Covid-19: Τα θύματα στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τους νεκρούς του Β’ ΠΠ – Η εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο [upd]

Covid-19: 1.340 νεκροί το τελευταίο 24ωρο στη Βραζιλία - 1.013 θάνατοι, σχεδόν 20.400 κρούσματα σε 24 ώρες στη Γερμανία

Covid-19

Covid-19: Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ξεπέρασε χθες Τετάρτη τον αριθμό των νεκρών που θρήνησε η χώρα στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Η ισχυρότερη δύναμη του κόσμου έχει καταγράψει από την εκδήλωση της πανδημίας 405.400 θανάτους, με άλλα λόγια περισσότερα θύματα από τους νεκρούς της σε όλον τον Β΄ ΠΠ, που είχαν ανέλθει σε 405.399, κατά τα στοιχεία του υπουργείου Βετεράνων.

Στα τέλη Απριλίου, ο απολογισμός της πανδημίας ξεπερνούσε τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτικών που έχασαν τη ζωή τους τις δύο δεκαετίες του πολέμου του Βιετνάμ, ορόσημο με βαρύ συμβολισμό στις ΗΠΑ, καθώς η σύρραξη αυτή παραμένει ανοιχτό τραύμα για τους Αμερικανούς.

Οι ΗΠΑ, με βάση τους επίσημους απολογισμούς, είναι η χώρα που θρηνεί μακράν τα περισσότερα θύματα της πανδημίας στον πλανήτη σε απόλυτα μεγέθη, αν και ορισμένες άλλες χώρες καταγράφουν βαρύτερους απολογισμούς κατ’ αναλογία προς τους πληθυσμούς τους (Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο).

Έπειτα από το πρώτο κύμα την άνοιξη – που ποτέ δεν καταλάγιασε κι είχε τότε επίκεντρο τη Νέα Υόρκη – και κατόπιν την αναζωπύρωση του καλοκαιριού, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι αντιμέτωπη από την αρχή του χειμώνα με φοβερή έξαρση της πανδημίας.

Περίπου 122.000 άνθρωποι νοσηλεύονται επί του παρόντος σε νοσοκομεία με την COVID-19, σύμφωνα με τα στοιχεία του COVID Tracking Project, που αναλύει καθημερινά την επιδημιολογική κατάσταση.

Ως εδώ πάνω από 24,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2. Αλλά ο αριθμός τους θεωρείται πως είναι πολύ υψηλότερος στην πραγματικότητα, με δεδομένο το ότι αρχικά δεν γίνονταν τεστ.

Οι Αμερικανοί έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην εκστρατεία εμβολιασμού, που άρχισε στα μέσα Δεκεμβρίου, για να δοθεί τέλος στην πανδημία. Όμως η συλλογική ανοσία θα χρειαστεί μήνες για να επιτευχθεί, προειδοποιούν ειδικοί, ενώ η ανοσοποίηση δεν θα σταματήσει το κύμα μολύνσεων

Μέχρι στιγμής περίπου 14,2 εκατομμύρια πολίτες έχουν λάβει την πρώτη δόση των δύο εμβολίων η κατεπείγουσα χρήση των οποίων έχει εγκριθεί στη χώρα (Pfizer/BioNTech, Moderna). Και μόλις 2,2 εκατομμύρια έχουν λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου τους.

Αντιμέτωπος με την τεράστια πρόκληση της υγειονομικής και συνεπακόλουθης οικονομικής κρίσης, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ , ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν, λίγη ώρα αφού ορκίστηκε και ανέλαβε τα καθήκοντά του εκτελεστικό διάταγμα που καθιστά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας και την κοινωνική απόσταση για τους δημόσιους λειτουργούς σε όλες τις ομοσπονδιακές κτιριακές εγκαταστάσεις.

Βραζιλία Covid-19: 1.340 νεκροί το τελευταίο 24ωρο  

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 1.340 θάνατοι ασθενών με τον COVID-19, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 212.831 νεκρούς.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 64.385 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό να ανέρχεται σε 8.638.249.

Covid-19

Γερμανία Covid-19: 1.013 θάνατοι, σχεδόν 20.400 κρούσματα σε 24 ώρες

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 20.398 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.088.400, δείχνουν σήμερα Πέμπτη τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Παράλληλα, άλλοι 1.013 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει πλέον τους 49.783 νεκρούς ως εδώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Covid-19

Ινδία: 15.223 κρούσματα του νέου κορωνοϊού, 151 θάνατοι σε 24 ώρες

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 15.223 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα να φθάνει τους 10.610.883.

Παράλληλα, άλλοι 151 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 152.869 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 192.308, κατά το υπουργείο. Παρέμειναν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα κάτω από το επίπεδο των 200.000, έπειτα από σχεδόν επτά μήνες.

Τα επίσημα στοιχεία συνεχίζουν να υποδεικνύουν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης από τα τέλη του 2020 στην Ινδία, που καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον πλανήτη, μετά τις ΗΠΑ.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού άρχισε το περασμένο Σάββατο· 800.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα.

Covid-19

Μεξικό Covid-19: 1.539 θάνατοι, πάνω από 20.500 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 20.548 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 1.539 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν – αριθμός κοντά στο τραγικό ρεκόρ 1.584 θανάτων που σημειώθηκε την προηγουμένη-, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα των 128 εκατομμυρίων κατοίκων να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 144.371 νεκρούς επί συνόλου 1.688.944 μολύνσεων.

Το Μεξικό, με βάση τους επίσημους απολογισμούς, καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Ινδία.

Στην πραγματικότητα, οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων είναι μάλλον πολύ υψηλότεροι από αυτούς που ανακοινώνονται επίσημα, αναγνωρίζουν στελέχη του υπουργείου Υγείας, εξηγώντας ότι γίνονται συγκριτικά λίγα τεστ.

Από την 8η ως τη 14η Ιανουαρίου, η χώρα κατέγραψε το υψηλότερο επίπεδο θνητότητας από την εκδήλωση της πανδημίας, με κατά μέσον όρο 983 θανάτους την ημέρα, πάντα κατά το υπουργείο.

Η αύξηση των θανάτων και των μολύνσεων επικεντρώνεται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, ιδίως στην πρωτεύουσα και τα προάστιά της (23 εκατ. κάτοικοι), που αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας στη λατινοαμερικάνικη χώρα.

Covid-19

Νότια Κορέα: 401 κρούσματα, 16 θάνατοι σε 24 ώρες

Οι νοτιοκορεάτικες υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν 401 κρούσματα του SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολο των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό να φθάνει τις 73.918.

Ο αριθμός των κρουσμάτων παρέμεινε λίγο πάνω από τα 400 για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Την προηγουμένη, είχαν επιβεβαιωθεί 404. Οι 380 μολύνσεις οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα. Οι αρχές καλούν τον πληθυσμό, παρά τη διαφαινόμενη αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος της πανδημίας, να συνεχίσει να τηρεί τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν.

Ακόμη δεκαέξι ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει τους 1.316 νεκρούς ως εδώ. Το ποσοστό θνητότητας φθάνει το 1,78%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την κορεατική Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KDCA), ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση μειώθηκε σε 317 (-6 από την προηγουμένη).

Το τρίτο κύμα της πανδημίας έφθασε στην κορύφωση την 25η Δεκεμβρίου (1.240 κρούσματα), πάντως επιβραδύνεται. Την περασμένη εβδομάδα, ο ημερήσιος μέσος όρος των κρουσμάτων κυμαινόταν περί τα 500. Τη Δευτέρα μειώθηκε όμως στα 389 και την Τρίτη στα 386.

(Με επιπλέον πληροφορίες από το νοτιοκορεάτικο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.)

Covid-19

Παναμάς: Νοσηλεύτρια σε ΜΕΘ η 1η που εμβολιάστηκε για τον νέο κορωνοϊό

Η Βιολέτα Γαόνα, 59χρονη νοσηλεύτρια σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείου της πρωτεύουσας, έγινε χθες Τετάρτη ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε στον Παναμά για τον νέο κορωνοϊό, μετά την άφιξη στη χώρα μιας πρώτης παρτίδας δόσεων του εμβολίου που ανέπτυξαν η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer και το γερμανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας BioNTech.

Ο πρόεδρος Λαουρεντίνο Κορτίσο παραβρέθηκε στον εμβολιασμό της κυρίας Γαόνα, στο δημόσιο νοσοκομείο Santo Tomás, στην παναμαϊκή πρωτεύουσα, ο οποίος αναμεταδόθηκε απευθείας από τη δημόσια τηλεόραση.

Η κυρία Γαόνα, νοσηλεύτρια με προϋπηρεσία 37 χρόνων στις ΜΕΘ του νοσοκομείου, δήλωσε κάπως νευρική, αλλά ικανοποιημένη για το ότι θα λάμβανε την πρώτη δόση του εμβολίου της. Το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας της κεντρικής Αμερικής θα ανοσοποιηθεί κατά προτεραιότητα.

Οι παρόντες ξέσπασαν σε επευφημίες μόλις έγινε η ένεση. Ο πρόεδρος εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τις προσπάθειες των υγειονομικών να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

«Είμαι ευγνώμων για το έργο και την προσπάθεια πολλών πολιτών του Παναμά, αλλά ειδικά του υγειονομικού προσωπικού», τόνισε ο Λαουρεντίνο Κορτίσο.

Στη δεύτερη φάση της εκστρατείας ανοσοποίησης θα εμβολιαστούν πάνω από 550.000 πολίτες άνω των εξήντα ετών σε ειδικά κέντρα που θα στηθούν σε σχολεία και πανεπιστημιουπόλεις, διευκρίνισε ακόμη ο αρχηγός του κράτους. «Έχουμε τεράστια αποστολή μπροστά μας», τόνισε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το παναμαϊκό υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα, ως εδώ η χώρα θρηνεί 4.864 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 301.534 ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2.

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Μενού