του διαλόγου και όφειλε να τηρεί ίσες αποστάσεις.

Η ενόχληση από τη γερμανική στάση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αποδεικνύεται από τις αναφορές και άλλων χωρών (ανάμεσά τους και η Ρωσία), εκ πρώτης όψεως χωρίς συγκεκριμένο λόγο, στην υπογράμμιση του δικαιώματος της Ελλάδας να εκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.

Η ελληνική δυσαρέσκεια εντάθηκε μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης Μάας στην Τουρκία, όταν η διπλωματία της Αθήνας διαπίστωσε ότι ο Γερμανός ΥΠΕΞ έκανε λόγο για βελτίωση στις ευρωτουρκικές σχέσεις παρά τις «ανήκουστες» τουρκικές αξιώσεις σε βάρος της Ελλάδας, που βρίσκονται εκτός του πλαισίου που έχει καθορίσει η σύνοδος κορυφής της ΕΕ για τη βελτίωση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Διπλωματικές πηγές στην Ελλάδα επιμένουν ότι τις τελευταίες ώρες εξετάζεται σοβαρά από την Αθήνα το ενδεχόμενο αναβολής επανέναρξης του διμερούς διαλόγου στις 25 Ιανουαρίου, με την επίκληση ως αίτιο των αναφορών Τσαβούσογλου στη συνάντησή του με τον Χάιικο Μάας στις οποίες ο Γερμανός ΥΠΕΞ δεν αντέδρασε. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες  η ελληνική αντιπροσωπεία, από τον πρέσβη ε.τ. κ. Παύλο Αποστολίδη, τον πρέσβη κ. Αλέξανδρο Κουγιού και την επικεφαλής του γραφείου του γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών κυρία Ιφιγένεια Καναρά, έχει ενημερωθεί από το γραφείο Δένδια να είναι σε επιφυλακή, διότι είναι πιθανό η ελληνοτουρκική συνάντηση της 25ης Ιανουαρίου τελικά να μην πραγματοποιηθεί.

Ειδικού συνεργάτη

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Μενού